NEPRAVIČNO NAGRAJENI PATRI

Kulturna ali glasbena novica
14. 1. 2014 - 14.10

Prejšnji teden je slovenski kulturni prostor pretresel odstop strokovne komisije Prešernovega sklada. Danes se je na izredni seji sestal upravni odbor Prešernovega sklada, ki je odgovoren za odstop komisije, saj je brez njihove odobritve nagrado določilo Jožetu Možini, avtorju dokumentarnega filma Pedro Opeka, dober prijatelj. Takšno ravnanje ni v skladu z določili zakona o Prešernovi nagradi in statuta Prešernovega sklada. Upravni odbor za svojo odločitev krivi komisijo, ki bojda ni podala zadostnega števila utemeljitev za svoj izbor. Podala naj bi utemeljitve le za tri kandidate, ostalih sedemnajst pa je izpustila.

 

Zadnjič je v Mini teatru potekal prvi literarni večer z Nejcem Gazvodo. Ker je dogodek naletel na tako dobre odzive, so se organizatorji odločili prirediti serijo Mini večerov. Danes ob osmih zvečer bo tako v Mini teatru na Križevniški potekal pesniški večer Kreativno brisanje. V goste bodo prišli sledeči znani literati: Boris A. Novak, Veno Taufer, Vlado Žabot in Klarisa Jovanović. Literatom se bodo na odru pridružili še študentje prvega in drugega letnika podiplomskega študija kreativnega pisanja iz Filozofske fakultete ter študenti Dramskega krožnika, ki deluje po mentorstvom Drage Potočnjak. Več o obetajoči seriji Mini večerov in današnjem dogodku nam bo povedala študentka in soorganizatorka, Brina Rafaela Klampfer:

 

/izjava se nahaja v posnetku/

 

Danes dopoldne sta potekali dve predstavitvi knjig. Prva se je odvijala ob enajstih v Trubarjevi hiši literature v obliki novinarske konference kulturno-umetniškega društva KUD Lema. Predstavljeni sta bili pesniška zbirka Vodenika Roka Komela ter Vezi in zevi Andreja Lutmana. Nato pa še prozni izdaji, ki sta romana Z eno nogo v grobu, z eno nogo v restu Aleksandra Cepuša in Poplav Mateja Kranjca.

 

Druga pa se je odvijala v kavarni Slamič, prav tako ob enajstih. Tam so predstavili ponovni natis knjige Važno je priti na grič Vitomila Zaupana, ki je izšla ob 100. obletnici njegovega rojstva pri Mladinski knjigi. Vitomil Zupan bo svojo stoto obletnico rojstva uradno praznoval v soboto.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness