Konkretno o konkretni utopiji

Kulturna ali glasbena novica
14. 1. 2019 - 15.10

Pozdravljeni v ponedeljkovih Kulturnih novicah. V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na gradu Fužine danes obravnavajo odmevno razstavo Toward a Concrete Utopia, Architecture in Yugoslavia, 1948–1980, ki se je včeraj zaključila v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. Konferenca Konkretno o konkretni utopiji, ki se je začela ob 14. uri, se sprašuje o novem vrednotenju jugoslovanske arhitekture skozi predstavitev v najvidnejši globalni instituciji umetnosti. Še je možnost ujeti zadnje predavanje na redosledu, in sicer Jugoslavija po Jugoslaviji; spomeniki, spomin in kanon ob petih. Direktor MAO Matevž Čelik je z nami spregovoril o pripravi konference in njenem načrtovanem poteku.

Izjava

Prek evropskega projekta in kustosa Vladimirja Kulića je jugoslovanska arhitektura prišla tudi v Muzej moderne umetnosti v New Yorku. Ta se trudi na novo zgodoviniti arhitekturo 20. stoletja v nezahodnih državah; pred nedavnim je bila tako npr. predstavljena pregledna razstava arhitekture Latinske Amerike prejšnjega stoletja.

Izjava

Pregledna razstava vzpostavlja tudi problem instagramizacije arhitekture danes, vendar je uspešnost problematiziranja skozi medij sicer temeljite, a populistične razstave, zelo površna.

Izjava

Obisk konference lahko obogatite z ogledom spomenikov jugoslovanske arhitekture v živo na ulicah Ljubljane.

 

Pod budnim očesom Urške je Kulturne novice konkretizirala vajenka Valentina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness