CENE RESNIK FREE STELLAR TRIO + ROB MAZUREK

Recenzija izdelka
21. 7. 2019 - 19.00

Clean Feed, 2019

 

Jaz, Drevo: Cycles and Lullabies
Nova zasedba Ceneta Resnika s prvencem
 / 17. 3. 2019

Domači ustvarjalec Cene Resnik si je v letih svojega intenzivnega glasbenega udejstvovanja izboril vlogo enega vidnejših tukajšnjih nišnih saksofonistov nekoliko mlajše generacije, vsekakor pa ni prodoren zgolj na področju igranja saksofona, temveč tudi v splošnem med jazzovskimi in v improvizirane godbe usmerjenimi domačimi glasbeniki. Za sabo ima mnoge projekte, ki so zabeleženi na številnih izdajah tako domačih kot tujih založb. Trenutno ga lahko spremljamo vsaj v zasedbah Acamar Trio, Cene Resnik Trio Watch For Dogs, v prav tako triu Jaz, Drevo in v Mahakaruna Quartetu. Poleg muziciranja v različnih kolektivih pa je za Ceneta pomemben del vsakodnevnega rituala disciplinirana vaja, kot je v nedavnem intervjuju za Radio Študent poudaril tudi glasbenik sam. Ravno stalna praksa muziciranja in v tej luči predvsem redne improvizacije, tako solistično kot z drugimi, vodi k odgovorni in seveda kakovostni vsebini, posebej tudi v navezavi na kolektive, ki se sestajajo tako rekoč zgolj ad hoc. 

Ena izmed naštetih aktualnih Resnikovih glasbenih zasedb je tudi tokrat obravnavani Free Stellar Trio, ki se je premierno predstavil lani v sklopu festivala Jazz Cerkno. Poleg Ceneta v triu muzicirata še varovanec Zlatka Kaučiča, bobnar in tolkalec Marko Lasič ter prepoznavni italijanski pianist oziroma klaviaturist Giorgio Pacorič. Kot poseben gost zasedbe pa se je na že omenjenem koncertu v Cerknem med štrene trojice odlično vpel tudi Rob Mazurek, ameriška trobentaška legenda. Tisti, ki smo v živo prisostvovali koncertu, smo bili priča izredno dinamični, spontani freejazzovski igri. Ravno zato je toliko večje veselje pozdraviti dejstvo, da so omenjeni špil posneli in ga pod imenom Age Of Chaos v koprodukciji s festivalom Jazz Cerkno tudi izdali pri portugalski založbi Clean Feed

Glasba na albumu je, kot se je pripetila v živo, puščena v zgolj enem kosu, popotovanje v prosto oziroma svobodno vesoljno ozemlje pa uvedejo kar vsi štirje glasbeniki hkrati. Začetno zvočno tipanje zaznamuje svojevrsten umirjen tempo, v katerem poslušamo medigro sprva še zadržanih posameznih komponent, ki se razvijajo na videz brez medsebojnih navezav. A vendarle se znotraj takšne zvočne podobe hitro izoblikujejo medigre, ki se izrazijo tako v dinamiki dvojic kot v subtilnem prepletanju vseh inštrumentov. Postopna interaktivnost, ki jo glasbeniki zgradijo, pa tudi ne ostane zgolj v mirnih vodah, večkrat se sprevrže tudi v glasnejše turbulentne izlive, s katerimi se četverica znaša nad svojim inštrumentarijem celo do meje nerazpoznavnosti prispevkov posameznih glasbil. 

Pred nastopom s Free Stellar Trio fea. Rob Mazurek v ponedeljek v Kinu Šiška
 / 17. 5. 2019

Zvočni zapis na plošči Age Of Chaos se tako izkaže za izredno dinamičen album, tako v smislu volumna kot barvitosti zvokov in detajlov. Sploh ob hipnem prevzemanju vodilnih pobud, v katerih se muzičarji izmenjujejo, prepoznamo vrline posameznikov iz četverice. Denimo Pacoričevo precizno uporabo prepariranega akustičnega klavirja, Lasičevo lahkotno prehajanje med različnimi metodami uporabe bobnarskega seta v kombinacijah z drugimi predmeti ter nadzorovano in raznovrstno igranje dvoje trobil. Med detajli, ki za odtenek močneje zbodejo v ušesa, je denimo Mazurkova vokalna mantra, ki vstopi nekje v vrhu strukture recimo temu dramaturškega loka. To kričavo petje je dodatno poudarjeno z efektom odmeva oziroma reverba, v prvi vrsti namenjenega trobenti. Tako poudarjeno odmevanje zvočnih valov tako vokala kot inštrumenta celotno zvočno sliko popelje na še bolj poglobljeno in predvsem na videz neskončno vesoljsko odpravo. Sledi še razplet, v katerem - vsaj delno - iz igre četverice prvič izstopijo saksofonske linije, konec pa nato podobno kot uvod s skupinsko igro vseh štirih subtilno izzveni v tišino.

Age Of Chaos naj bi bil po besedah Resnika odraz stanja današnje družbe, predvsem njenih kaotičnih anomalij. Seveda pa je glasbena vsebina na plošči vse prej kot kaotična. Cene Resnik Free Stellar Trio z Robom Mazurkom je namreč v svoji edinstveni izvedbi, ki smo jo deloma opisali, uspel ujeti ravno prvine, ki smo jih omenjali na začetku besedila - četverica se je sproščeno, vendar pozorno lotila skupnega muziciranja, s katerim je uspela ujeti val spontane energije, ki jo je nato pretakala skozi tako nežneje kot močneje vrtinčene eskapade, znotraj katerih si je ves čas odgovorno odpirala prostor za solistične izostritve.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness