Gledališče nekropolitike

Kulturna ali glasbena novica
17. 2. 2016 - 14.57

V Gledališču Glej gostuje bolgarski tandem, ki sestoji iz filozofa Stanimirja Panayotova in dramaturga Mladena Alexieva. Alexiev je diplomiral gledališko produkcijo v Sofiji in ustvarjal več projektov v Bolgariji. Z ekipo eksperimentalnega Gledališča Glej se je spoznal na mednarodnem srečanju v Sofiji, poznanstvo pa je rezultiralo v povabilu Marka Bratuša k skupnemu projektu. Tako je s Panayotom, njegovim kolaboratorjem in sodelavcem, prišel v Ljubljano in sedaj bo poskušal v sklopu treh dogodkov v enotedenskem procesu razgraditi osebnost sodobnega ustvarjalca in poiskati izhodiščne vzroke za nadaljnje ustvarjanje v gledališču. O razlogih za ustvarjanje govori Alexiev:

IZJAVA

V prvem poskusu bomo lahko danes ob osmih v Gledališču Glej spremljali pogovor z Mladenom Alexievom na temo njegovega novega gradiva, naslovljenega Sprehajanje pokrajine. Ta izhaja iz prve različice, ki je imela obliko avdio miniaturke Srečanje iz leta 2013. Na tej podlagi bo nadaljeval s predstavitvijo izkušenj iz njegovih zadnjih umetniških raziskovanj, ki se poglabljajo v izkušnjo "pokrajine" in "prostornosti". Po uvodni predstavitvi bo sledil pogovor o umetniški praksi, umeščanju ustvarjalcev in potrebi po nenehnih pogajanjih med institucionalno in neodvisno gledališko sceno. Zakaj vidi nujo v potrebi po kvalitetnem neodvisnem umetniškem delu, ponovno Alexiev:

IZJAVA

V petek in nedeljo bosta sledila še predavanje Panayotova o filozofiji Neonekronomikona in kot rezultat procesa kratka miniaturka, naslovljena Redekonstrukcija. Sedaj še nekaj besed Alexieva glede načrtov o produkciji:

IZJAVA

 

V Kinodvoru pa si bomo lahko drevi ob 21. uri ogledali premiero dokumentarnega filma Dom režiserja Metoda Pevca. Film nam bo predstavil življenjske zgodbe vedno trpečega in nič krivega proletariata, ki je zaradi najrazličnejših razlogov, od družinskih tegob pa do propadlih tajkunskih packarij, primoran životariti v nekdanjem samskem domu. O zgodbah nevidnih, ki jim je dal glas, Metod Pevec:

IZJAVA

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.