Trigger za Globavision

Kulturna ali glasbena novica
14. 5. 2019 - 15.10

Zanimivo naključje prinaša 14. maj, drago občestvo. Začnimo v preteklosti. Na današnji dan leta 1948 je Judovska agencija, neprofitna organizacija, katere cilj je, da čim več Judov naseli nazaj na območje Izraela, razglasila samostojnost novoustanovljene države Izrael. To je bila posledica postopnega umika britanskih kolonialnih sil, katerih uradnih mandat se je končal točno dan po razglasitvi. Že dve leti predtem so zaradi naraščajoče napetosti med arabskim in judovskim ljudstvom njuno vprašanje prenesle na Združene narode.

Organizacija združenih narodov je v letu 1947 prišla na dan s predlogom delitve ozemlja Palestine na 56 % za judovsko prebivalstvo in 44 % za arabsko s posebnim statusom mesta Jeruzalem. Arabska stran je predlog zavrnila in napetosti so privedle do petmesečne državljanske vojne. Ta je po ustanovitvi države Izrael kmalu eskalirala v arabsko-izraelsko vojno, konflikt pa še do dandanes ni bil razrešen.

Tukaj bomo končali s historičnim ekskurzom in morda izpostavili le še to, da je bil Izrael 11. maja 1949 sprejet v Svet Združenih narodov, to je svet iste organizacije, ki je dve leti poprej kot nevtralni faktor odločala o državljanskem sporu. Hm hm hm. Torej, naključje današnjega dneva je, da ob 71. obletnici ustanovitve izraelske države v Tel Avivu poteka tekmovanje za najboljšo pesem Evrovizije. In to navkljub vzkliku lanskoletne zmagovalke “See you in Jerusalem!” ob koncu nastopa.

Mnogo skupin in gibanj, ki nasprotujejo Izraelski okupaciji palestinskih območij, je že podalo klic k bojkotu. Globalno gibanje BDS (kratica pomeni Boycott, Divestment and Sanctions) je ob naznanitvi nastopa Madonne na finalnem delu Evrovizije pevko pozvalo, naj nastop bojkotira. Najnovejše novice pravijo, da ne bo tako, saj je Madonna izjavila, da “ne bo nikoli prenehala peti zato, da bi zadovoljila politične agende,” samo sebe pa še vedno pojmuje kot nedvoumno borko za človekove pravice. No, nasprotnega mnenja je bila očitno zastopnica Ukrajine, ki se letošnje Evrovizije ne bo udeležila, saj “noče služiti interesom političnih vrhov in biti orodje njihovim manipulacijam.”

BDS prav tako stoji za “Globavision”; alternativnim prenosom na spletu, ki se bo predvajal ob istem času kot finale Evrovizije. Na sporedu bodo živi prenosi podpornikov iz različnih držav, pa tudi glasbeni posnetki s sporočili podpornikov bojkota.

 

Na domačih koncih pa se danes s predstavo “6” Žige Divjaka otvori festival uprizoritvenih umetnosti Trigger. Njegovo prvo edicijo je zasnovalo več akterjev na uprizoritveni sceni, za bolj podrobno razlago pa smo povprašali dramaturginjo Slovenskega mladinskega gledališča Urško Brodar.

Izjava

 

K čemu vzpostavitev takšnega festivala pripomore v širšem kontekstu uprizoritvene scene in zakaj se je morda iniciativa pojavila v ravno takšni obliki, pa nam je povedala predsednica društva za sodobni ples Pia Brezavšček.

Izjava

 

Urška Brodar je povedala, da so bili k ozki selekciji prisiljeni zaradi pomanjkanja časa, kot navsezadnje tudi sredstev, ki so od sodelujočih zahtevala, da na lastne stroške gostijo povabljene. Predstava 6 v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča danes zvečer ob šesti uri otvori festival Trigger. Razloge za njen izbor oriše Brodar.

Izjava

 

Kulturne novice zaključujemo z vestjo, da se bo danes ob 19.00 v Galeriji P74 otvorila razstava nominirancev za nagrado skupine OHO 2019, na kateri bodo razglasili letošnjega zmagovalca ali zmagovalko. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.