Poetično slavje

Kulturna ali glasbena novica
10. 5. 2016 - 15.22

Na rojstni dan Ivana Cankarja ne bomo govorili o prozi, temveč o vizualni umetnosti in najprej o poeziji. Mimogrede se bomo spomnili, da je kot mladenič tudi Cankar izdal pesniško zbirko, jo poimenoval Erotika in s tem razburil ljubljanske klerikalce.

V čast Cankarju ali pa le poeziji se po treh letih zatišja vrača ljubljanski pesniški festival Trnovski terceti. Festival je poleg imena, ki je zdaj le Terceti, zamenjal tudi lokacijo, ki je zdaj Pritličje. Organizator festivala Dejan Koban je mnenja, da je na področju pesniškega ustvarjanja zazevala praznina in bo festival prispeval k obstanku živega dogajanja pesniške kulture.

Izjava

Trije dnevi branja, kot je v navadi že od začetka festivala leta 1994, se pričnejo danes in trajajo do četrtka. Znamenje številk se nadaljuje pri naboru gostujočih pesnicah in pesnikih – trije pesniki bodo vsak večer od dvajsetih naprej delili izkušnjo poglobljene poezije. Na eni strani izkušnja pisanja, na drugi poslušanja, dihala se bo poezija. Koban pa ima za nadaljevanje projekta Terceti še nove vizije:

Izjava

Jutri bo v sklopu Tercetov v Pritličju slovenske poete s svojo poezijo nadgradilo še 15 ameriških študentov književnosti.

Malce manj poetičen, a vseeno zanimiv, pa bo nocojšnji dogodek v upravni hiši Slovenskega etnografskega muzeja. Tam se bo ob 18:30 predstavila južnoafriška umetnica Bianca Baldi, ki svoja umetniška sporočila posreduje z uporabo fotografije, filma in besedila. Danes se začenja njena dvomesečna rezidenca v Ljubljani, rezultati v tem času ustvarjenega pa bodo predstavljeni jeseni. Več o samem dogodku in rezidenci nam je povedala sodelujoča pri projektu, Tina Palaić:

Izjava

Baldijeva pri popotovanju po Evropi in svetu dobiva različne inspiracije, Palaićeva pa nam je razložila še kaj specifično je umetnico navdihnilo v tem primeru:

Izjava

Za konec pa naj nas navdihne še delček Cankarjeve poezije:

Postoj še! … O kje v tem vrvenju
romantični sen je ostal?
prijatelji, tu smo v življenju —
Applaudite! Zástor je pal.

Poetične kulturne novice sta pripravila Larisa Kramberger in Jernej Trebežnik.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness