Feministični manifest skozi dva glasova

Kulturna ali glasbena novica
13. 2. 2019 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Danes se še naprej vrtimo v feminističnih vodah. V Vodnikovi domačiji bo ob sedmi uri potekalo branje Feminističnega manifesta s petnajstimi predlogi sodobne nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adichie. Knjižico je napisala na pobudo prijateljice, ki jo je vprašala, kako vzgojiti svojo hčerko v bodočo feministko. Avtorica na to ponudi petnajst odgovorov, skozi katere naslavlja problematičen pomen ženske v današnji družbi. O pisateljičinem pogledu smo govorili z Aleksandro Gačić.

Izjava

Zanimalo nas je, kako je bilo pričujoče besedilo sprejeto v Nigeriji ob svojem izidu leta 2017.

Izjava

Današnje branje je del serije predavanj in pogovorov o afriški literaturi, ki jih bodo do maja vodili poznavalci afrikanistike.

Nadaljujemo pa v bližnji Kina Šiška, kjer lahko uro kasneje ujamete brezplačno projekcijo filma Donna Haraway: Pripovedi za zemeljsko preživetje v režiji Fabrizia Terranove. Dokumentarni film je nastal v letu 2016 kot serija pogovorov, ki jih je pomagala zasnovati sama avtorica. Strastno se poglablja v teme svojega ‘eko-filozofskega’ mišljenja, kot so kapitalizem in antropocen. Po projekciji bo sledilo predavanje o delu Donne Haraway, ki ga bo izvedla Katja Čičigoj. Povprašali smo jo, kakšno osebnost film sploh predstavlja.

Izjava

Spraševali smo jo tudi, ali bo predavanje služilo le kot komentar k filmu ali kot predstavitev in razprava o avtoričinem teoretičnem delu.

Izjava

Zanimalo nas je tudi, v kakšni relaciji je njeno najbolj znano delo Kiborški manifest z novejšimi deli.

Izjava

Kako režiser upodobi pogovore z avtorico skozi lastno interpretacijo?

Izjava

Izobraževalni dogodek je del razstave Drobljenje ledu pod organizacijo Zavoda Cone in sedaj poteka v Stekleniku, galeriji za zvok, bioakustiko in umetnost.

Kulturne novice sta pripravili Kaja in vajenka Valentina.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.