21. 1. 2015 – 14.10

Piratske novice

Audio file

Nicolas Maigret je umetnik, ki deluje na področju digitalne umetnosti in zvoka. V svojih delih analizira napake in pomankljivosti sodobnega medijskega prostora, zajete v avdiovizualnih umetniških inštalacijah, ki razkrivajo delovanje medijev in medmrežne produkcije na sploh. Eno izmed takšnih del je tudi Piratski film, s katerim se drevi predstavlja v galeriji Aksioma. Piratski film je projekt o tem, kako poteka množična izmenjava avdiovizualnih datotek na svetovnem spletu. Projekt je predstavljen kot nadzorna soba, v kateri je prikazan P2P [Peer-to-peer] prenos v realnem času na omrežjih, ki uporabljajo protokol BitTorrent. Inštalacija proizvede naključen razrez datotek, ki so nato projecirane na eno izmed sten razstavnega prostora. O tem, kako Piratski film sledi in premišljuje kulturo kopiranja, piratskega distribuiranja in posledično same umetniške postopke, govori Maigret.

*Izjava se nahaja v tekstu

Poleg prikaza same dinamike p2p šeranja pa projekt izpostavlja tudi drug zelo pomemben segment sodobnega načina digitalne distribucije – nadzor.

*Izjava se nahaja v tekstu

Pred samo otvoritvijo razstave, ki se kani zgoditi ob osmi večerni uri, bo za uvod v Piratski film s predavanjem Resnični čas za Piratski film poskrbel britanski kulturni in umetnosti teoretik Geoff Cox.

 

Kulturne novice je pripravil praktikant Jan.

Institucije

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.