Ekskluzivna brezplačna kultura in novosti v njenem skorajšnjem programu

Kulturna ali glasbena novica
3. 12. 2019 - 15.10

Ko brez miru okrog divjam,

prijatl'i prašajo me, kam?
 

Prašájte raj' oblak nebá,

prašájte raji val morjá,

 

kadàr mogočni gospodar

drvi jih semtertja vihar.

 

Kam? Na brezplačne predstave in razstave, s katerimi bomo proslavili rojstni dan Franceta Prešerna, ki se je rodil pred 219 leti. Na državni ravni ne slavimo samo njegove smrti, ampak od leta 2000 tudi njegov rojstni dan. Od takrat po Sloveniji poteka tako imenovani Ta veseli dan kulture, ki človeka zmede, saj na Prešernov rojstni dan, če se malo pesniško izrazimo, črpa iz Linhartovega vodnjaka. Hkrati pa to veselo ime pomeni dan odprtih vrat za več kulturnih ustanov. Kot rečeno, vam bodo danes na voljo brezplačne razstave in predstave na mnogih prizoriščih po državi, med njimi tudi v Mestnem muzeju Ljubljana, Plečnikovi hiši, Galeriji Vžigalica, SNG Drami in Slovenskem mladinskem gledališču.

Na veseli dan kulture pa imamo za vas še novost glede Nacionalnega programa za kulturo, krajše NPK, za obdobje 2020 do 2027, ki ga že nekaj časa pripravljajo na Ministrstvu za kulturo. Gre za dokument, od katerega sta odvisna prihodnja zakonodaja in izvajanje kulturne politike. Prejšnji teden je izhodišča oblikovanja novega programa, ki so jih pripravili na ministrstvu, državna sekretarka Petra Culetto predstavila nacionalnemu svetu za kulturo.

O novem programu za kulturo smo se pogovarjali z Uršulo Cetinski, predsednico nacionalnega sveta za kulturo, generalno direktorico Cankarjevega doma in nekdanjo sodelavko Radia Študent.

Izjava

Med glavne teme novih iztočnic je Cetinski naštela vključevanje kulture v kohezijske politike, prostorsko problematiko, digitalizacijo in nova orodja, razvoj slovenske muzejske mreže, medresorsko sodelovanje med ministrstvom za kulturo in drugimi ministrstvi ter dostopnost kulture za ranljive skupine. Opozorila je tudi na demografske dejavnike, ki uživanje kulture onemogočajo posameznim starostnim skupinam.

Nacionalni svet za kulturo je na predlog vlade sestavil državni zbor, trenutno pa v njem poleg predsednice Uršule Cetinski zasedajo še arheolog in profesor Andrej Gaspari, intermedijska umetnica Maša Jazbec, dirigent in profesor Marko Vatovec, urednik in pisatelj Mitja Čander, arhitekt Jurij Krpan in plesalec Iztok Kovač. Predsednico smo povprašali, če so posamezna kulturna področja v nacionalnem svetu dovolj pokrivana.

Izjava

Razložila nam je tudi potek dela na ministrstvu, ki je tokrat potekalo drugače.

Izjava

Nacionalni svet za kulturo bo, ko bo dokument dokončno pripravljen, odločil, ali je program - in s tem strateški načrt ter akcijski načrt - ustrezen za obravnavo v državnem zboru. Predsednica nam je za konec povedala, kdaj lahko pričakujemo javno razpravo na temo novega nacionalnega programa za kulturo.

Izjava

Ostane nam le še zdravljica. Napolnite si čašo z žlahtno tekočino,

 

Ki utopi

Vse skrbi,

V potrtih prsih 

Up budi!

Do dna.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.