Cenzura umetnika v Madridu

Kulturna ali glasbena novica
23. 2. 2018 - 15.10

Špansko umetniško sceno trenutno pretresa afera okoli umika razstave španskega umetnika Santiaga Sierre, ki naj bi bila del razstave mednarodnega sejma sodobne umetnosti ARCOmadrid. Na pobudo upravnika razstavnega prostora IFEME so umaknili umetnikovo razstavo z naslovom Politični zaporniki v sodobni Španiji. Gre za razstavo štiriindvajsetih zamegljenih portretov političnih zapornikov, med katerimi so tudi odstavljen katalonski podpredsednik, Oriol Junqueras in dva vidnejša predstavnika katalonskega gibanja za neodvisnost, Jordi Cuixart in Jordi Sànchez.

Zahtevo po umiku umetniških del je podal predsednik IFEME, Eduardo López-Puertas, ki je umik del utemeljil kot poskus preprečitve nastanka polemik in kontroverz, ki bi odvračale pozornost od celotnega sejma. Dejanje IFEME naj ne bi nikoli bilo mišljeno kot dejanje cenzure, čeprav bi ga javnost prav z lahkoto zaznala kot tako.

Otvoritve sejma bi se morala udeležiti tudi županja Madrida, Manuela Carmena, ki pa je svoj nastop v znak protesta zadnji trenutek odpovedala. Odločitev ARCOmadrida, da umakne Sierrove umetnine, je oklicala za regresijo demokracije. Umetniku je podporo na Twitterju izkazal tudi generalni sekretar PODEMOS-a, Pablo Iglesias.

Če pa svoje teleskope danes ob 17h naravnamo na Slovenijo, lahko ujamemo najsvetlejšo zvezdo trenutne slovenske vesoljske avantgarde, Dragana Živadinova, ki bo danes ob 17. uri v prostorih OSMO/ZA izvedel tako imenovano infoakcijo tri. Gre za prvo infoakcijo z naslovom Kozmizem 2001: Herman Potočnik Noordung in pol stoletja filma 2001: Vesoljska odiseja. Živadinova smo vprašali, kaj naj bi infoakcija sploh pomenila?

Izjava se nahaja v posnetku

Kakšno povezavo pa sploh ima Herman Potočnik Noordung s filmom, ki je nastal dvajset let po njegovi smrti? Na to vprašanje nam je prav tako odgovoril Živadinov.

Izjava se nahaja v posnetku

Ob 20. uri bo na odru Male drame v sklopu Novih branj potekala premiera petih kratkih dram, ki so nastajale v kreativnem dramskem laboratoriju od oktobra 2017 do februarja 2018. Teksti, ki so si vsebinsko in žanrsko popolnoma raznoliki, so nastali iz izhodiščne besede zeleno in bodo predstavljeni kot bralna uprizoritev. Premieri bo sledil pogovor z avtorji.

Kulturne novičke je pripravil Denis.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.