Vročično med platnom in platnicami

Kulturna ali glasbena novica
14. 8. 2019 - 15.10

Po ustvarjalnem recikliranju, ki smo ga prejšnji teden lahko obiskovali na Metelkovi, ta teden dogajanje premika svoje središče na Muzejsko ploščad. V ponedeljek se je namreč začel filmsko-literarno-filozofski kolaž, ki ga organizira Slovenska kinoteka v sodelovanju z Unescovim mestom literature. Ana Šturm, organizatorka programa, nam pove, kako je prišlo do ideje, da bi Poletje na platnu in med platnicami posvetili prodornim in pomembnim ženskam v zgodovini.

Izjava

 

Seveda se filmi, pogovori in okrogle mize med seboj povezujejo, kako pa se je njihova rdeča nit razpletla, nam pove Šturm. 

Izjava

Ponedeljkova otvoritev se je začela s feministično turo po Ljubljani, ki je v mestu razkrivala zamolčano zgodovino umetnic, intelektualk in aktivistk. Program je isti dan v svoj dogajalni prostor seveda vključil tudi režiserko Agnès Varda.

Izjava
Poletje na platnu se širi tudi med platnice, lista po zgodovini intelektualk in pisateljic, kot sta na primer Hannah Arendt, Janet Frame in Emily Brontë .

Izjava

V soboto pa se obeta tudi gledališkoimprovizacijski del programa, ki je posvečen kampanji #jaztudi. Tako bo Poletje na platnu in med platnicami poseglo tudi po temi nasilja nad ženskami. Branje pričevanj in odlomkov, povezanih z izkušnjami nasilja nad ženskami bodo v improvizacijski maniri izvedle Improške. Kakšno vlogo ima umetniški izraz te problematike v javnem prostoru, je seveda eno od vprašanj, ki se odpira ob napovedi tega dogodka. 

Izjava

Vsekakor bo ta teden posvečen ženskam, molčečim in glasnim, zatiranim in tistim, ki so se temu upirale in se še upirajo. Intelektualkam, ustvarjalkam, pisateljicam ter režiserkam. Da si bomo torej odrezale še en kos poletja zase. In zgodovine prav tako. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness