Haram: When You Have Won, You Have Lost + Đornata: Land Of The Dead

Recenzija izdelka
6. 2. 2018 - 19.00

Tokrat Tolpo bumov polnimo z dvojno dozo punkčine. Recenziramo lani izdani plati Američanov Haram in domačinov Đornata. Haram so izdali svoj prvenec When You Have Won, You Have Lost pri založbi La Vida Es un Mus za evropski trg in pri založbi Toxic State za ameriški trg. Đornatin izdelek pa nosi naslov Land Of The Dead.

 

Haram: When You Have Won, You Have Lost (La Vida Es Un Mus/Toxic State, 2017)

Najprej se bomo posvetili Newyorčanom Haram. Gre za bend, ki je  na punk sceni hitro eksplodiral, predvsem zaradi petja v arabščini. A glavni razlog za njihovo prepoznavnost je prav to, da so del kolektiva Nuke York, ki združuje več bendov iz mesta z zelo podobnim pogledom na punk in hardcore. Predvsem gre za ponovno interpretacijo hardcore punka iz osemdesetih. Haram igrajo nekakšno zmes burning spirit hardcora z Japonske in evropskega hardcorea osemdesetih. Enostavno in primitivno bobnanje ter melodične kitarske linije so glavno vodilo tega benda. Tisto, kar najbolj izstopa, pa je vokal oziroma njihova besedila v arabščini. Prav zaradi tega je bil pevec deležen obiska FBI-ja in newyorške policije, ker so sumili, da v svojih besedilih poziva k terorizmu. Verjetno so v oči zbodli naslovi komadov, kot so American Police in Your President, Not a President. Ta incident daje bendu Haram večjo težo, kot pravemu punk bendu, ki lahko ogroža sistem. A njihova besedila so vse prej kot klic k terorizmu ali kakršnemu koli že muslimanskemu ekstremizmu.

Rdeča nit teh besedil je ravno identiteta arabskih državljanov amerike in njihovo spopadanje z lastno identiteto, ki je v zadnjih desetletjih  deležna predsodkov vsakodnevne realnosti. Če nadaljujemo z razglabljanjem o načinu petja, vokalne linije v arabščini delujejo unikatno in se razlikujejo od standardnega petja v angleškem jeziku. Zavlečene besede, polne samoglasnikov, zelo dobro sovpadajo z melodičnimi rifi in ustvarijo občutek eksotike. Potrebno je sicer povedati, da ne gre za prvi bend v Severni Ameriki, ki v besedilih uporablja arabščino. Pred leti se je namreč že pojavilo tudi gibanje Taqwacore. Istoimenska knjiga je izšla leta 2003 in kmalu zatem tudi dokumentarec o muslimanskih punksih. Lani se je v Philadelphiji zgodil tudi festival YallaPunk, s fokusom prav na hardcore punk bendih glasbenikov z arabsko-ameriškimi koreninami. Pozabiti ne gre niti dejstva, da ima ameriška hardcore punk zgodovina veliko preteklih izkušenj s polemiziranjem o identiteti etničnih manjšin. Takoj lahko denimo izpostavimo zasedbo Los Crudos, eno izmed prvih na punk sceni, ki je odpirala takšna vprašanja. Predvsem z vidika Latinoameričanov. Prav tako poznamo tudi široko gibanje afroameriške punk kulture, ki je svoj vrhunec doživelo z mainstream festivalom Afropunk v Brooklynu.

Plošča When You Have Won, You Have Lost je dokument našega časa, ki predstavlja antagonizem dominance belega moškega srednjega razreda znotraj hardocore punk scene ...

 

Đornata: Land Of The Dead (samozaložba, 2017)

Drugi polčas Tolpe bumov pa posvečamo domačim herojem surovega in enostavnega hardcore punka, Đornata. V samozaložbi izdani album Land Of the Dead je nadaljevanje njihovega preteklega opusa. Na teh posnetkih slišimo Đornato še s starimi bobnarji, saj je bil material posnet pred dobrim letom. Tudi tokrat je bila zadeva posneta v Kranju, v studiu Subarta. Kvaliteta posnetkov je zelo na nivoju, morda so posnetki celo preveč sterilni, vendar to nikakor ne škoduje energiji skladb z izdaje. Energično in intenzivno bobnanje je ena močnejših plati plošče. V bistvu ravno boljša produkcija agresivnemu bobnanju naredi veliko uslugo. Zvok snare bobna je peklenski, pravo sadistično kaznovanje naših ušes. Kot smo z Đornato že vajeni, so bas linije dinamične in dodelane. Torej ne gre za klasično lovljenje kitarskih rifov. Prej obratno, saj so v tem primeru kitarski rifi zelo enostavni, kar pa spet ni slaba lastnost, saj bend kot celota deluje izvrstno. Enostavni in kratki komadi nas popeljejo v osemdeseta, spominjajo pa predvsem na angleške bende. Poleg teh vplivov opazimo tudi, da so Đornata ljubitelji švedske scene. Crude SS so tisti, ki nam morda prvi pridejo na pamet, na tej plošči pa Đornata zaigrajo tudi priredbo komada švedskega benda Warcollapse.

Land of the Dead je zaenkrat izšel zgolj v digitalni obliki na njihovem bandcampu. V bližnji prihodnosti pa bodo te skladbe izšle tudi na splitu z belgijskimi crust'n'rollerji Silence Means Death.

 

Haram - April 09, 2017
ĐORNATA - live iz Gromke
Leto izdaje: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.