Obstajanja in debate

Kulturna ali glasbena novica
10. 1. 2018 - 15.10

Drago poslušalstvo Radia Študent, v današnjih Kulturnih novicah se po kratki kulturni suši vračamo nazaj na stara pota pestrega kulturnega dogajanja. Premiere, razstave in simpoziji so začeli odpirati svoja vrata, začenši s pogovori. In to pogovori s strani poročevalcev slovenskega kulturnega ohranjanja v tujini ali pa s strani novinarjev simptomatično nakazovanje splošne nedefiniranosti kulturne politike in poročanja o njej in preprostega premlevanja prežvečenih tukajšnjih vprašanj.

V sklopu razstave Novi svet Matjaža Rušta, ki je na ogled v prostorih Photona že od 7. decembra, se danes ob 18. uri lahko pridružite pogovoru z avtorjem, ki se mu bosta pridružila tudi Helena Janežič in Dejan Valentinčič. Njihov pogovor se bo vrtel okoli delovanja slovenskega naroda po svetu, predvsem o vprašanju ohranjanja tradicije znotraj teh malih skupnosti, razpršenih po svetovni obli.

 

Sledi še en pogovor, malo v obratni smeri. V Slovenskem mladinskem gledališču se bo ob 20. uri začel pogovor v sklopu Dežela pridnih, tokrat z naslovom (Ni)sva idiota: Zakaj vztrajati na obkoljenih frontnih črtah humanizma?. Tokratno pregovarjanje bo potekalo med Andražom Terškom in Boštjanom Videmškom, pogovor pa bo vodil Boštjan Narat.

 

Prevpraševanje sistema, v katerem delujejo umetniki in recenzenti, ter liminalnega prostora med njimi veje iz razkoraka, ki se pojavi že med predmeti in ustvarjanjem, med produktom in procesom dela. Kultura, ki vsekakor ni homogena celota, zrcali umetnost, ki za nekatere ne deluje kot homogena celota, temveč se njen srž izoblikuje šele v razločevanju produkta z produkcijskimi pogoji in procesom. O dvojnosti v svojem delu je razmišljala tudi Vesna Drnovšek. Njeno raziskovanje skrivnostnega življenja predmetov kot navdiha umetniškemu ustvarjanju je bistvo njenega dela razstavljenih eksponatov na današnji otvoritvi razstave z naslovom Obstajanja in minevanja/Existences and passings. Njeni odtisi so hkrati proces in produkt opazovanja njene okolice.

Sočasno se v sklopu iste razstave predstavlja vizualni umetnik Primož Pugelj, čigar dela povezuje citat: »Minljiv si, le tvoja dela so tvoj spomin.«. Več o svojem delu govori Primož Pugelj.

IZJAVA

 

Obstajanja in minevanja/Existences and passing sočasno razstavljata dva umetnika. O ne-navezavi njunih del nadaljuje Pugelj.

IZJAVA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

kako se je zgodilo: da smo zopet pristali v Srednjem Veku? no, vsaj predsodku, ki ga imamo o srednjem veku. nekateri pravijo da je šlo za paralelo, ki je vodila do Razsvetljenja. kateri hudič bi to vedel.

http://www.delo.si/svet/globalno/ekvador-isce-izhod-iz-zagate-imenovane-...

http://www.delo.si/kultura/film/zagovarjanje-moskih-sprozilo-lov-na-caro...

DRAMA iz Kalifornije:
http://svetkapitala.delo.si/aktualno/velika-delnicarja-pozvala-apple-k-u...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.