Klinika Denisa Kataneca: Kao Zao Kor

Recenzija izdelka
22. 5. 2023 - 19.00

Menart, 2023

 

Nostalgija, melanholija, hrepenenje so stanja, za katera vedno, ko jih poskušamo pojasniti, zmanjka besed. Ustvariti muziko, ki bo dala glas naši bolečini, je precej težek podvig, težek kot pritisk v prsih, ki ga prinašajo ti mučni občutki. In vendar nas je, poslušalce, poskušala hrvaška zasedba Klinika Denisa Kataneca z albumom Kao zao kor kot paciente soočiti s takšnimi stanji – in se pri tem izkazala kot izjemno uspešna. 

Prvi album prenovljene Klinike vsebuje pravljične odtenke
 / 26. 5. 2020

Klinika povzroča bolečino in hkrati zdravi. Njen vodja Denis Katanec s svojim glasom izreka sodbo in pomilostitev. Liričen jokajoč glas govori o trpljenju, prebujanju in ozaveščanju vsega, kar duší ljudi, močni in elegični zvoki električne kitare pa v poslušalcu prebudijo množico emocij od jeze do žalosti. Album nas potisne v hipnozo. Prisiljeni smo, da se soočimo s tistim, kar pogosto čutimo, pa si ga ne znamo razložiti – z odhajanjem, vračanjem k drugim in k sebi, pogrešanjem, hrepenenjem po nečem, česar ni več in kar morda nikoli ni obstajalo. Zasedba se je tako po dokaj blagem albumu Jada Jada vrnila s svojim folkovsko obarvanim rockom in nas uspela spraviti v eksistencialno krizo v najboljšem možnem pomenu. Kao zao kor je kot topel objem in vrnitev domov ter hkrati klofuta, ki vrže nazaj v realnost. Tok te glasbene hipnoze ni koherenten in fluiden, temveč dinamičen v razpoloženjih, ki jih vzbuja. 

Na začetku nas čaka akustična uvertura z elementi psihedeličnega rocka v obliki komada Ušća. Z besedo nas povabi v prvo poglavje albuma, v simbolično potapljanje v Donavo, v očiščenje in soočenje z nami samimi. Čeprav so elegični elementi, ki pokrivajo veliko tém in emocij, stalnica albuma, pogosto prevzamejo različne posebnosti, kar priča o kreativnosti aranžmajev. Izpostavimo lahko naslovni komad Kao zao kor, ki ga zaznamujeta distorzija in Denisov glas. Ta se še bolj približa joku in predstavlja eno izmed presenečenj v primerjavi z mirnejšimi komadi, kot je skladba Suncokreti. Komada Konj in Džukci pa predstavljata ravnovesje med tema skrajnostima. Obe skladbi zaznamujejo bolj ali manj stabilni ritmi električne kitare z občasnimi variacijami in močnim epilogom distorzije in joka, ki se zarivata globoko pod kožo, čeprav nas naslova komadov zavajata. Vsak od njiju se po vzdušju in tekstu loteva različnih tém, ki pa zadanejo posebno točko. Eden močnejših udarcev v ego je vsekakor tudi tarnanje nad človeško neumnostjo in podrejanjem pričakovanjem drugih, pri čemer zvoki violine izvabijo poseben ton žalosti. Takšen je komad Ženu, ki preizprašuje prav smisel omenjenega in kam to vodi. 

Pogovor s hrvaškim kantavtorjem Denisom Katancem pred njegovim nastopom v klubu Gromka
 / 18. 12. 2019

Nekaj sentimentalnejšega vzdušja najdemo v zgodbi o zvesti ljubezni med človekom in živaljo, ki je leitmotiv prejšnjih pesmi in lanskega albuma, za katerimi se skrivajo različni pomeni. Tako je Srećko iz zemlje Trećeg svijeta komad, ki posebej ogreje dušo in s katerim se vsak ljubitelj živali lahko poistoveti. Podobna temu sta tudi Elliott in Vampiri, kontrasta v zvočnem smislu v primerjavi z močnimi rifi ostalih komadov, ki jih združuje tematika iskanja miru.

Nostalgija je varljiva. To, kar nas boli in kar pogrešamo, na koncu ne obstaja. Ta trenutek je praznina in v njem se srečata upanje in razočaranje. Ko se človek začne zavedati, da je tujec v lastnem kraju, izgublja identiteto in destinacijo. To praznino oblikujejo Denisovi vokali, katerih emocionalni razpon doseže vrhunec v udarcu pred samozbuditvijo iz hipnoze, v komadu z naslovom Zavičaj

Člani zasedbe Klinike Denisa Kataneca so se na polju ozaveščanja in uglasbljenja nerazložljivih stanj in emocij pokazali kot mojstri. Skupini je namreč v 47 minutah glasbe s pomočjo distorzije, kreativnih rifov in vokalov Denisa Kataneca uspelo pokriti širok spekter ljudskih emocij. S svojo liričnostjo in sentimentom, njuno skrivnostnostjo in čustvenostjo, nas komadi vabijo, da se k njim vračamo in jih poskušamo razvozlati. Ali so samo odslikava stanj članov zasedbe ali dejansko ponujajo neko rešitev? Je rešitev v predaji, v predajanju tem občutkom? Vsak si komade lahko interpretira na svoj način, dokler jih čeka novi svet sa tezinom puta pet

 

Tolpo bumov je pripravila vajenka Milena.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.