Feministični manifest skozi dva glasova

Feministični manifest skozi dva glasova

Kulturna ali glasbena novica
13. 2. 2019 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Danes se še naprej vrtimo v feminističnih vodah. V Vodnikovi domačiji bo ob sedmi uri potekalo branje Feminističnega manifesta s petnajstimi predlogi sodobne nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adichie. Knjižico je napisala na pobudo prijateljice, ki jo je vprašala, kako vzgojiti svojo hčerko v bodočo feministko. Avtorica na to ponudi petnajst odgovorov, skozi katere naslavlja problematičen pomen ženske v današnji družbi. O pisateljičinem pogledu smo govorili z Aleksandro Gačić.

Izjava

Zanimalo nas je, kako je bilo pričujoče besedilo sprejeto v Nigeriji ob svojem izidu leta 2017.

Izjava

Današnje branje je del serije predavanj in pogovorov o afriški literaturi, ki jih bodo do maja vodili poznavalci afrikanistike.

Nadaljujemo pa v bližnji Kina Šiška, kjer lahko uro kasneje ujamete brezplačno projekcijo filma Donna Haraway: Pripovedi za zemeljsko preživetje v režiji Fabrizia Terranove. Dokumentarni film je nastal v letu 2016 kot serija pogovorov, ki jih je pomagala zasnovati sama avtorica. Strastno se poglablja v teme svojega ‘eko-filozofskega’ mišljenja, kot so kapitalizem in antropocen. Po projekciji bo sledilo predavanje o delu Donne Haraway, ki ga bo izvedla Katja Čičigoj. Povprašali smo jo, kakšno osebnost film sploh predstavlja.

Izjava

Spraševali smo jo tudi, ali bo predavanje služilo le kot komentar k filmu ali kot predstavitev in razprava o avtoričinem teoretičnem delu.

Izjava

Zanimalo nas je tudi, v kakšni relaciji je njeno najbolj znano delo Kiborški manifest z novejšimi deli.

Izjava

Kako režiser upodobi pogovore z avtorico skozi lastno interpretacijo?

Izjava

Izobraževalni dogodek je del razstave Drobljenje ledu pod organizacijo Zavoda Cone in sedaj poteka v Stekleniku, galeriji za zvok, bioakustiko in umetnost.

Kulturne novice sta pripravili Kaja in vajenka Valentina.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness