Cirkulacija

Kulturna ali glasbena novica
4. 6. 2015 - 15.10

Včeraj zvečer smo si ogledali izjemno Heddo Gabler, Ibsenovo dramo v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Zanimiva scenografija, steklena, diagonalno postavljena škatla, prepričljivi igralci, ki se znotraj klavstrofobičnega vsakdana na smrt dolgočasijo in se zlamljajo v dramskih obratih, ter močna, na momente preveč intenzivna, osrednja igralka v vlogi nevrotične Hedde nas je prepričala, da je treba kakšno reči o tem, kaj dogaja v Ljubljanski Drami. Dogaja pa Drama Festival, in to že od drugega junija pa vse tja do nedelje, sedmega. To je druga izdaja pričujočega festivala, o tem, kaj je njegov cilj, pa Jernej Pristov:

*Izjava se nahaja v posnetku odaje.

Zvečer bomo še enkrat na odru Drame gledali Mariborčane, tokrat v predstavi Ohcet. Po predstavi, v vrtu za teatrsko zgradbo na Slovenski cesti, potekajo pogovori z igralci in režiserjem oziroma z ustvarjalci na eni in občinstvom na drugi strani. Potem pa so na sporedu koncerti. Vsak dan.

 

Glej! Gledališče bo drevi prvič po letu 1972 in v čast 45 let Gledališča Glej ponovno uprizorilo predstavo Varovanec hoče biti varuh avtorja Petra Handkeja. Pogovorili smo se z režiserjem obeh uprizoritev, Iztokom Toryjem. Kako je prišlo do ponovitve sodelovanja z Glejem?

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V nadaljevanju pogovora s Toryjem pa nismo mogli mimo vprašanja o Handkejevi politični nespameti. Dobili smo naslednji odgovor:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Načine, s katerimi tehnologija in kultura oblikujeta družbeno dojemanje, bodo v prihodnjih tednih preizkušali v prostoru Cirkulacije 2 v kompleksu Tobačna 005. Dvotedenski festival Hrup in mi: Kulturni vmesniki se osredotoča na teoretski koncept Leva Manovicha. Več je povedal organizator festivala, Borut Savski:

*Izjava se nahaj v posnetku oddaje.

Mednarodna zasedba sodelujočih - med njimi Ule Schüler, Mike Hentz in Stefan Doepner - bo občinstvo z realnostjo soočila šele prihodnjo sredo. O programu festivala govori Savski:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness