Mladi in stari filmarji

Kulturna ali glasbena novica
23. 3. 2017 - 15.10

Na mladih svet stoji. Če ne svet, pa vsaj Festival otroškega in mladinskega filma ZOOM.11, ki ga organizira Pionirski dom. Letos se festival lahko okliče kot mednarodni, saj prvič širi svoje meje in vključuje filme mladih ustvarjalcev 20 držav sveta. Otvorili so že zgodaj, ob deveti uri zjutraj, čemur je sledila okrogla miza s člani žirije. Še vedno pa se lahko udeležite popoldanskega programa, ki zajema tako Projekcijo The Best of ZOOM.11 po izboru Roka Govednika kot tekmovalni osnovnošolski program, kateremu jutri sledi tudi srednješolski program in filmske delavnice.

Festival se izvaja z namenom prispevanja rasti in promocije filmske vzgoje v Sloveniji, ki naj bi po mnenju direktorice Pionirskega doma Viktorije Potočnik v zadnjih letih zamrla. Maja Weiss pravi, da se stanje sicer izboljšuje z ustanovitvijo raznih medijskih šol, dobili pa smo tudi prvo filmsko gimnazijo v Ljutomeru. Še vedno pa je veliko prostora za rast. Maja Weiss:

Izjava

Maja Weiss je režirala portretni dokumentarec o pionirki filmske vzgoje Mirjani Borčić, ki se bo vrtel zelo kmalu, ob pol štirih v Kinodvoru. Mozaični film govori o začetkih filmske vzgoje in gibanja za filmsko kulturo na Slovenskem. Zanimalo nas je, kakšno vlogo pri tem je imela Mirjana Borčić?

Izjava

Kaj je bistveno pri filmski vzgoji?

Izjava

Še malo o starejših nagrajencih. Včeraj se je zaključil Festival dokumentarnega filma, kjer so filmu Nisem tvoj zamorec podelili nagrado Amnesty International Slovenije za najboljši film na temo človekovih pravic. V dokumentarcu o zgodovini rasizma v ZDA režiser Raoul Peck izhaja iz nedokončane knjige Jamesa Baldwina ter izpostavlja načela ideološkega populizma in sistematično nasilje nad temnopolto populacijo, ki je prisotno še danes.

Na festivalu pa so častno omenili tudi film Globina dva Ognjena Glavonića, ki govori o pobojih albanskega civilnega prebivalstva med nemiri na Kosovu spomladi 1999.

Ali svet stoji na filmih, mladih ali na modrih starejših, čas teče dalje in tako je čas tudi za konec Kulturnih novic.

 

Na filmske svetove je stopala Tjaša.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

mislim takole bom reku - imamo pionirski dom, mega plac, pa to Viko, lahko bi iz tega naredili hram za otroke in mladostnike - kaj pa se v resnici tam dogaja, bi pa tudi lahko kdo povedal. neke delavnice kao.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.