Janševa kultura diamata

Kulturna ali glasbena novica
22. 5. 2013 - 14.10

Včeraj smo vam ponudili uvid v prihodnost, ki se je nato v Kiberpipi tudi zgodila - post-futuristični manifest namreč. Sedaj pa vam ponujamo utrinke iz preteklosti. Prisluhnite »kolažu mnogoglasja«, ki je spregovoril iz manifesta.

*Izjava se nahaja v posnetku*

KUD France Prešeren, kot verjetno že veste, prodaja svojo zgradbo na Karunovi 14 - ja, tam, kjer je vsako leto Trnfest. No, samo še letos bo tako, saj imajo dolgove in vsaka gospodinja ve, da ne more porabiti več kot zasluži. Ta kmečko-idiotska logika in impotenten MOL sta pripeljala do tega, da lahko trepetamo za 100-letnico KUD-a. Če pa jo že bomo dočakali, ta očitno ne bo v njihovem več kot 50-letnem domovanju na Karunovi 14.

Toda vse to se ne bo zgodilo v tišini - danes je ob 17.00 planirano multimedijsko dogajanje »Zidovi Kuda so naprodaj«, ki bo še znotraj »zidov Kuda«. Njihova agenda je sledeča: »Iščemo  storilce nekaznivega zločina, ki se s hitrostjo 300 do 500 evrov na dan izvaja javnemu prostoru sredi glavnega mesta države Slovenije.« Njihov program je sledeč: ob 17.00 performirana konferenca »Bankrot«, ob 17.15 video projekcija surovih posnetkov Občnega zbora KUD France Prešeren in ob 19.30 predstava odprtega dokumentarnega gledališča UPB »Prvo zaslišanje glavnega osumljenega« - to je tajnik Kuda Želko Pelicon.

Sedaj pa novica dneva: Janez Janša se lahko pohvali z novo knjigo, ki nosi naslov »Za kulturo življenja«. Približno 500-stranski špeh vsebuje različne tekste, ki so večinoma že bili objavljeni, vsi pa se zavzemajo za kulturo življenja. Ker v redakciji za kulturo in humanistične vede nikakor nismo znali ugotoviti, kaj bi »za kulturo življenja« pomenilo, smo se obrnili na nepristranska in samostojna Reporter in Demokracijo - kjer lahko mimogrede tudi naročite in za 40 evrov kupite omenjeno knjigo. Pravijo, da Janša pojasnjuje, citiramo, »zakaj se je nekaj spremenilo, zakaj je neka stvar drugačna. Pri tem je Janša na današnji predstavitvi kot primer navedel revijo Mladina. Pred 25 leti, ob aretaciji četverice JBTZ, je revija predstavljala utelešenje pravice do svobode govora in misli, kmalu zatem pa je začela napad na idejo slovenske osamosvojitve.« Toda poslušajmo samega mojstra z odgovori in njegovega vajenca iz Demokracije z vprašanji, ki to niso.

*Izjava se nahaja v posnetku*

Sedaj je že nekoliko bolj jasno: vprašanja, ki to niso, pojmi, ki niso na ravni svoje vsebine, konstantno spreminjanje v nasprotja, zavest, ki zaostaja za realnostjo, in avantgardni vodja, ki pojme vrača na svoje mesto, s tem pa tudi realnost. Stalinov diamat, seveda! Je to morda ta Janševa »kultura življenja«, za katero gre?

Z Janševim diamatskim manifestom se je ukvarjal Aleš.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness