Pomladna slava poeziji

Kulturna ali glasbena novica
22. 3. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v prvih pomladnih kulturnih novicah. Prehod v svetlejši del leta so minuli vikend spremljali pesniški recitali ob obeleževanju svetovnega dneva poezije. UNESCO je 21. marec za svetovni dan poezije prvič razglasil leta 1999 na 30. generalni konferenci v Parizu. Pesništvu se je na ta dan tudi letos poklonilo več društev in javnih zavodov, besede pa so odmevale v različnih krajih po Sloveniji.

V Ljubljani na 21. marec že nekaj let zapored na različnih lokacijah poteka maratonsko branje poezije, na katerem je tokrat sodelovalo le 23 pesnikov in pesnic. Branje se je odvijalo na Vodnikovi domačiji Šiška, organizirali so ga Dejan Koban, Nežka Struc in Miha Maurič. Pred začetkom majhnega spletnega bralnega maratona je bilo možno prisluhniti branju v živo s terase Društva slovenskih pisateljev.

Prisluhnimo krajšemu izseku z večernega recitiranja pesnice Nataše Velikonja. Brala je odlomek iz svoje knjige Poljub ogledala.

Izjava

Z naslednjimi besedami je Dejan Koban zaključil mali maraton branja poezije in povabil na drugi del maratona, ki se bo predvidoma odvijal 10. in 11. septembra na različnih lokacijah po Ljubljani.

Izjava

Vse pesnice in pesniki, ki bi se septembra radi pridružili branju, so vabljeni, da z organizatorjem čim prej stopijo v kontakt.

V Sežani je mesec marec posebej zaznamovan s pesništvom, 18. marca se je namreč rodil pesnik Srečko Kosovel. V znamenju dvojnega praznovanja so lokalni javni zavodi in društva ob tradicionalnem branju pesmi na predvečer pesnikove obletnice rojstva svetovni dan poezije obeležili tudi z mestnimi plakati. Magdalena Svetina Terčon, pesnica in vodja Kosovelove knjižnice Sežana, o izboru pesnic in pesnikov. 

Izjava

Sežanska knjižnica se lahko pohvali s posebej obsežno zbirko pesniških del.

Izjava

Svetina Terčon izpostavi, da je pesništvo del kraške pokrajine.

Izjava

Od 29. marca do 2. aprila se bo v organizaciji inštituta Abeceda na zoomu vsakodnevno odvijala mednarodna delavnica Oto V. Costa pod vodstvom raziskovalca in skladatelja Dréja A. Hočevarja, ki z izvajanjem in refleksijo umetniških raziskav spodbuja ustvarjalce in raziskovalce na področju umetnosti, kritične misli ter filozofije. Na delavnico se lahko s CV-jem in kratkim opisom projekta prijavite do 24. marca, še pomembnejši predpogoj za vstop je plačilo stotih evrov. Raziskovalna dela udeležencev bodo po koncu delavnice objavljena v digitalni publikaciji Verso Doxa.

 

Kulturne je pripravila Andrea, pomagal ji je Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness