Prenoviti muzej

Kulturna ali glasbena novica
29. 1. 2021 - 15.10

V ponedeljek je francoska ministrica za kulturo Roselyne Bachelot  sporočila, da bo Center Georges Pompidou v Parizu od konca leta 2023 do leta 2027 zaprt zaradi celovite prenove. Za prenovo so se odločili zaradi dotrajanosti ne tako stare stavbe kulturnega centra, ki bo ob ponovnem odprtju slavila petdesetletnico.

Center Georges Pompidou ima eno največjih zbirk moderne in sodobne umetnosti na svetu, hkrati pa ima tudi kinocenter ter veliko knjižnico in čitalnico. Prenova muzeja moderne in sodobne umetnosti svetovnega pomena ni tako nenavadna, čeprav so pogostejše prenove starejših muzejskih poslopij. Prenove muzejev komentira dr. Katja Mahnič, muzeologinja in profesorica na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Izjava

V času nenehne potrebe po novih vsebinah, ki naj bi jih nudil muzej, so mnoge, tudi mlajše institucije prisiljene v prenovo, ki lahko traja več let. Pred več kot desetimi leti je prenovo doživela tudi naša Moderna galerija, ena izmed dolgotrajnejših prenov večje institucije v zadnjem času pa je bila gotovo prenova Rijksmuseuma v Amsterdamu, ki je trajala kar deset let. Nekajletna prenova Centra Pompidou tako ne predstavlja večjega presenečenja.

Odločitev za zaprtje muzeja ni lahka, vendar izhaja iz nuje. Arhitektura Renza Piana in Richarda Rogersa je bila v sedemdesetih letih inženirski čudež, danes pa ne ustreza več gradbenim standardom. Zaplete pa se pri položaju zaposlenih v muzeju. Center Pompidou zaposluje okoli 1000 oseb, velik del zaposlenih pa je vezan na izvedbo razstav, na primer blagajničarji, vodiči in varuhi razstave. Ti se ob zaprtju znajdejo v kočljivem položaju, kustosov in ostalih zaposlenih, ki skrbijo za zbirko, pa zaprtje muzeja ne prizadene. Pojasnjuje Mahnič.

Izjava

V obdobju zaprtja osrednje stavbe muzeja mora ta pripraviti načrt, kako bo ostal prepoznaven v mednarodnem prostoru. Strategija direktorja centra Sergea Lasvignesa  predvideva, da bodo zbirko predstavili v različnih regijah Francije, hrati pa bodo tudi povečali podporo dislocirane enote v Metzu.

Izjava

Center Pompidou načrtuje v naslednjih letih odprtje Centra za ohranjanje in ustvarjanje v Massyju, še ene dislocirane enote v Franciji. Poleg dislociranih enot znotraj države ima Center Pompidou tudi podružnice v mednarodnem prostoru: v Šanghaju, Malagi in Bruslju.

Center Pompidou bo kot eden izmed pomembnejših muzejev moderne in sodobne umetnosti nedvomno ohranil svojo vlogo v umetnostnem sistemu. Muzej bo z novimi dislociranimi enotami in že obstoječo infrastrukturo poskrbel za svoje zaposlene, saj tako odpuščanja ne bodo potrebna.

Kulturne novice je pripravila vajenka Tina.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness