Pred tednom slovenske drame

Kulturna ali glasbena novica
26. 3. 2013 - 14.10

Danes ob desetih se je pričela seja Nacionalnega sveta za kulturo. Obravnavalo se je predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o Javni agenciji za knjigo, razprava pa je tekla še o učinkih varčevanja na slovensko kulturno sfero in problemih prijavljanja gledaliških predstav na Inšpektorat RS za šolstvo in šport. Do tovrstnih prijav prihaja zaradi vsebin, ki so po mnenju tistih, ki stroke ne predstavljajo, neprimerne, sporne oziroma mladini nevarne.

Obregnili so se tudi ob bivanje v umetniških rezidencah. Prevajalka in samozaposlena v kulturi Tina Mahkota je morala namreč zaradi birokratizirane strukture prekiniti bivanje v umetniški rezidenci v Londonu. Do tega je prišlo, ker za hčerko v Sloveniji ni mogla dobiti varstva, po pogodbi o bivanju umetnikov v rezidencah pa je lahko v času delovanja tam prisoten le ustvarjalec sam.

V Prešernovem gledališču Kranj se jutri prične Teden slovenske drame. Letos se je fokus preusmeril na družbeni sedanjik. Izbrane predstave komentirajo slovensko ujetost v neoliberalističen tok življenja in nepravično razdelitev ter akumulacijo kapitala. Na pereče družbene spremembe se je letos tako odzvalo tudi gledališče. Kako, je povedala selektorica Amelia Kraigher:

//////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.

//////////////////////////////////////////////////////////////

Spremljevalni program sestavljajo monodrame, solo predstave in gledališki performansi. Te gledalca interpelirajo v razmislek o socialnem cinizmu vsakdana in skušajo vplivati na njegov družbeni angažma. Ena od teh je predstava Zlati šus Marka Čeha. To je tudi predstava, o kateri so v kontekstu (ne)primernosti za otroke in mladino razpravljali na današnji seji Nacionalnega sveta za kulturo.

Zanimivo je, da je predsednica žirije Nada Koloini potožila, da so med dramska besedila, nominirana za nagrado Slavka Gruma, uvrstili dve, ki sta bili nominirani že lani. Žirija je s prejetimi dramskimi teksti relativno nezadovoljna, saj le redko kateri avtor uresniči potencial svoje ideje in ustvari delo, ki je umetniško prepričljivo.

Amelia Kraigher nam je še izdala, da je v slovenskem prostoru očitno prišlo do preporoda groteske.

//////////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.

//////////////////////////////////////////////////////////////

Mimogrede: na Kitajskem so pričeli z državno odobrenim programom genskega inženiringa. Znanstveniki centra BGI so zbrali DNK vzorce 2000 inteligentnih ljudi. Po obširni raziskavi, ki bo sledila, bodo lahko inteligenčni kvocient vsake generacije povišali za 5 do 15 IQ točk. Ob izboru genijev so jih zanimale predvsem bistre glave kitajskih in evropskih korenin. Poleg izboljšanja miselnih sposobnosti pa bodo lahko – in sicer še enostavneje kot inteligenčni kvocient – izboljšali tudi fizični videz ter karakter bodočih generacij.

Kulturne novice je pripravila Nika Mahnič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.