27. 9. 2024 – 13.15

Trik StopTrika ne ustavi

Vir: Anamarija Ludvik

Trenutno, pa vse do nedelje se v Mariboru odvija 14. festival stop animacije StopTrik. To je edini festival v Sloveniji, namenjen tehniki stop animacije. Sestavljajo ga tekmovalni program profesionalne stop animacije, tekmovalni otroški in mladinski program. Obiskovalka si lahko ogleda tudi netekmovalni spremljevalni program in retrospektive, ki jih letos uokvirja tema transhumanizma. Poleg tega je v galeriji OBRAT na ogled razstava kolektiva Total refusal z naslovom Hardly working. Del spremljevalnega programa pa je letos namenjen palestinski animaciji. Festival nastaja v produkciji Pekarne Magdalenske mreže.

StopTrik ima po koncu festivala v Mariboru še eno postojanko. Tekmovalni program, panorama in retrospektive se za čas med 5. in 8. decembrom preselijo v Lodž na Poljskem, kjer se odvije sestrski festival. Več o nastanku povezave med tema dvema državama pove selektorica otroškega in mladinskega programa Brina Fekonja .

Izjava

Stop animacija ima več vrst in oblik. V najosnovnejši obliki gre za tehniko animiranja, pri kateri animatorka fizično premika objekte, lutke ali figurice oziroma kako drugače manipulira z njimi. Vsako zaporedno spremembo fotografira in tako ustvarja iluzijo gibajoče se sekvence. 

Stop animacija, pri kateri animatorka dela z glino, plastelinom ali podobnim gnetljivim materialom, se imenuje claymation; animacija, pri kateri animira žive igralke, pa pikselacija. Pod têrmin stop animacija lahko uvrstimo tudi animiranje papirnatih izrezkov, ki se imenuje cut-out animacija, in animiranje risbe ali slike.

Direktorica festivala in ena od selektoric tekmovalnega programa Olga Bobrowska pojasni, zakaj so se odločili za ustanovitev festivala, ki se osredotoča ravno na stop animacijo.

Izjava

Bobrowska poudari, da je pri snovanju programa festivala že od vsega začetka pomembno, da vsako leto izberejo vsebinski fokus in se ne osredotočajo zgolj na tehniko in veščino.

Tema letošnjega festivala je torej transhumanizem. Bobrowska pove, zakaj so izbrali to temo in kako so k njej pristopili. Predstavi, kako nam lahko reflektiranje odnosa med človekom in tehnologijo skozi izbrane filme omogoča, da bolje razumemo svoj položaj v družbi.

Izjava

Velik del programa festivala pa sestavljajo tudi delavnice animacije različnih vrst. Nekatere so namenjene popolnim začetnicam, ki želijo narediti prvi korak pri spoznavanju s tehnikami stop animacije, nekatere pa so namenjene tistim, ki se z animacijo ukvarjajo profesionalno ali pa svojo profesionalno animatorsko pot začenjajo. Na takšni delavnici – delavnici Workshot – smo se oglasili tudi mi in poklepetali z udeleženkami delavnice.

Delavnica je sestavljena iz dveh delov – delavnice kritične pismenosti in pisanja scenarija, ki se je odvila pred začetkom festivala, in produkcijskega dela, kjer udeleženke v skupinah animirajo in sestavijo kratki film. Letošnja delavnica poteka pod vodstvom režiserke, scenaristke in animatorke Sofie Carrillo

Vsaka udeleženka je morala s seboj prinesti predmet, ki bi lahko postal glavni lik njihove animacije. Udeleženke predstavijo svoje predmete in proces dela na delavnici.

Izjava

V mariborskem Vetrinjskem dvoru in Lutkovnem gledališču si lahko ogledate projekcije stopanimiranih filmov in prisluhnete panelskim diskusijam še vse do nedelje, ko bosta program letošnjega festivala zaključili projekcija nagrajenih filmov in zaključna zabava v Dvorani Gustaf.

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.