Ljubezen brez bulšita

Kulturna ali glasbena novica
24. 1. 2018 - 15.10

En sončni žarek še ne prinese pomladi, a kako bi to dopovedali srbečim petam, ki se morajo ravno v tem času leta zadovoljiti zgolj s tlemi knjižnic in predavalnic? Prav zato nas današnje kulturne novice vodijo na miselno popotovanje po Evropi, na katerega se lahko odpravite, tudi če boste danes le ždeli v Ljubljani.

Španski borci nas bodo popeljali v pradavnino, vsaj če bi lahko sodili po naslovu plesne predstave Dinozaver, ki se začenja ob 20. uri. Duet plesalcev Karoline Kraczkowske in Roberta Clarka se bo s finsko koreografinjo Janino Rajakangas podal na pot raziskovanja intimnosti odnosov med moškim in žensko v umetnosti giba.
Zakaj dinozaver? Koreografinja je razložila, kako se naslov predstave v njej tudi odraža.

Izjava

Janina Rajakangas nam je tudi razložila, zakaj je o Dinozavru zapisala, da je to predstava o ljubezni brez bulšita.

Izjava

Danes bo na Novi pošti živahno kot že dolgo ne - gostovala bo namreč predstava Kletev v režiji hrvaškega režiserja Oliverja Frljića. Predstava, ki raziskuje odnose med državo, javnostjo, Cerkvijo in moralnimi vprašanji, je lani po premieri v Varšavi doživela precej buren odziv. Pa ne le pri gledalcih; zgroženo sta se nanjo odzvali tudi katoliška Cerkev in konzervativna javnost tako na Poljskem kot tudi na Hrvaškem, kar je privedlo celo do točke, na kateri je poljsko državno tožilstvo zaradi predstave sprožilo preiskavo. Če se o njej želite prepričati sami, si rezervirajte čas po 20. uri, ali pa še malo prej, če bi radi po poljsko demonstrirali tudi vi.

Če pa bi se izpitom raje izognili v res velikem loku, zavijte proti Rotterdamu, kjer se bo prav danes začel že 47. filmski festival, ki se osredotoča predvsem na eksperimentalne in neodvisne filme. Navsezadnje je pač bolje eksperimentirati s filmi kot z ocenami.

Po svetu kulture ste potovali z vajenko Katarino.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.