ESC LIFE: Access All Areas

Recenzija izdelka
27. 5. 2015 - 19.00

PDV, 2015

 

ESC Life so mlad zagrebški band, ki je posnel svoj prvi studijski album z naslovom Access All Areas. V osnovi je kvartet postavljen tradicionalno rockersko, a tokrat ne gre za zasedbo, ki bi jo razganjalo od testosterona, pretirane hrupnosti ali grobosti. Ne, ESC Life so na svojem debitantskem albumu slišati nadvse spevno, božajoče in melodično. Skoraj medeno in prijazno se naslanjajo od rocka k popu. Tako se zazdijo kot skupina, ki je skoraj preveč prijazna, preveč všečna in zato premalo drzna, da bi si jo zapomnili na daljši rok. Saj se rado zgodi, da kar se lahkotno splazi v naš sluhovod, tudi skoraj neopazno odide iz njega. Tako bi lahko bilo, ampak ni.

Njihov zvok je namreč od uvodne pesmi Absentee izredno konstanten. Kitarski hrup, ki to ni, saj ga prežema preveč spevnih vzorcev za tako oznako, je sicer res načičkano všečen, a obenem je v njegovem podtalju slišati, da se pod tem lepim obrazom skriva nekaj grobosti. Ta sicer nikoli ne pride na dan v obliki moči, ampak se transformira v izdelan zvok, ki je konstanten skozi celoten album. In stične točke s širšim glasbenim okoljem se razprostirajo od … And You Will Know Us by the Trail Of Dead do Dinosaur Jr. in širše. Pojavi se namreč tudi spomin na Hüsker Dü, kot recimo v pesmi Full Circle, pri kateri se album prestavi v malenkost hitrejšo prestavo. Spet drugje, kot pri pesmi Bad Influence, pa zadiši po Arcade Fire.

Če smo v uvodu zamahnili z levo roko in odkimali, da ESC Life igrajo preveč na prvo žogo, nekje do sredine albuma že ugotovimo, da se pod všečnim površjem skriva dodana vrednost, ki album Access All Areas bogati in dela vedno bolj zanimivega. Ko pridemo do pesmi Hero of the Decade, katere kitare v uvodu odzvanjajo kot pri Friends of Dean Martinez, se sproščenost, ki je bila tako značilna za celoten album, zdaj še dodatno umiri in nas spomni, da smo že skoraj na koncu plošče. Za konec pa so prihranili pesem Ostani uz mene od Nena Belana, ki se odlično staplja s prej slišanim zvokom, pri katerem je zadišalo po Hüsker Dü oziroma Dinosaur Jr. Ob tem se jasno kaže to, da je njihova forma izdelana, saj lahko vase posrkajo glasbo iz različnih smeri, hkrati pa ohranjajo svojo osnovno zvočno usmerjenost. 
Album Access All Areas je konstanten, a nikakor ne enoličen. Res pa je, da ESC Life ne premikajo mej, ne iščejo novih smeri, namesto tega združujejo različne glasbene vzorce in jim dodajo svoj značaj. To počnejo na prvi pogled zelo ležerno in sproščeno, a se kmalu zavemo, da smo priča pristnemu in srčnemu preigravanju, ki kar kliče po vnovičnem poslušanju.

 

ESC Life - Bad Influence
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness