Cela drama

Kulturna ali glasbena novica
11. 11. 2016 - 15.10

''Ni važno, kaj storiš, ker se bo zgodilo v vsakem primeru.'' (L. Cohen)

Jutro po smrti priznanega slovenskega grafičnega oblikovalca in slikarja Matjaža Vipotnika nas je potolklo še z vestjo, da je svet zapustil Leonard Cohen. Glasbenik, pesnik, pisatelj, vsesplošen umetnik, humanist in svetovljan. Ob takšnem črnem dnevu se zdijo vse ostale novice odveč.

''Kako naj začnem karkoli novega z vsem včerajšnjim še v meni?'' (L. Cohen)

Lahko pa poskušamo prav skozi kulturo doseči očiščenje in morda novonastalo luknjo v sodobni umetnostni krajini vsaj delno zakrpamo z drugimi umetniki.

 

Ljubitelji gledališča lahko zvečer zavijete v ljubljansko Dramo, kjer bo premierno uprizoritev doživela t.i. detektivka brez detektiva, britanska drama Pomona v interpretaciji režiserja Jaše Kocelija.

Pomona je naslov sodobne drame cenjenega mladega dramatika Alistairja McDowalla iz leta 2014. Njeno dogajanje je postavljeno na družbeni rob in v temno podzemlje, hkrati pa jo opisujejo kot mitično nadrealno vizijo družbe. Če vsi ti pridevniki držijo, se lahko torej prepričate danes ob 20. uri v Drami.

 

A če je Ali En ''stil naštudiral brez ljubljanske Drame'', lahko morda uspe tudi nam in se v iskanju kulturne potešitve zatečemo še kam drugam. Akademija za likovno umetnost in oblikovanje je danes dopoldne gostila predavanje črnogorskega umetnika Igorja Rakčevića z naslovom Uporaba recikliranih materialov kot sodoben pristop v grafiki. Predavanje je bilo organizirano v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov v okviru razstave Igorja Rakčevića Grafike na lepenki, ki se je odprla že to sredo v Galeriji ZDSLU.

 

Rakčević se pri ustvarjanju torej poslužuje lepenke, materiala, ki je namenjen pakiranju industrijskih izdelkov, prav iz te dialektike med umetnostjo in industrijo pa črnogorski umetnik tudi črpa svoje kreativno bistvo. S tem se odpira mnogo družbeno relevantnih vprašanj, v kontekstu sodobne popularne kulture pa že tisto benjaminovsko prevpraševanje odnosa med originalom in kopijo. Rakčevićeva razstava je v Galeriji ZDSLU na ogled le še danes do večera.

 

Včeraj smo izvedeli, katero delo bo predstavljalo Slovenijo na 57. beneškem bienalu. Zastopala nas bo družbeno-kritična ali pa le družbeno-reflektivna Nika Autor, ki deluje na raznih poljih sodobne umetnosti, njena dela pa so vključena v zbirke Moderne galerije, Mednarodnega grafičnega likovnega centra, Koroške galerije likovnih umetnosti in v zasebno likovno zbirko Riko.

 

V Cekinovem gradu bodo drevi podelili Murkove nagrade, priznanja in listine, ki jih Slovensko etnološko društvo podeljuje za strokovne dosežke na področju etnologije na Slovenskem. Murkova nagrada za življenjsko delo gre v roke konservatorki, kustosinji, muzeologinji Ingi Miklavčič Brezigar.

 

Poleg tega pa, kot gotovo veste, seveda te dni poteka tudi ljubljanski filmski festival Liffe, ki nam med drugim v Kinodvoru ob 21. uri prinaša novi dokumentarec o Beatlih, v Komuni ob 21:15 pa težko pričakovano dramo režiserke Andree Arnold Ameriška ljubica.

 

''Če ne postaneš ocean, boš vsak dan bolehal za morsko boleznijo.'' (L. Cohen)

Prelijmo se na to deževno popoldne tudi mi v ocean in plujmo, kamor nas nesejo valovi.

 

Lahko pa zvečer pač gledamo fuzbal. Tudi to je ok.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness