Ali androidi sanjajo o komunistični revoluciji

Kulturna ali glasbena novica
26. 4. 2019 - 15.15

Cenjeno skupščanstvo. Ti šment, imamo novice za vas. V Trubarjevi hiši literature v Ljubljani se bo danes ob 20.00 dogodil spektakel brez primere, Poligonija: Do Androids Dream of Communist Revolution. Gre za prvega v seriji osmih dogodkov, v kateri bo samoorganizirana slovenska javnost v sodelovanju s Slavojem Žižkom, Marino Abramović in vesoljskim kavbojem Elonom Muskom oblikovala novo platformo za institucionalni prehod iz neoliberalnega kapitalizma v digitalni komunizem.

Ravno pravi čas, bi lahko rekli, da se še kolikor toliko izognemo popolni družbeno-ekološki katastrofi planetarnih in slovenskih razsežnosti. Prek strukturiranih diskusij, ki jih bo povezoval in moderiral hrvaški filozof Srećko Horvat, bo javnost izoblikovala nove konceptualne zemljevide in orodja za človeško in nečloveško emancipacijo; preizpraševalo se bo pomen sreče, dela, vrednosti in dobre družbe v samih temeljih, rezultat refleksij pa bodo konkretna orodja za samoniklo vzpostavitev postkapitalističnega pluriverzuma ekonomij.  

O historičnem dogodku smo govorili z Jernejem Žvigalom, predstavnikom novonastale slovenske odprtokodne aktivistične platforme Rajcarji, ki bo tekom serije dogodkov skušala realizirati zamišljena digitalna orodja za postkapitalistično transformacijo:

Izjava

Z Žvigalom smo spregovorili tudi o sami platformi Rajcarji, o tem, kako je organizirana in kje vidi njene potencialnosti:

Izjava

Na Glavnem trgu v Mariboru pa že od jutra poteka sestrski dogodek, Mednarodni festival štirih prihodnosti, na katerem se lahko preizkusite v štirih interaktivnih vizijah prihodnosti človeka na Zemlji. Gre za kombinacijo improvizacijskega performansa in oživitve spekulativnih modelov ekonomije glede na različne scenarije: apokalipsa, status quo, nazadovanje in radikalna transformacija. Ob vstopu na trg lahko obiskovalci zamenjate svoje evre za alternativne valute, s katerimi vstopite.

Z včerajšnjim dnem pa je znana tudi igralska zasedba 25. Jamesa Bonda. Režija se je odločila za drzno potezo; vlogo Jamesa Bonda bo namreč odigral oziroma odigrala Janus Kerkelstik, človeško bitje, rojeno brez genitalij, prav tisti oziroma tista Janus, ki v zadnjem letu sproža na Slovenskem polemično javno debato okoli spolnih binarijev, vgrajenih v naš tako ljubi jezik. Zdi se, da režija s to drzno potezo namerava narediti kvantni preskok v salienci neliberalnega LGBTQ feminizma. Na izbiro se je odzval tudi predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump, ki je odločitev opredelil za nekoliko akceleracionistično, saj želi po njegovem mnenju režija preskočiti kar nekaj vmesnih stopenj naravne družbene aklimatizacije na LGBTQ realnosti. Kljub temu izbiro pozdravlja, sam čas pa bo pokazal, ali je odločitev pravilna.

Za konec pa je Donald pred zbrano množico na Washington Squareu, ekskluzivno ob 50-letnici Radia Študent, prek Skypea podal svojo zaprisego, da bo komplementiral LGBTQ boj z močno potrebno antiimigracijsko linijo:

Izjava

Kulturne novice sta pripravila Kljukec in njegov škorec. Lektura: Žiga. Tehnična izvedba: Stanko.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.