(Ne)kulturni evro

Kulturna ali glasbena novica
27. 2. 2014 - 14.15

Pred nekaj dnevi je Center za urbano kulturo Kino Šiška objavil novico o uvedbi »kulturnega evra« kot obveznega samoprispevka v višini dveh evrov. »Kulturni evro« naj bi prispeval vsak obiskovalec, ki je na listi gostov, novinar, fotograf ali snemalec - torej imetniki akreditacij in tudi prejemniki nagradnih vstopnic. Namen pobude je z zbranimi donacijami sofinancirati snemanje glasbenega albuma mladih ustvarjalcev.

Pobuda je sprožila odpor predvsem s strani glasbenih novinarjev, ki pokrivajo dogodke in s tem Kinu šiška omogočajo tudi večjo prepoznavnost. Eden izmed nasprotnikov »kulturnega evra«, novinar Dela Zdenko Matoz, je povedal:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Odpor novinarjev je bilo mogoče v teh dneh zaslediti tudi na socialnih omrežjih, kjer nocoj pred koncertom v Kinu Šiška pozivajo k protestu pod imenom Novinarski NE. O pobudi in pogledu na odziv novinarjev smo vprašali direktorja Kina Šiška, Simona Karduma:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Več o tej problematiki boste zelo verjetno slišali kmalu, in sicer v sobotnih DJ Grafitih na Radiu Študent.

Ostanimo še v Kulturni četrti Šiška, kjer bo nocoj ob 19. uri v galeriji Kapsula odprtje razstave Aleksandra Brezlana z imenom Širina poti in tesnoba omare. Umetnik bo predstavil eno izmed svojih potovalnih beležnic, kjer je s pomočjo svinčnika, peresa in pastelov upodobil različne vidike življenja v ZDA. Beležnica, ki je nastala poleti 2012 na njegovem popotovanju po ZDA, daje edinstven vpogled v intimno doživetje popotnika in se odmika od ustaljenih in nadzorovanih vzorcev, ki jih ljudje doživljajo »on the road«.

Za ljubitelje avdio-vizualnih perfomansov bo nocoj ob 20. uri v Španskih borcih še en dogodek v seriji Neforma. Več o dogodku je povedal eden izmed soustvarjalcev, Dejan Srhoj:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

Kulturne novice sta improvizirali Mirna in Andreja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.