2. 8. 2024 – 13.15

Razjasnitev

Audio file
Vir: Lastni arhiv, slika je obdelana

V torek, 23. julija, smo si v Projektnem prostoru DUM ogledale otvoritveni performans in razstavo Delno jasno, plod sodelovanja Neže KnezVide Guzmić in Lare Reichmann. Prepletenost medijev razstave in performansa z nevsakdanjo temo, vremena, sta nas napeljali, da smo Nežo Knez povabili k pogovoru. Umetnica, ki je končala študij kiparstva, zadnjih nekaj let živi in deluje v Zagrebu, kjer se je povezala s produkcijskim studiem Pangolin, katerega del je tudi Vida Guzmić, soavtorica razstave.

Izjava

Nežo Knez vse bolj zanima eksperimentalni film in ustvarjanje hibridnih prostorov. Sama hibridni prostor opredeljuje kot poskus izgraditve nekega prostora, kjer bo lahko svojo izkušnjo s terena prenesla na obiskovalca. Gre torej predvsem za proces, skozi katerega se bo sčasoma razvila končna podoba prostora, brez neke natančne, vnaprej določene oblike. 

Izjava

Razstavni prostor je torej zapolnjen z raznimi analognimi meritvenimi inštrumenti, kot sta nenapihnjen meteorološki balon in heliograf. Prav tako v njem najdemo majhno maketo meteorološke hišice in rakete za oblake. Poleg njih so prisotne fotografije, zapiski in zvočni posnetki, ki so tudi predstavljali scenografijo za performans. 

Izjava

Za konec nas je zanimalo še, kako pogosto se ustvarjalki Knez zdi prepletanje medijev in ustvarjanje tovrstnih hibridnih prostorov na Slovenskem v primerjavi s Hrvaško. 

Izjava

Institucije
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.