Pod velikim hrastom

Kulturna ali glasbena novica
16. 7. 2019 - 15.10

Drage kulture željne brbončice. Socialni center Avtonomne tovarne Rog vabi na vegansko večerjo danes ob pol osmih. Ta redna praksa hranjenja z dobrinami, nabranimi po zaprtju tržnice, se dogaja v okviru festivala Roza bager vsak torek, četrtek in soboto. Kaj je še novega na poslednji točki kmalu gentrificirane Trubarjeve ulice? Govori se o koncu, o zadnji trdnjavi solidarnega mesta, snema se dokumentarce, na zunaj pa se vidi razkopanine, cevi, smeti, ograje in razpadajočo fasado, s katere počasi izginja roza pištola. Špekulirali ne bomo, zainteresirani združite koristno s prijetnim in potešite radovednost ob klepetu s polnimi usti.

Ob deveti večerni uri se v Socialnem centru Rog program nadaljuje s projekcijo filma “Das ist unser Haus!” oz. “To je naša hiša!”. Projekcijo pripravlja iniciativa Kje bomo pa jutri spali?, ki kljub poletno lenobni aktivistični shemi in odsotnosti študentov vseeno nadaljuje s svojimi aktivnostmi na področju stanovanjske politike.

Omenjeni dokumentarni film govori o modelih avtonomnega in solidarnostnega bivanja, ki jih izvaja Mietshäuser Syndikat, samoroganizirani sindikat iz Nemčije, ki spodbuja prakse hišnih projektov, katerih namen je, da stavbo, v katero se naseli skupnost, umaknejo z nepremičninskega trga. Po projekciji bo sledila diskusija z dvema stanovalkama enega izmed njihovih projektov. Govor bo o Stadtteilleben, skupnosti približno osemdesetih ljudi, ki živijo v stari odkupljeni šoli že od leta 2014. Gostji bosta govorili o principih delovanja njihove heterogene skupnosti.

 

V Ljutomeru se z današnjim dnem pričenja 15. festival fantastičnega filma in vina Grossman. Festival bo ob šestnajsti uri v lokalnem Kulturnem domu otvoril nemški triler Poslednji stanovalec, program pa bo trajal vse do sobote. V sklopu festivala bodo na ogled kratki in celovečerni filmi, dokumentarci v sklopu tekmovalnega programa Hrupni maček, manjkalo pa ne bo tudi gledališkega in glasbenega programa, razstav, delavnic ter seveda vina! Organizatorji prijazno ponujajo tudi brezplačno kampiranje na prleških planjavah. 

 

Poslednja destinacija Kulturnih novic pa je vasica Truške v Istri, kjer se bo zgodila zaključna predstava cirkusantk in cirkusantov, ki so udeleženci mladinske izmenjave z naslovom “Kdo je moje telo” v organizaciji Združenja za cirkuško pedagogiko Cirkokrog. Šestindvajset mladih iz treh držav se je en teden pripravljalo na današnjo predstavo. Kaj lahko v predstavi pričakujemo, kje točno jo najdemo in v katerih krajih po Sloveniji se bo še ponovila, nam je obširneje razložila Eva Zibler, udeleženka izmenjave.

 

Izjava

 

Raziskovalna praksa udeleženk in udeležencev izmenjave “Kdo je moje telo” je raziskovala - telesa. Telesa, ki so raznorazna, in telo, ki je lahko več teles hkrati. Telo v zraku in telo na tleh. Telo, pokvečeno z oznakami drugih, telo, ki je nevidno. Za eter Radia Študent so uprizorili zvok skupinskega telesa skupaj s povabilom v lokalnem dialektu.

 

Izjava

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness