Iz osebnih arhivov preseljevanja

Kulturna ali glasbena novica
3. 12. 2021 - 15.10

Muzej novejše zgodovine Slovenije od leta 2019 sodeluje pri mednarodnem projektu Identiteta na prepihu, v katerem šest evropskih držav skupaj raziskuje dolgoročne posledice različnih migracijskih procesov, ki so se zgodili v Evropi v zadnjem stoletju. Urška Purg in Corinne Brenko, kustosinji v muzeju, raziskujeta zgodbe ljudi in njihovih potomcev, ki so se iz bivših jugoslovanskih republik preselili v Slovenijo med drugo svetovno vojno in ob njeni osamosvojitvi leta 1991. Razstava poskuša na podlagi pričevanj in vtisov osebnih migracijskih izkušenj zajeti mnogoterost motivov in razlogov za prihod v Slovenijo. Urška Purg opiše, kateri spomini so bili pričevalkam in pričevalcem posebej pomembni.

Izjava

Zaradi občutljive tematike večplastnosti identitet sta se kustosinji odločili za več različnih pristopov k raziskovanju in pridobivanju materialov. Corinne Brenko o razponu raziskovalnih metod pove: 

Izjava

Sodelovanje se ni končalo z zbiranjem in oddajo materialov instituciji. Kustosinjama je bilo pomembno, da pričevalke in pričevalci gradijo razstavo v tesnem vsebinskem sodelovanju z muzejem.

Izjava

V pripravah na razstavo sta kustosinji sledili vodilu, da razstava nastaja z nekom in ne o nekom. Zavedali sta se svoje odgovornosti do podarjenih zgodb. Odzivi na povabilo k sodelovanju so bili raznoliki:

Izjava

Kustosinji povesta, kaj si bomo lahko ogledali na prihajajoči razstavi in kaj se bo s predmeti zgodilo po zaključku predstavitve.

Izjava

Razstava Od juga – zgodbe o identitetah na prepihu bo na ogled od 10. decembra v Muzeju novejše zgodovine Slovenije.

 

 

Foto: Iz arhiva "Migration Sammeln"

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.