Kaj je univerzitetna knjižnica?

Kulturna ali glasbena novica
1. 10. 2020 - 15.10

Preteklo sredo smo v Kulturnih novicah na kratko opisali preteklost, sedanjost in prihodnost projekta NUK 2. V več kot tridesetletni zgodovini se je projekt NUK 2 korenito spremenil tako v arhitekturni zasnovi kot v namembnosti. Mušič je v svojem projektu iz osemdesetih let NUK 2 razumel kot novo narodno knjižnico z zaprtim knjižničnim arhivom. V preteklem desetletju pa se je ideja namembnosti NUK 2 spremenila; projekt nove narodne knjižnice je namreč zamenjala nova arhitekturna rešitev biroja Bevk Perović.

Nestalnost ideje projekta lahko pripišemo dvoumnosti koncepta narodne in univerzitetne knjižnice. Sodeč po razvoju organizacije in arhitekture knjižnic v preteklih desetletjih sta namreč narodna in univerzitetna knjižnica postali namensko povsem drugačni stavbi. Omenjeno konceptualno nejasnost in razlike med obema tipoma stavb izpostavi arhitekt in član komisije za prvi natečaj projekta NUK 2 Andrej Hrausky.

Izjava

Pri projektu NUK 2 torej ne gre za novo narodno, temveč za novo univerzitetno knjižnico z najaktualnejšim gradivom v prostem dostopu. Več o razlikah med obema tipoma knjižnic pove Hrausky.

Izjava

Hrausky, ki je že v osemdesetih letih nasprotoval Mušičevi rešitvi, oriše težave prvotne rešitve in poudarja večjo ustreznost novega projekta.  

Izjava

Nova univerzitetna knjižnica bo tako, za razliko od predloge iz osemdesetih let, bližje Plečnikovi stavbi, a obenem v koraku z duhom časa. Kakšne so razlike in podobnosti med staro in načrtovano stavbo, pove arhitekt in soavtor rešitve NUK 2 Matija Bevk iz biroja Bevk Perović.

Izjava

Tako Hrausky kot Bevk poudarjata pomen dinamičnosti in odprtosti sodobnih univerzitetnih knjižnic. Po Bevkovem mnenju tega tipa knjižnic ne smemo videti zgolj kot knjižnico ali študijski prostor, temveč kot socialno in komunikacijsko platformo. Več o sodobnih knjižničnih platformah pove Bevk.

Izjava

Projekt NUK 2 torej ne bo zgradil nove narodne knjižnice, čeprav to ime morda stoji v njenem imenu, temveč novo univerzitetno knjižnico; sodobno platformo za druženje, učenje in komuniciranje. Aktualne knjige bodo tako zaživele v novih prostorih stavbe NUK 2. Kaj pa se bo zgodilo s starimi knjigami v podtalju arhivskega gradiva NUK, bo tema naslednjega dela sage o narodni in univerzitetni knjižnici.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Kdor čaka dočaka.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.