Wagner / Judovski pes

Kulturna ali glasbena novica
27. 1. 2017 - 15.10

Vsaka produkcija oper Richarda Wagnerja ‒ oz. glasbenih dram, kakor je te mamutske stvaritve imenoval njihov avtor ‒ je poseben dogodek. Prvič, vsaka Wagnerjeva zrela glasbena drama, od romantičnega Tannhäuserja do mističnega Parsifala, je po obsežnosti, velikosti orkestra in tehnični zahtevnosti pevskih vlog velik zalogaj za vsako operno hišo. To še posebej velja za (v svetovnem merilu) manjše teatre, kjer nasploh le redko slišimo Wagnerja.

In drugič, Wagnerjevo ime zbuja negativne asociacije, če to hočemo ali ne. Skladatelj je bil zagrizen antisemit, njegova dela so v Tretjem rajhu apropriirali v nekakšen panteon nacistične mitologije, po drugi svetovni vojni pa so bile v Izraelu izvedbe vseh Wagnerjevih kompozicij nezaželene in malone prepovedane.

S takšno dvojno problematiko so se odločili spoprijeti v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, kjer bo danes prvič uprizorjen prvi del oz. predvečer monumentalne tetralogije Nibelungov prstan z naslovom Rensko zlato. Režiser predstave je Igor Pison. To je tudi prva slovenska produkcija tega dela, ki ima nadvse pomembno mesto v glasbeni zgodovini. Umetniški in glasbeni direktor Opere Simon Krečič, ki bo krstno izvedbo tudi dirigiral, nam je zaupal, kako so se v Mariboru soočili s tehničnimi zagatami projekta:

*Izjava

Na vprašanje, ali so ustvarjalci v izvedbi zaznali določeno politično ali zgodovinsko občutljivost, g. Krečič odgovarja negativno in postavlja v ospredje glasbeno umetnost, osvobojeno od ideologije:

*Izjava

Pred izvedbo glasbene drame in nato še v nedeljo ter torek bo v Kazinski dvorani SNG Marobor muzikolog dr. Gregor Pompe podal uvodno predavanje in predstavitev opere.

V ljubljanskem Mini teatru danes pričakujemo premiero dela, ki predstavlja zanimiv kontrast Wagnerjevi nadosebni veličastnosti in mitotvornosti. Dramatizacija romana Judovski pes Asherja Kravitza v režiji Yonatana Esterkina pripoveduje zgodbo o drugi svetovni vojni in holokavstu skozi oči psa Kira, ki se sredi 30. let rodi v judovski družini.

Direktorja Mini teatra Roberta Waltla smo povprašali o posebni perspektivi nedolžnega psa, s katere predstava pripoveduje o zgodovinskih dogodkih:

*Izjava

Direktor Mini teatra nam je zaupal, da je premiera Judovskega psa načrtno postavljena na 27. januar, svetovni dan spomina na holokavst. O dejstvu, da bo na isti dan v Mariboru krstno izvedeno Wagnerjevo Rensko zlato, o nezaželenosti izvedb Wagnerja v Izraelu ter na splošno o odnosu med umetnostjo in zgodovinskim spominom g. Waltl pravi naslednje:

*Izjava

Kulturne novice je pripravil Aljaž Glaser.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

dvom v Wagnerjevo delo je pravzaprav druga stran istega naci kovanca, itn.

ne bom pisal sta ...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness