Festival in konferenca

Kulturna ali glasbena novica
4. 10. 2012 - 13.55

Nocoj se začenja 18. "polnoletni" mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki bo trajal do 13. tega meseca, ponudil pa bo širok nabor koncertov, razstav, performansov in predstav. Odpira se ob 20. uri v galeriji Škuc z razstavo Zrcalo časa in dvema performansoma, Afganistanski hrt umetnice Lilibeth Cuenca Rasmussen in Grenkosladko v izvedbi Nicole Caravan.

Letos bo festivalska rdeča nit tema staranja, ki je bila znotraj feminističnih in ženskih študij ter v polju umetnosti in aktivizma precej časa zanemarjena. Tako bo festival tematsko posvečen vprašanjem o vlogi starejših v sodobnih družbah, o medgeneracijski solidarnosti in o odnosu mladih in srednje generacije do lastnega staranja, saj je navsezadnje letošnje leto razglašeno tudi za evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti. O rdeči niti festivala nam je več povedal Rok Avbar, predstavnik za odnose z javnostmi.

///////////////////////////////

Izjava je v posnetku celotne oddaje

//////////////////////////////

Festival vseskozi svoj program gradi na performansih. Sogovornika smo povprašali, čemu se odločajo v prvi vrsti ravno za te oblike umetnosti.

////////////////////////////

Izjava je v posnetku celotne oddaje

////////////////////////////

V Pokrajinskem muzeju v Mariboru bo v okviru Evropske prestolnice kulture dvodnevna mednarodna konferenca »V NOVI LUČI, Komu pripada zgodovina? Na poti med političnimi razmejitvami in muzejskimi dolžnostmi«. Konferenca se bo osredotočila na povezovanje avstrijske in slovenske Štajerske skozi prizmo skupne skrbi za spomeniško varstvo in arheološke dediščine. Preizpraševala bo muzeološke dimenzije, kot so na primer: kaj pomenijo spremembe političnih meja za pristope muzejev k zgodovinskim ostalinam; kaj se zgodi, če te ostaline postanejo pomembne za identiteto določene skupine ljudi v regiji, a se nahajajo v institucijah v drugi državi, in kakšne praktične rešitve ponujajo v tem oziru teoretične diskusije? O konferenci nam je več povedal vodja projekta Marko Mele.

///////////////////////////

Izjava je v posnetku celotne oddaje

//////////////////////////

Novičke je izbezala Alja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.