Množična zaseba francoskih gledališč

Kulturna ali glasbena novica
20. 4. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v kulturnih novicah. Tokrat se selimo v Francijo, kjer zopet postavljajo barikade, tokrat v imenu kulture in kulturnih delavcev. Medtem ko se tamkajšnje ministrstvo za kulturo ukvarja z bagetami in njihovo uvrstitvijo na Unescov seznam nesnovne kulture dediščine človeštva, za kulturne delavce, ki zaradi popolne prepovedi dela že eno leto životarijo, ni ne duha ne sluha o kruhu.

Reakcija na slabo ravnanje državnih upravnikov je Occupation Odéon, aktivistična akcija, ki že od četrtega marca okupira Odéon-Théâtre de l'Europe v Parizu. Četrtega marca ob treh popoldne je skupina petdesetih zaposlenih v kulturi - večinoma gledaliških delavcev - lastnovoljno vstopila v Odéon. V okrašeni avli in po balkonih so si protestniki postlali s spalnimi vrečami in zagrozili, da se ne premaknejo, dokler država ne sprejme njihovih zahtev. Akcijo sta nam podrobneje opisali Coline in Wendy, aktivistki in kulturnici, ki že dober mesec zasedata Odéon.

Izjava

Okupacija Odéon je reakcija na nezadovoljivo spopadanje s problematikami kulturnega sektorja v obdobju koronakrize. Gledališča, muzeji in kinodvorane so zaprti že od oktobra 2020, ko je Francija zakorakala v popolni lockdown. Kulturne ustanove so se tako po poletnem dvomesečnem odprtju- ki je bilo za mnoge zaradi preveč rigidnih pravil vseeno finančno pogubno - spet znašle na hladnem. Med tem, ko se je večina področij začela odpirati že decembra, je kulturni sektor še zmeraj zaprt. Zasedba gledališča Odeon je posledica protestov, ki so zaradi posledic zaprtja že nekaj časa hrumeli po ulicah - študenti gledaliških akademij so denimo ponedeljek pred okupacijo preživeli pred teatrom Pau na jugu Francije, podobne dogodke pa smo spremljali tudi v La Colline-u v Parizu in v Nacionalnem teatru v Strasbourgu.

Ena izmed največjih zahtev akcije je popolni umik reforme francoskega sistema zavarovanja v primeru brezposelnosti. Pred reformo, ki bi državi prihranila okoli 2 bilijona evrov, so bili za upravičenost do dodatka pogoj štirje meseci dela v dveh letih. Po novi reformi pa se je ta meja dvignila na šest mesecev. Poleg tega se spreminja tudi način izračuna dodatka, zaradi česar nadomestilo za brezposelnost pade z 975 evrov na le 659 evrov na mesec. Takšen upad bi v revščino potisnil kar 6 milijonov ljudi, ki so na seznamu brezposelnih, med katerimi so številni kulturniki.

Izjava

Poleg tega si akcija prizadeva tudi za obnovitev pomoči, dodeljene občasnim delavcem v kulturnem sektorju. Omenjena pomoč bi omilila izpad prihodkov v tako imenovanem année blanche oziroma izgubljenem letu, v katerem se dodeljuje finančna nadomestila zaradi izgubljenega dela. Aktivisti si prizadevajo dodatek razširiti med vse začasne delavce, ne zgolj kulturne, obenem pa še med preostale umetnike in tehnike, zaposlene v gledališčih, kinih in drugih avdiovizualnih ustanovah, ki dodatka še niso koristili. Prav tako si prizadevajo, da bi se obnovitev pomoči dodeljevala dlje kot do 31. avgusta 2021 - kot je bilo to določeno do sedaj - saj trdijo, da do takrat delavci še ne bodo dovolj delali, da bi si lahko obnovili svoj dodatek za brezposelnost. Za uslišanje svojih zahtev aktivistična akcija skupaj s CNPS-jem oziroma državnim svetom profesionalnih delavcev v zabavni industriji zahteva takojšnjo obravnavo in posvet s premierjem.

Do danes je zgledu okupacije Odéona sledilo že 100 krajev po Franciji, tako iniciativa vključuje kulturne ustanove po celotni državi, idejno pa se širi tudi po Evropi. 14. aprila so v Italiji delavci in delavke šova zasedli rimski Globe teater. Ob samih zasedbah pa se vrstijo tudi mnoge manjše akcije, protestni shodi in performansi. Dokler kulturni delavci od države ne bodo dobili konkretnih odgovorov in rešitev, bo po Franciji še zmeraj odmevalo “Occuper! Occuper! Occuper!”.

 

Francoska okupirana gledališča je spremljala vajenka Maja

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness