nibo: Same Day Delivery + Slowmotion Livestream: From Beak To Bone

Recenzija izdelka
8. 4. 2021 - 19.00

V tokratni Tolpi bumov se posvečamo dvema novima vrhunskima cvetovoma slovenske bitmejkerske pomladi, ki se vse bolj odraža v novih imenih, osvežitvah zvoka, počasni, a zanesljivi menjavi generacije in dobrih izdelkih. Vsake hvale pa je vredna iniciativa, ki je je krvavo manjkalo v vakuumu preteklih let – ta je napovedoval menjavo imen na sceni. Govora je o inkluzivnosti stare garde, ki v krog spušča nove ljudi, tako da jim da priložnost, afirmacijo in nasvete ter s tem poskrbi za institucionalni feedback in kreativno rast. Se že začenja novi krog. Pri dveh za slovensko sceno pomembnih, če ne kolosalnih založbah, Beton in rx:tx, se vrstijo debitanske izdaje projektov, ki vsak po svoje poosebljajo opisani generacijski most.

 

nibo: Same Day Delivery (rx:tx, 2021)

Najprej fuzija uveljavljenih in mladih sil nibo oziroma Niko in Borjanikson, mlada nada slovenskega bitmejkinga, se je s svežim pristopom pojavil pred nekaj leti in ob podpori stare garde obstal po zaslugi vrhunskega sounda, ki mu ga uspe izvabiti iz svojih producentskih orodij. Svoje zanimive zvočne ideje udejanja v svojih produkcijah, kar je bilo precej jasno čutiti pri njegovem lanskem debiju lfo_ufo. Druga polovica nibo je Borka, ljubljanski DJ, producent in radijec, med drugim tudi ustvarjalec programa na naših radijskih valovih, sicer pa še del kolektiva Jimmy Barka Experience in del ožje ekipe založbe rx:tx. Pri njej je izšel tudi EP z naslovom Same Day Delivery, ki ga poslušamo nocoj v Tolpi bumov.

Dva bitmejkerska EP-ja s poudarkom na prvencu mladega niksona
 / 13. 7. 2020

Plošča Same Day Delivery je pravi mali bitovski dragulj – kot že povedano, gre za fuzijo uveljavljenih in novih pristopov k že dodobra preiskani glasbeni formi. Borka je denimo ob izidu na družbenem omrežju pripisal, da ga je nikson spodbudil k mind-shiftu v delanju bitov. Plošča je nastala v stalni produkcijski korespondenci med Borko in niksonom, vloge pa sta si fanta razdelila tako, da Borka v večini skrbi za semple, nikson pa za ritmične prijeme. Čutiti je fuzijo njunih zvokov in obojestranske koristi – Borki je dal Niko nov veter, sempli zvenijo sveže in neobremenjeno. Prijetno je spet slišati Borkov fundamentalni groove brez vtisa obrtniško perfektno krojenega vzorca. Tokrat stvari potekajo precej bolj spontano, in your face. Borka po drugi strani niksonu dodaja nekaj dobrodošle širine in povečuje platno, ki ga mladec podloži s svojo ritmiko. Nanj potem skupaj slikata denimo Borkove sintetizatorske stabe in momente novih mastnih, odrezavih niksonovih bobnov, vse skupaj pa bogatita z mnoštvom okusno, spontano, a izjemno skrbno sestavljenih kompozicijskih elementov, ki slonijo na vzorčenju in nenavadnosti.

Nastane celovit zvok, celovit izdelek. Plata je močna, polna efektivnih bitov, ob katerih boste zamigali z vratom; je praktično brez filerja, vlogo recenzentskega favorita pa dobi soulovsko gnana mojstrovinica Thinking About You, eklatanten primer bratstva širine Borkinega glasbenega pogleda in globine Niksonovega talenta. Opisana kombinacija ploščo Same Day Delivery postavlja v ospredje slovenske bitovske produkcije tega trenutka in nenazadnje tudi prispeva k opolnomočenju nove šole.

 

Slowmotion Livestream: From Beak To Bone (Beton Records, 2021)

Druga izdaja v nocojšnji Tolpi bumov, tista, ki je izšla pri Jizahovem in Blaževem Betonu, pa je izdaja From Beak To Bone vrhniškega producenta z imenom Slowmotion Livestream, za katerim se skriva Matevž Kovačič, dolgoletni glasbeni entuziast, kitarist in producent, tudi nekdanji klubski maratonec z zasedbo Apory Museum, ki je slovenske klube obšla v letu 2018. Glasbo Apory Museum smo takrat na radiu opisovali kot postsentiš in jo spredalčkali nekam med alter rock, shoegaze in grunge.

A glasba Slowmotion Livestream je povsem druga pošast. Matevž je na ploščo umestil šest izredno domišljenih, vznemirljivih in tudi v skupnem spektru resnično širokih skladb. Stil, ki ga ubira, ni beatmakerski, ampak producentski. Avtor svojo glasbo v določenih delih programira, v drugih pa snema svoje igranje na inštrumente – gre za skupek vzorčenja in produkcije.

Zgradba in slojenje zvoka sta bogata, za razmere slovenske alternative skoraj nemogoče dobra in redko slišana. Same skladbe, njihovi tokovi in mnogi preobrati ter igrive menjave tematik, barv in vzdušij pripovedujejo zgodbo, namigujejo na psihedelijo, imajo rep in glavo, imajo zmajevska krila, vijolične oblake, trenutke groze in trenutke skoraj oglušujočega hrupa. Prelivajo se med ozemljenimi groovi in božanskimi plavanji, med Yorkom in Hebdnom, med kitarami, housom, mračnejšo elektroniko in celo drum & bassom. Ob vsem tem zvoku je edina primerna oznaka nadžanrsko.

Tempo plošče in skladb je zares hiter, Slowmotion Livestream zveni kot vrhunsko uravnoteženo plovilo, ki mu niso tuji ne godalski sempli ne surov hiphopovski groove. Zvok je slojen in raznolik, prostor, ki ga rišejo sintetizatorji, strune in vzorci, je uporabljen domišljeno, tudi sami vzorci so raznoliki in presenetljivi, tišine so čiste – glasba torej dobro teče tako v aranžmajskem kot v tehničnem smislu. Gotovo gre dobršno mero zaslug za samo zvočno podobo pripisati Gregorju Bajcu, ki skrbi za del produkcije, miks in master. Ta zanjo skrbi na zares vrhunskem nivoju in je v procesu razvoja plošče gotovo dal nekakšen doprinos uveljavljenih v kreativno povratno zanko. From Beak To Bone je debi svetovnih razsežnosti, ki je rezultat dolgoletnega piljenja v glasbenem udejstvovanju in priložnosti, ki jo je glasbeniku dal Beton. In to je šele začetek.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness