Kam'nški filmski festival in ljubiteljska filmska kultura

Kulturna ali glasbena novica
11. 6. 2021 - 17.11

Velecenjene poslušalke, dobrodošle v današnjih Kulturnih novicah. Tokrat smo novinarji kulturne redakcije Radia Študent zapustili varno zaledje trol in se po frišne vesti odpravili v Kamnik, kjer je mladinski center Kotlovnica že osmo leto zapored organiziral filmski festival, naslovljen Festival svobodne video produkcije. Več o festivalu pove njegov organizacijski vodja, vodja kotlovniškega mladinskega programa in bivši direktor Radia Študent, Rok Kosec.

Torej Festival svobodne video produkcije je letos potekal …

Letošnji zmagovalci, ki jim je žirija podelila tako imenovane »zlate ribice«, so Silvia Viviani s socialnoaktivističnim filmom Pausa; Jerca Oblak z metafilmskim eksperimentalnim filmom Kajenje ubija ter soavtorja Gašper Markun in Renato Švara z dokumentarnim filmom o deinstitucionalizaciji, Krasnim novim domom.  

Festival s svojim obsežnim programom, ki obsega kar 47 videodel od nekaj čez 50 prijavljenih, odstopa od klasičnih manjših filmskih festivalov z manj obsežnimi programi, kot so Festival ljubiteljskega igranega filma, Festival migrantskega filma, Festival LGBT filma in tako dalje. Programsko odločitev Kosec pojasnjuje s samo idejo festivala.

Festival je namenjen ustvarjalcem, ki …

Vprašanji, kakšna je razlika med profesionalnim in ljubiteljskim filmskim ustvarjanjem ter kakšna je vloga ljubiteljske filmske produkcije, smo zastavili tudi Mitji Mlakarju, režiserju, scenaristu in soustanovitelju mariborskega filmskega društva Film factory, ki si prizadeva za razvoj lokalne filmske kulture.

Ločitev med profesionalizacijo in …

Kamniški filmski festival Svobodne video produkcije torej svoje mesto v krajini slovenskih filmskih festivalov utemeljuje z vlogo stopnice v svet profesionalizirane produkcije. Prestižnost zavestno zamenja za možnost slehernika, da na velikem platnu predstavi svoj projekt, se poveže s somišljeniki in s povratnimi informacijami, pridobljenimi v festivalskih debatah, napreduje kot ustvarjalec. Če tudi katero izmed velecenjenih poslušalk kdaj zamika, da bi se podala na pot videoustvarjanja, ji priporočamo, da v naslednji festivalski sezoni spremlja omenjena festivala.

 

Periferno kulturo je obiskal Lenart, zdaj gre pa na protest. Živel RŠ!

Lektorica Nataša: Živel! 

 

------------------------------------------------------------- popravek objavljen 12. 6. 2021 

V izvirnem prispevku nepošteno primerjamo krški Luksuz festival poceni filma in kamniški Festival svobodne videoprodukcije. Napisali smo tudi, da ima Luksuz festival »nizke selekcijske pogoje«, kar ne drži, saj so lani od 340 prejetih izbrali le 20 filmov. Prav tako se festivala razlikujeta programsko. Lanska, 18. edicija mednarodnega Luksuz festivala poceni filma (6.–22. 11. 2020) je imela deset kuriranih programov kratkih filmov, 13 spletnih dogodkov v živo, 46 gostov iz desetih različnih držav s fokusom na zahodnem Balkanu in 48 kratkih filmov še neuveljavljenih avtorjev.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.