MOUNT EERIE WITH JULIE DOIRON - Lost Wisdom Pt. 2 (P.W. Elverum & Sun, Ltd., 2019)

MOUNT EERIE WITH JULIE DOIRON - Lost Wisdom Pt. 2 (P.W. Elverum & Sun, Ltd., 2019)

Recenzija izdelka
10. 12. 2019 - 19.00

P. W. Elverum & Sun, Ltd., 2019

 

Prvi šus heroina naj bi bil najboljši, in celo življenje nato odvisnik lovi ta občutek sreče, ki se nikoli ne bo vrnil. Tako nekako, kot ta večni lov, deluje tudi nova plošča lo-fi mojstra Phila Elveruma, ki ga v svetu glasbe poznamo pod imenom Mount Eerie. Lost Wisdom pt.2 naj bi bilo nadaljevanje plošče iz leta 2008, in tudi tokrat je ob Philu Julie Doiron. Pt. 2 je izšla pri Philovi lastni založbi P.W. ELVERUM & SUN.

S tokratno recenzijo bomo skakali med omenjeno ploščo iz leta 2008, pa to, ki je na vrsti tokrat, in še vsem, kar je bilo vmes. Razumeti Phila Elveruma namreč pomeni tudi nujno zavest o njegovi tragediji in celo hollywoodskih tračih ...

Mount Eerie v živo v malenkost nežnejši formi
 / 11. 1. 2014

Leta 2016 je Philova žena Geneviève Castrée izgubila borbo z rakom in Elverum je v tem krutem svetu ostal sam z mlado hčero. Leto zatem nam je izročil album A Crow Looked At Me, surovo izpoved o avtorjevem boju z žalostjo in izgubo. Še leto kasneje je izšel Now Only, nadaljevanje vsebinskega trenda s predhodne plošče. Po smrti žene je Phil našel novo ljubezen v odnosu s hollywoodsko igralko Michelle Williams. Michelle je svetu sicer znana predvsem kot tista zlobna bjonda iz serije Dawson's Creek. In žal so takšni trači pomembni – vpletajo se namreč v skladbe na plošči, ki jo obravnavamo tokrat.

Vzdušje plošče Lost Wisdom pt. 2 je bolj pozitivno, kot so bila tista s Philovih zadnjih predhodnih izdaj. Vseeno pa gre za izrazito intimen izdelek, poln čustvovanj iz avtorjevega vsakdana ter njegovih refleksij življenja. Prva skladba Belief takoj vstopi v svet romance z Williams, ljubezni, ki je trajala eno leto. Že takšen nastavek je precej absurden, če pomislimo, kakšni občutki so nas prevevali ob prvi plošči Lost Wisdom. Prvi del nam je predstavil Phila, ki se sprehaja po gozdovih v iskanju smisla življenja; to je bila nekakšna zvočna kulisa življenju introvertiranega samotarja, romantično zaljubljenega v melanholični romantični ideal. Lost Wisdom pt. 2 pa predstavlja duha takšnega oddaljenega ideala. Oziroma, Lost Wisdom pt. 2 je kot baby Yoda iz Mandaloriana oziroma kot vsi revivali in poskusi igre na noto nostalgije. 

Deset let je minilo od prvega albuma Lost Wisdom, in roko na srce – vsi, ki smo Mount Eerie spoznali ravno s tem projektom, smo vedno upali, da bomo še kdaj slišali kako takšno ploščo, ki bi tako primerno zajela naša občutja žalosti in tegobe. Ob Lost Wisdom pt. 2 takšna nostalgija zadane le na trenutke. Predvsem s perfektno simbiozo vokalov Phila in Julie, ki sta malce neusklajena v tempu, lovita se, sta negotova. Spet slišimo distorzirano kitaro, ki se sicer pojavi zgolj enkrat, a v tem momentu toliko zaznamuje ploščo, da izstopi iz celote. Večinoma poslušamo akustično kitaro in razne hrupe iz okoljnega prostora. Električne kitare kompozicijam dodajo še en zvočni sloj, vstopajo tudi klaviature in minimalni bobni. V skladbi Windows ulovimo nekakšen shoegazerski moment, ki vsekakor predstavlja najglasnejši segment plošče.

Lost Wisdom pt. 2 je izredno poslušljiva in mirna plošča. Dejanska kritika leti le na izbiro naslova, ki daje lažno upanje, da bomo slišali tisto, česar smo si dolgo želeli. Po drugi strani pa smo si predvsem sami krivi; verjetno smo ravno v luči našega lastnega hrepenenja po še enem Lost Wisdom dobili pač nek približek. Takšna situacija lepo izrazi sindrom naše družbe, ki hrepeni po času in trenutkih, ki so minili. Phil Elverum je odrasel, prav tako kot smo odrasli mi. Ni več v svojih poznih dvajsetih. Življenje gre dalje, kar je pravzaprav eno od ključnih sporočil nove plošče, in ta je dejansko nekaj najboljšega, kar je Phil kdaj dal od sebe ...

 

Mount Eerie with Julie Doiron Part 1
Leto izdaje: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness