71 umetnikov na Vagi

Kulturna ali glasbena novica
24. 1. 2019 - 15.10

Lepo pozdravljeni v četrtkovih Kulturnih novicah. Začenjamo v DobriVagi, kjer se bo danes ob 19. uri že tretje leto zapored začela razstava glasbenih plakatov s sočasno možnostjo nakupa. Razstava, imenovana appointMENT, poteka v okviru prihajajočega festivala MENT Ljubljana in predstavlja glasbene ustvarjalce ter vizualne umetnike iz Slovenije in tujine. Letos se jih je zbralo toliko, kot bo na ogled plakatov, torej 71. Med razstavljalci so slikarji, ilustratorji, grafični oblikovalci, fotografi, 3D modelatorji in grafitarji mlajše generacije, ki so bili k razstavi povabljeni ali pa so se k sodelovanju povabili sami, kot v nadvse obširnem članku na portalu MMC obrazloži Dora Trček, kuratorica razstave.

Ustvarjalci bodo vizualno predstavili glasbene ustvarjalce na letošnjem Mentu, kakor so jim bili dodeljeni. Namen samega appointMENTa je povezava obeh sfer ustvarjanja za uspešno javno predstavitev. Hkrati je namen razstave dodelitev smiselnega prostora plakatu kot samostojnemu segmentu vizualne umetnosti. Na voljo bo deset oštevilčenih plakatov vsakega sodelujočega ustvarjalca, posamično se bodo prodajali po 10 evrov. Sokuratorko razstave Laro Mejač smo povprašali o ciljni publiki tako razstavnega kot prodajnega dela.

Izjava

Predvidevanje, da ima vsak obiskovalec v žepu pripravljenih deset evrov za naslovnico fiktivne LP plošče, je nekoliko optimistično. Ob omembi določene cene nas je zanimala sama porazdelitev zaslužka od prodaje in honorarji tako velikega števila umetnikov. Ponovno Mejač.

Izjava

71 honorarjev je gotovo težje izplačati kot podeliti enako število vstopnic. Če njeno vrednost, torej 39 evrov, preračunamo v kar nekaj ur vloženega dela, dobimo precej prekarno urno postavko, ob predpostavki, da bi jo lahko zamenjali za gotovino, seveda. Nič novega torej.

 

Sedaj pa še k štali na Ministrstvu za kulturo, ki se vleče po zobeh večine slovenskih medijev že od začetka tedna. Na predsednika vlade Marjana Šarca je Sindikat kulture in narave Slovenije GLOSA naslovil pismo, v katerem zahtevajo pojasnilo okoliščin in ukrepanje glede samomora enega izmed zaposlenih na ministrstvu. Zaradi tragičnega dogodka so se odločili končno glasno opozoriti na domnevno delovanje ministra za kulturo Dejana Prešička, ki po izjavah nekaterih zaposlenih vključuje šikaniranje in ogromen pritisk na zaposlene. V torek so s Policijske uprave Ljubljana sporočili, da so zaradi veliko medijskih objav začeli s preverjanjem razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja. O razvoju dogodkov bomo še poročali.

 

Kulturne novice sta pripravili vajenka Larisa in Urška.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.