Oblike vladavine nekoč in danes

Kulturna ali glasbena novica
31. 5. 2021 - 15.10

Pojutrišnjem pa vse do 4.junija se bo v Narodnem muzeju Slovenije in preko Zooma odvijala mednarodna konferenca z naslovom Kakšna Vladavina? Konferenca bo v luči sodobnega naraščanja populizmov in rasizmov obravnavala vprašanje značaja režimov ter vladavin na začetku 21. stoletja. Ali so to zares fašistični sistemi, ali pa so v prvi vrsti postpolitične, tehnokratske tvorbe? Pogovarjali smo se z Vlasto Jalušič članico Mirovnega inštituta, ki nam je več povedala o vsebini konference:

Izjava

Konferenca si bo za osrednji koncept vzela tezo o prelomu s politično tradicijo nemške politične teoretičarke in filozofinje Hanne Arendt, ki je v nastopu totalitarne vladavine v 20. stoletju uvidela konec tradicionalnih form vladavine. Zakaj je pri takšnem umevanju ključna ravno Arendt, nam je pojasnila Jalušič.

Izjava

Tomaž Mastnak, Gorazd Kovačič, Mirt Komel, Wolfgang Heuer, Mahmood Mamdani in drugi bodo ugotavljali, kako lahko po konceptualnem prelomu Arendt analiziramo sodobne oblike vlad, njihov značaj in razmerje do preteklih političnih sistemov. Jurašič predstavi še nekatere druge sodelujoče.

Izjava

Pojutrišnjem pa bo v novomeški Knjižnici Mirana Jarca zaključek razstave ob robu znanstvene konference Kozmični anarhizem pospremila eksperimentalna naloga študentov 2. letnika Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Študentje bodo v svojih delih na različne načine preizpraševali teme kozmičnega, avantgardnega, političnega, družbenega, vojnega, utopičnega, idealnega in tehnološkega. 

Na četrtkov ponosni razglas ministrstva za kulturo, da razstava v Bruslji vendarle bo, so se odzvali tudi v Koroški galeriji likovnih umetnosti, ki pripravlja razstavo v prostorih Evropskega parlamenta. Ministrstvo je v svoji izjavi za javnost zatrdilo, da se je Evropski parlament uklonil zahtevam in pogojem ministra Simonitija. V Koroški galeriji pa nasprotno sporočajo, da so od ministrstva ob ponovni podpori razstavi zahtevali pisno zagotovilo, da bo razstava izvedena pod izhodiščnimi pogoji, ki jih postavlja Evropski parlament. Po njihovih besedah je ministrstvo zagotovilo, da bo projekt potekal »v dogovorjenih okvirih, ki se od začetka sodelovanja niso spremenili«.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

HA HA Hannah Arendt... <3

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness