Zgodovinski trenutki

Kulturna ali glasbena novica
28. 2. 2013 - 14.05

Slovenija moja dežela, že od Dolomitske izjave

Včeraj smo si v Kinu Šiška ogledali dokumentarni film »Nekoč je bila dežela pridnih«. Film obravnava del slovenske zgodovine, vzpostavitev miselnosti, ki je pripeljala do samostojnosti. Ponudi nam tako pogled iz Moje Dežele kot tudi pogled iz bivše države na »deželo s trdim L-jem«, kot tak zanikajoči pogled definira Ervin Hladnik Milharčič. O obdobju osemdesetih let v filmu govorijo ljudje, ki so jih živeli in ustvarjali spremembe, denimo Igor Vidmar, Bojan Magdalenc, Dušan Mandič in še veliko drugih. Odkod ideja za tak zgodovinski dokumentarec, smo vprašali ko-scenarista Janija Severja:

 

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Vrnimo se v še daljšo preteklost, o kateri se bodo pogovarjali danes ob dveh v dvorani Državnega sveta na Šubičevi. Enega od govorcev, dr. Igorja Pribca, smo vprašali, zakaj naj bi nam bil za današnji čas pomemben sedemdeset let star podpis Dolomitske izjave. Prisluhnimo:

 

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ker je v današnjih kulturnih novicah vse politično, zgodovinsko in usodno, vam ponudimo še opcijo premiere Kabareja v gledališču Glej, o sodobnih demonih/zombijih. Morda danes zvečer v Gleju dobimo odgovore na vprašanja o intimnih in družbenih demonih, ali pa o demonizaciji delavskega razreda. O izraznih možnostih kabareja v današnjem času se bomo lahko prepričali ob osmi uri na Gregorčičevi ulici.

Z demoni preteklosti se je v Kulturnih novicah ukvarjala Iva A. Boras.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness