Mariborske Kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
12. 10. 2018 - 15.10

V Mariboru danes odpirajo 24. Mednarodni festival računalniške umetnosti. Organizira ga Mladinski kulturni center Maribor, krajše MKC, dogodki pa bodo potekali do devetnajstega oktobra. Na dvajsetih mariborskih lokacijah se bodo skozi različne razstave, performanse, predavanja in simpozije predstavile mednarodno priznane računalniške umetnice, teoretičarke in drugi avtorji. Festival izpostavlja prizadevanje za enakopravnost spolov, zato so ga poimenovali Ženski forum 2018. Zakaj so se odločili za ta fokus, nam pojasni njegov programski koordinator Miha Horvat:

izjava

Poleg spletnega simpozija, kjer lahko najdete prispevke pionirk feminizma in računalniške umetnosti, si je festival zamislil tudi obogatitev Wikipedije. Vanjo bodo vnašali gesla za vse umetnice in selektorice, ki so na festivalu sodelovale od 1995 do danes. O pomenu Wiki akcije spet Horvat:

izjava

 

Ostajamo v štajerski prestolnici, kjer bodo ulice danes preplavili plakati s poezijo Veronike Dintinjane, Toneta Škrjanca, Bine Štampe Žmavc, Iztoka Osojnika, Nine Dragičević, Neže Prah Seničar, Vinka Möderndorferja, Ane Pepelnik in Jureta Jakoba. Plakatna akcija letos poteka že enajstič, tudi to organizira MKC Maribor. Z njo si prizadevajo preusmeriti pozornost sprehajalcev od preobilja promocijskega materiala h kvalitetnejšim vsebinam. Naj za konec torej spregovori poezija naše prijateljice Nine Dragičević:

‘za preživeti v kotlu večne oseke rabim: dve vljudnostni frazi - eno za not, eno za drugam; do sto besed - devetinsedemdeset milenijskih, da se spretno zlijem v žolč generacije, dve tolažilni s svetlim pogledom v prihodnost, šest dolgih, da bi hoteli razumeti, eno dolgo, ki ne obstaja, da ne bi razumeli, eno kratko, ki ne obstaja, da bi si jo želeli, tri mašila, da ne bi pocrkali od tišine, eno za kafič, en ne, en prst, en robček za večkratno uporabi in funkcionalno telo.’

 

Kulturne novice pripravila vajenka Valentina.

                   

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.