Tudi Metelkovo je treba napihniti

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
19. 4. 2013 - 10.15

Enkrat je eden od naših sodelavcev razložil, kako si lahko zamislimo idealno urejeno mesto. V nekakšni mentalni igrici ga nagnemo za par stopinj in v njega vržemo na tisoče majhnih kroglic. V idealni ureditvi se ne bi nobena kroglica smela zatakniti nikjer. No, če bi v tej igrici zamislili Ljubljano, je očitno, da bi vse kroglice končale na Metelkovi. Ta avtonomni center je nekakšna rakava rana glavnega mesta, nekakšna črna luknja, ki vsrka vso umazanijo, vse probleme, vse, kar je drugačno, vse, kar se ponavadi ne sme zadrževati na ulicah idealno urejenega mesta. Dobrodošli v kvazar Metelkova.

Pošteni in urejeni prebivalci Ljubljane imajo do Metelkove ambivalenten odnos. Na eni strani jih ta napaka v sistemu moti, po drugi strani pa se zavedajo dejstva, da je bolje, da je vse tisto, kar je problematično, vržemo na en kup, v nekakšen geto. Pa, vendarle, ne glede na to, da je v svojih začetkih Metelkova bila popolnoma kaotična, se je s časom tudi ta kup problematičnih subjektov začel organizirati. Tako danes ta luknja poskuša, koliko je to sploh možno, vpeljati nekakšno primitivno politično ureditev. Tako lahko rečemo, da je Metelkova postala nekakšna primitivna država v državi.

Poglejmo, torej, glavne poteze politične ureditve tega zanimivega prostora. Glavno odločilno telo je tako imenovani Forum, ki deluje po vzoru grškega polisa. Vsaka odločba mora biti potrjena s konsenzom. Metelkovci so namreč hitro dojeli, da si zaradi svoje agresivnosti in temperamenta ne morejo privoščiti klasičnega večinskega volilnega sistema. Raznolikost pogledov bi lahko za politično stabilnost bila fatalna. Zato je boljše, da se vsa agresivnost Metelkovcev sprosti v procesu doseganja konsenza, kot da se v javnem prostoru naknadno polagajo računi med večino in manjšino.

Na Metelkovi ne obstaja družina v klasičnem meščanskem pomenu besede. Otroci in najstniki so prepuščeni sami sebi in svoje izkušnje dobivajo na odprtem in relativno nevarnem delu geta v vsakdanjem boju za preživetje. Otroci se večinoma zadržujejo v enem napol urejenem parku, ki je izdvojen od ostalega dela Metelkove. Za njih je postavljena ena piratska ladja, na kateri visijo cel dan, s katere padajo, za katero se borijo. Kdor preživi, lahko skozi najstniško fazo razvija svoj uporniški značaj v ogromni množici različnih propadlih subjektov vseh vrst, drogirašev, klošarjev, satanistov in raznih drugih delikventov. Če sleherni metelkovski subjekt ima srečo, da preživi tudi to etapo razvoja, lahko upa, da nekega dne najde svoje mesto v nečemu, kar bi lahko imenovali metelkovsko gospodarstvo.

Kajti, tako je - kot vsaka družba - tudi Metelkova razvila nekakšno obliko proizvodnje. V pritličju metelkovskih stavb se nahajajo tako imenovani alternativni klubi. Če bi naredili analogijo z zunanjim urejenim svetom, potem ti klubi spominjajo na težko industrijo, na težek kapital. Zaposlujejo celi kup raznovrstnih delavcev in predstavljajo glavno gonilno silo Metelkove. Najbolj vzornim posameznikom geta pa so namenjeni številni ateljeji, ki se nahajajo na prvem nadstropju. In če so klubi imitacija težke industrije zunanjega sveta, potem je to telo kreativnih in temperamentnih ustvarjalcev, ki sebe radi imenujejo umetniki, kopija zunanjega sloja malih in srednjih obrtnikov.

S povečevanjem števila tujcev in turistov v prestolnici se je pojavil problem turistične delikvencije. Zato, ker mesto Ljubljana ne skrbi zgolj za disciplino svojih prebivalcev, temveč tudi za disciplino številnih tujih subjektov, je v getu zgrajen en turistični objekt, ki ima namen sprejeti tiste tujce, ki kažejo sumljivo obnašanje. Zato, da bi jih opozorili na to, kaj jih čaka v primeru ogrožanja miru prestolnice, so mestne oblasti ta objekt zamislile kot nekakšno simulacijo zapora.

Z urejanjem politične situacije na Metelkovi se je razvil nekakšen primitivni terciarni sektor. Danes tako ima Metelkova komunalno službo, administrativne enote, socialne službe za najbolj ogrožene med ogroženimi. In tako kot vsaka družba, mora tudi Metelkova skrbeti za ostarele osebe. Za tiste, ki jim namreč uspe doživeti globoko starost v nevarnem in nepredvidljivem okolju Metelkove, je rezerviran poseben prostor, ki se imenuje Šestka. Vsi tisti uporniki, delikventi, punkerji, anarhisti in revolucionarji, ki so postali prestari, da bi aktivno sodelovali v kaosu Metelkove, lahko v tej ogromni stavbi preživijo svoje zadnje dneve. Kot nagrado jim je država namenila en del proračuna in tako ti utrujeni subjekti lahko gojijo iluzijo, da so še vedno mladi.  

Če se vrnemo na začetek, lahko rečemo, da je tistih imaginarnih kroglic na Metelkovi vsak dan vse manj. Tako kot mesto in država, tako tudi Metelkova išče neko svojo disciplino in poskuša urejati svoj prostor. Zato lahko pridnim in ubogljivim prebivalcem Ljubljane sporočimo, da jih ni treba biti strah črne luknje njihove prestolnice.

Da ga ne fašete od zadaj, ampak od spredaj, poskrbi napihovanje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Bojkot Gromke? Biga a ti to resno misliš?

http://ekofabrika.com/wp-content/uploads/2013/03/23finfin.pdf

 

kritiziranje klubov = komentiranje vnosa pijac in nekajenje? kakšen treš prispevek! kolk bullshita!

Pa kaj ni prav treš namen napihovanja?:D

V bistvu je res- zgrešil sem besedo - ni treš ampak - zelo slabo!

WTF?!?!?!? http://ekofabrika.com/wp-content/uploads/2013/03/23finfin.pdf - tale o delovanju klubov ve kot moja mat...

 

Ja, tudi tisti, ki zgleda že 20 let hodijo na Metelkovo, niso glih najbolj seznanjeni

Če že ima tako velika jajca, da piša take svinjarije bi lahko imel tudi jajca, da se podpiše.

verjetn ga je mariča na pizdo ruknla pa ga zdej ego jebe...mi je pa smešno ker se tip ne upa izpostavit z imenom...p.s.: ne, ne bomo vam odrekli obletnice rš v naših klubih, tudi če dajete honorarje folku brez jajc, in to verjetno iz edinega zunanjega keša (ki je, plačevanje za reklamiranje koncertov na metelkovi)...lep pozdrav na RŠ vsem tistim ki imajo ime

tip črpa iz mojstrovin M.Crnkoviča :) verjetno edini negou prjatu

Ma ne, Ahmet ga je...

Ne gre za tipa ampak za ekipo! neverjetno je pomankanje humorja med vami ki ste komentirali tekst. mogoce ga niste dobro prebrali ali razumeli. V bistvu je tekst kritika Ljubljane in politike mestne oblasti in kompliment Metelkovi, s opozorilom da se ne bi smela prevec disciplinirati po vzoru na nase glavno mesto. je tudi parodija metelkove. Eni pac parodijo ne morejo razumet. in zdi se mi da je med komentatorji veliko tistih, ki aktvno delujejo na Metelkovi. zelo je zalosno da niste zmozni prenesti humor na lasten racun. to je slab simptom. prisoten bolj pri desnici. Skratka, ti bedni komentarji polni frustracij so res res ena velika zalost.

http://ekofabrika.com/wp-content/uploads/2013/03/23finfin.pdf

Naj pokomentiram... človek, kaj je s tabo, da ves čas omenjaš prepoved kajenja? Bošček, ne moreš stopit za tiste pol minute ven na čik? Tudi velik del ljudi, ki delujejo v klubih na Metelkovi je kadilcev in storijo enako.
Pivo v Gromki 2 eura? Bolje se pozanimaj, preden širiš neresnične informacije! Bojkot Gromke? Zakaj nisi to predlagal pred vašim koncertom;)?
Moti te, da se Jalla zapre "prezgodaj"? Zapre se, ko ostane notri še komaj kakšna oseba - a bi morali biti odprti do jutra samo zaradi ene osebe, samo zaradi tebe? In pozor za Cockto, ha ha ha.... seveda, v kapitalističnih časih je in samo Coca Cola.
Glede vnosa lastnih pijač in varnostnikov pa - očitno bi ti raje videl, da folk nosi not svoje steklenice vina in piva, varnostnika naj ne bo, tako da se lahko te steklenice potem svobodno razbijajo po tleh in mečejo naokoli. Bravo!

Moram reči, da ima Ekipa Napihovanja zares zanimiv smisel za humor. Poln žalitev, natolcevanj (ker v resnici noben od vas ne ve zares kako Metelkova deluje - za to bi moral kakšen od vas kdaj tam kaj naredit kot del enega izmed kolektivov), nizkih udarcev in poniževanj. Če je to vse kar znate, ste bedni vi, vključno z vašimi argumenti, ki spadajo v rumeni tisk, ne pa na Radio Študent. Rumeni tisk najslabše vrste.

Vsi dobro razumemo parodijo in komot prenesemo šalo na svoj račun. Vsi komentarji po vrsti se ne nanašajo na tekst, objavljen zgoraj, ampak na tekst, ki ste ga brali vmes (ekofabrika) in na način, kako ste ga vključili v samo oddajo. Se pa verjetno razlikujemo v mnenjih, kaj je bedno in kaj žalostno.

tale http://ekofabrika.com/wp-content/uploads/2013/03/23finfin.pdf
je pa zapis v terno. Dejmo Metelkova, na BOLJ ALTERNATIVNE IN AVTONOMNE ČASE, ne pa tak elitizem kot ga furate zdej....

Kaj razumeš pod elitizem Metelkove?

ekipa napihovanja:
v vašem postu datiranem 19. APRIL 2013 - 17:07, opažam dobršno mero neverjetno retardiranih pravopisnih napak. očitno si lahko privoščite šalabajzerstvo, tako pri vsebinskem delu zgornjega t.i. članka kot pri komentarjih. če naj bi bil članek sarkastičen, bi morali najprej preveriti dejansko stanje metelkove. tole pa je le žalostno. očitno pa tudi solidarnost ni vaša močna točka, saj ste se prav iskrivo ponorčevali iz marsikaterega sodelavca vašega vrlega radia, ki je aktiven na metelkovi.

http://ekofabrika.com/wp-content/uploads/2013/03/23finfin.pdf:
lastna imena avtorju ne gredo pa ne gredo. ccccc....
ja res je, metelkova je ena velika prodana kurba. vse ni zastonj, kar je neodpustljivo. na primer takrat, ko rabi bend, ki ga sestavlja rš ekipa, zastonj plac za špilat in ga seveda dobi. ali pa ko se pol klubov postavi na glavo, da lahko premečejo cel program za maj, ko rš najavi datum rojstnega dne. predrznost pa taka. celo kaditi se ne sme. fak. in ti varnostniki! uffff...... po dobrem premisleku imam res raje poln klub steklovine, ki se iz ure v uro premika iz rok in miz na tla pod naše podplate, sploh poleti zna biti zabavno. ko žlahtnim kelnarcam delajo družbo stranke, ki so popile, pojedle, povlekle preveč žlahtnih substanc, one naravnost uživajo. če pa za nagrado dobijo še kakšno klofutico (besedno ali bog ne daj fizično) pa sploh!
aaahhhh, toliko imam še za povedati, ampak me bolj pritegne misel na besedico ali dve v živo z vehementnim pisunom! vabljen na pogovor kadarkoli, ob urah ko komercialni metelkovski koncern deluje!

V bistvu Metelkova dokazuje kako nastane skorumpirana država. Najprej so optimistični in pravičniški posamezniki, ki se v manj kot dvajsetih letih spremenijo v gospodarje, celo samooklicane absolutne lastnike določenih prostorov. To se odraža v odnosu do obiskovalcev (vedno bolj nesramni in nasilni varnostniki), do "drugih" krujev (priviligiranost določenih ekip in ignore ostalih), celo do novinarjev (izbira kdo bo poročal?!). Dol s tako Metelkovo. Oz. še bolje, dol s temi samooklicanimi gospodarji. Kot se mora zamenjati poltitkanska zalega, tako se mora zamenjati metelkovska!

In bajdvej, to z Ahmetom ni smešn, tip je izjemno nasiln.

PA MA KŠN OD VAS KEJ SMISLA ZA HUMOR ?!

Se pravi, da bi nekateri dejansko radi videli, da bi bili vsi placi na Metelkovi brez varnostnikov?? Da lahko pijani in zadeti, ali pa zaradi katerega drugega razloga nasilni obiskovalci delajo kar hočejo? Se pretepajo, razbijajo flaše, KRADEJO?

Sama sem osebno obiskovalka Metelkove že več let in kdor koli reče, da se stvari niso spremenile, je pač slep ali pa si noče priznati, da so stvari šle oz. grejo v precej drugačno smer kot so bile na štartu. Kar pa ne pomeni, da sporni tekst ni slabo spisan in da mu vsekakor umanjka satire, ironije, pravopisne in sintaksične pravilnosti. Kar mene osebno žalosti je, da Metelkova zares izgublja smisel avtonomne kulturne cone in se pretvarja v prvenstveno neavtonomno, okusu mase prilagojeno zabaviščno cono. Namreč slednjih je v Ljubljani in njeni neposredni okolici že nebroj in tisti, ki si želijo tovrstne zabave, imajo veliko možnosti. Kaj pa ostane nam, ki si želimo v sredo ali petek iti ven, plesat, se zabavat (poleg tega seveda obiskujemo tudi koncerte in tako finančno kot s svojo prisotnostjo podpiramo sceno ) in ki si želimo, da bi nas sredi poplesavajoče omotičnosti dodatno omamil še komad, ki ga je DJ denimo v Gromki zavrtel, in je totalno the best in bi posledično želela it do DJ-a vprašat kateri band je to in katera plata? To se mi v Gromki ni zgodilo že nekaj let. Ker se jim zdi bolj zabavno konstantno vrteti Mi plešemo celi dan in noč in včasih za nameček še Max don't have sex with you ex …. Ne rečem, poleg tega se Gromka in ostali klubi kljub vsemu trudijo tudi za kakovostni program in tukaj jim gre čestitat. Za njihovo predanost, čas, trud, energijo. Ampak organizacija »študentskih« zabav a la KMŠ pa je res tako dolgočasna in neokusna stvar, da človek raje ostane doma in se zabava ob gledanju TOP SHOP programa.
Glede prepovedi kajenja … to je le simptom preobrazbe Metelkove, simptom izgubljanja avtonomnosti. Res je zabavno, ko do tebe v Gromki pride punks (eden od organizatorjev) in ti reče: ej, tukej se ne kadi, a ne vidiš znaka prepovedano? … ya crack me up.
Glede varnostnikov … vsekakor so potrebni, dokler so spoštljivega vedenja do obiskovalcev in razumejo, da brez taistih Metelkove ne bi bilo. Da pa bi preprečili morebitno krajo? Pa sej se hecaš TURK …
Menim, da je Metelkova vseeno ena najpomembnejših stvari, ki se je zgodila na področju alternativne kulture v Sloveniji sploh; poleg seveda RŠ-a. Tako glede glasbenega programa, likovne umetnosti, raznih predavanj, vzgajanja kritičnosti in okusa mladih, in še bi lahko naštevala, … Vendar smer, kamor jo odnaša v zadnjem času pa ni ne avtonomna ne kulturna. Zato bi si od vodilnih organizatorjev želela, da osmislijo zopet svoje smotre in razprejo zopet svoja jadra »proti« hiperpotrošniškemu vetru in zaplujejo kakovostnemu programu in avtonomnemu vodenju naproti. Želela bi si, da bi Metelkova zopet postala predvsem gojišče alternativnih, kritičnih, svežih kulturnih, intelektualnih praks in izdelkov in ne prostor za ceneno zabavo, ker se v petek pač nimaš kam dat …

krade se sedaj veliko več, kot nekoč ko varnostnikov ni bilo (zginevajo jope, telefoni ipd). Glede pretepov, 10 let nazaj so bili občasni, danes pa jih je (pre)več povezanih z varnostniki.
In varnostniki se ponavadi spravljajo na tiste, ki so manj nasilni in ne na tiste, ki so bolj nasilni - verjetno,ker se jih tudi sami bojijo ali pa so celo njihovi prijatelji.
In strpna družba, socialni center ipd se ne ustvarja z gardo varnostnikov, ki kot se zdi, prevzemajo preveč stvari na metelkovi, ampak z dialogom, odprtostjo. Če se je nekoč začel pretep, so stopili ljudje zraven, okolica je poskrbela, da se je zadeva umirila. S čimer zbujamo solidarnost, skrb za sočloveka ipd. Z neizobraženimi gorilami pa se dialog, solidarnost in ostale -sicer na ven čislane tudi iz strani metelkovcev - zgubljajo.

Ok, rečmo, da so varnostniki nujno potrebni...pa so res potrebni taki primitivci?

Sicer pa se strinjam z zapisom Tine, lepo povzeto in lep zaključek:
"Vendar smer, kamor jo odnaša v zadnjem času pa ni ne avtonomna ne kulturna. Zato bi si od vodilnih organizatorjev želela, da osmislijo zopet svoje smotre in razprejo zopet svoja jadra »proti« hiperpotrošniškemu vetru in zaplujejo kakovostnemu programu in avtonomnemu vodenju naproti. Želela bi si, da bi Metelkova zopet postala predvsem gojišče alternativnih, kritičnih, svežih kulturnih, intelektualnih praks in izdelkov in ne prostor za ceneno zabavo, ker se v petek pač nimaš kam dat …"

Zadnji trije komentarji (Mateja, Tina) zelo na mestu in natančno povzamejo bistvo vsega (kako je in kako naj bi bilo). Več pravzaprav ni za dodat.

piše Biga, plačan špiker na RŠ, udeleženec (19.4.'13) petkovega jutranjega programa in urednik fanzina PAF, v katerem se v 23. izdaji med drugim nahaja članek "Metelkova, kdo bi te (k)ljubil - antituristični vodič po metelkovi":
Tale prispevek (http://ekofabrika.com/wp-content/uploads/2013/03/23finfin.pdf) je mnenje, komentar in (anti) vodič. Ker gre o podgurcih (gre za dolenjski - podgurski fanzin) stereotip kot o pijanih in debilnih, so stvari tako (konceptualno) tudi zapisane. Kot so ugotovili komentatorji, gre za nabijaško, alter-rumeno in šank politiko in še več (manj): treš. Zato tudi namerno nepoznavanje cen. In scene. Na isti način se piše o metelkovi, kot o Brigiti Šuler, kot o bananah in kot o Indiji Koromandiji. Koliko je sicer pisanje v pankersko- ljubiteljskih, fan-zinih, resno, veste alternativci sami. V tem primeru je prišlo vsaj do polemike in kot urednik PAF bi bil vesel enakega odziva na druge članke/prispevke, pa bili kakvi bili.

RŠ je PAF gostil ob enoletnici izdaje, kjer so se brali še ostali teksti, napisani v tem ali lanskem letu. O metelkovi se je v PAF pisalo večkrat - zmeraj ZA in zmeraj kritično - v sicer naivni, a vendar: želji po kredibilnejši predvsem politični in teoretični argumentaciji tega, edinega nam, mesta.
Raznim pozivom k objavi imena avtorja lahko rečem, da njegove podatke, vključujoč težo, volumen, gostoto in dlakavost jajc, posredujem takoj ko prejmem mejl na uredniški naslov, ki je priliman na vsako PAF izdajo. In takoj ko odgovorni komentatorji razkrijejo še svoje polno ime in ime svoje delovne organizacije, npr. Tako lahko nehamo solatit okoli teme, in se lotimo konkretnejših vprašanj in odgovorov.

Iskalke in iskalce imen in jajc pa v primeru, če so predstavnice ali predstavniki kakšne metelkovske organizacije, pozivam še k razjasnitvi stališč, ker jih očitno ni ali so nejasna ali zastarana, in ki jih do sprememb na metelkovi najbrž imajo. Da si uporabniki slučajno ne napravijo kakšne zmotne teorije ali celo kritike. Če so odzivi na slabo kritiko slabi, potem pričakujem od vas dobre na pravopisno boljšo kritiko (poslušaj od 02'00s dalje):

http://www.radiostudent.si/kultura/r-a-d-a-r/radart-1-neven-korda

Ob tem, da so do mene v zadnjih 24-ih urah prišli razni napotki, opozorila in celo navodila, ki se tičejo mojega psihičnega IN osebnega t.j. fizičnega zdravja in niti en argument oziroma kakršnokoli stališče, ki bi to (slabo in pravopisno napačno) pisanje PAF izničilo, lahko zaključim, da:

je polemiziranje metelkove, izgleda da še posebej v sami t.i. 'alter' sceni, škandal in skoraj prepovedano sramotno dejanje. Za to res rabiš zvrhano mero resnosti (nikakor humorja) in !TAKA JAJCA!. Sploh pa moraš vedet več o sceni kot mat od Jize.
Se vidimo na Metelkovi. Forever.
Biga

Še a propos spornemu članku, dejansko sem pozabila dodati, da ja,
kljub pravopisnim in sintaksičnim nepravilnostim, je vseeno fajn, da se je
ta članek pojavil in kot si sam omenil Biga, sprožil dvigovanje obrvi in izpahe čeljusti, in posledično sprožil polemiko, ki upam, da bo premaknila ene stvari na bolje. Marsikatere omenjene zadeve v članku niti niso toliko mimo udarjene, morda bi se jih dalo le še stilistično izpiliti. Tako da iz tega stališča (da zdej sploh forumiramo o naši dragi Metelkovi) pozdravljam tvoja jajca ... ;)

...je pozabil na malenkost:

relacije RŠ - Metelkova in etriranje člankov PAF-
večina (tisti, ki smo jih uspeli dobiti) odgovornih oz. odgovornejši posamezniki metelkovskih klubov so bili informirani, da se bo v petkovem jutranjcu odprlo to tematiko, in jih pozvali na komentiranje, tako kot tudi med samim programom - odziva, vsaj od njih, ni bilo. Odzval se je en poslušalec in Primož. Toliko, da smo točnejši.

Mislim, da je že bil čas, da Metelkova dobi kako konstruktivno kritiko. To kar je danes je posledica desetletnega (in več) "samovzgajanja" in "eksperimentiranja" posameznikov ki jim je mar za "sceno", ki pogosto prostovoljno gospodarijo s t.i. avtonomno cono, ker je enostavno potreba po tem. Problem je namreč tudi v neodgovornosti obiskovalcev, ki se na Metelkovi obnašajo kot v vrtcu (dostikrat še slabše), pa ne pridejo podpirat scene, niti jih ne briga ustroj in samo delovanje, ampak so tam le zato, ker so lahko ali ker jim je lepo in tam pustijo svoj delež kapitala ko si morebiti kupijo pivo.. Temu protiutež se je pojavila in po svoje uredila metelkovska "korporacija" in se preveč prilagodila - marsikdo je v tem našel priložnost za osebni razvoj ali zaslužek. Žal se večina obiskovalcev ne zaveda da svoboda pomeni po drugi strani tudi odgovornost. Ni prepovedano pometati, pospravljati in urejati. Ni prepovedano zbrusiti in prebarvati mizo po enem letu prepojeno z vsem možnim. Ni prepovedano prevzeti odgovornost in se udejstvovati in izražati. To se samo od sebe ne zgodi in marsikdo je pustil kako leto življenja za to. Vsi bi se imeli fajn, nihče ne bi urejal, odgovarjal, pometal in čistil. Pošteno pa je, da je nehvaležno delo, ki ga ni malo, tudi tako ali drugače poplačano, to pa prinese nove težave z finančno odvisnostjo in preživetjem posameznika. Težko je pokazati s prstom na enega posameznika, ko pa je situacija kompleksna, kjer smo del problema prav vsi udeleženi, tudi brezbrižni obiskovalci. Problem je potrošniški način mišljenja in življenja, ki se zažira na Metelkovi, morda še bolj kot kjerkoli drugje. Sam se postaviš v vlogo. Žal nimamo urejene uspešne zaščite pred dehumanizacijo in degeneracijo kapitalizma, kjer vsak odnos slej ko prej postane ekonomski. Metelkova je kot nekakšen poligon, priložnost za učenje vseh nas in hkrati mestni "katalizator". Kritika pa ne leti na določeno osebo, ampak čaka na prag zrelosti, da bomo zmožni it "čez sebe", stopiti skupaj in narediti iz tega nekaj za skupno dobro. V slogi je moč. Vsekakor je dobro, da se je vprašanje odprlo in da se o njem razmišlja...

Klubi na Metelkovi delujejo zelo različno, vsak ima svojo vizijo in percepcijo. To, da nekdo naredi tekst, ki ni ne smešen, ne sarkastičen, ne ciničen in ne pove nič o Metelkovi, ampak je tekst za Cvičkarijo z neverjetno kapaciteto pravopisnih napak tako na linku, kot v tem tekstu. 

Pač klubi so odvisni od inšpekcij, sami sebe, Sazasa in še česa, časi so se spremenil represija inšpekcijskih služb in ostalega narekuje tempo Metelkove v celoti, zato se je večina klubov odločila sprejeti ta kadilski zakon, ker se jim verjetno ni dalo več plačati večnih položnic, prekinjati koncertov in dogodkov itd... Kritičnost do posameznih programskih vsebin je seveda nujna, a Metelkova zaradi invazije vsega mogoče, enostavno ni več tista Metelkova, za katero smo nekateri posedali ob zasedbi kot srednješolskih mulci, ni več ista Metelkova kot 15 let nazaj. Redarji so pač obvezen arsenal že zaradi policije, inšpekcij in vseh, katerih glavni interes je Metelkovo podreti ali jo uničiti. Osebno znotraj klubov na Metelkovi bodisi v Ch0 bodisi v Gali ali Menzi nisem videl nobenega pretepa zadnjih 10 let, v vsaj prvih dveh klubih redarji niso nikogar udarili in pretepali že 10 let. Ne vem niti koliko uri sem preždel pri redarji v različnih klubih, če bi bil jaz eden od njih bi modelom, ki vsake 5 minut težijo, da mimo njih ostali obiskovalci niti ne morejo, odgovoril veliko bolj zadirčno. Žal tega marsikdo ne vid, ampak redarji na Metelkovi in to kar v celoti, so za povprečnega redarja nadrealizem, živci pa povečini jekleni. 

Tako kot klubi, ki furajo sem veliko večje bende, kot so jih 15 let nazaj, ki v bistvu kot edini predstavljajo drugačno domačo sceno, se menja tudi publika, sem prihajajo bendi, ki imajo cene od 0 do 5.000 ali še več tisoč evrov, poslušalec ali gledalec se odločita ali bosta na to šla. Postal je socialni prostor, ki ga do metelkove po Bunkerju in K4 ni bilo, tamali lahko grejo kam in spoznavajo tudi drugačno muziko. In seveda ni vsak dan program za vsakega, sam kar neko zmišljevanje cen, število redarjev, nikakršen smisel za humor, k debati ne prispeva nič. Že s tem, da je fanzin polpismenih ob svoji prvi obletnici fural nekaj na kar dobi odziv, je rumenizacija tega medija in nujno pridobivanje pozornosti. Torej, prispevek tega članka je nikakav, programi se bodo spreminjali, ljudje se menjajo in klubi furajo svoje programe... 

 

nej metelkuje 1000 metelk, nej bruha 1000 kritik, nej kisli 1000 kislih!!!

(npj toporiči 1000 tpporiXičev!!!)

martin in jizah sta lepo povedala.
vse odločitve, ki so sprejete imajo zadaj resnične ljudi kot si ti in jaz.
najlažje je ocenjevati zunanjost, brez da bi kdaj vprašali kakšna je notranjost.

Biga, o oddaji ste nas obvestili v četrtek zvečer, kar je tik pred zdajci. Večina nas je ali bila celo noč pokonci zaradi programa ali pa smo imeli v petek dopoldne službene obveznosti. Ne vem kaj ste pričakovali, da bomo vse vrgli iz rok, poslušali in klicali na oddajo, ki ste jo z vmesnimi preseki razvlekli na štiri ure? Ej, redki od nas imajo toliko časa....
Drugače pa,ne vem če si želel s tem tekstom odpreti neko konstruktivno debato, saj si ga želel prebrati prvič na odru pred nastopom in ko to ni šlo čez, ti zgleda ni dalo miru in si izkoristil radijski eter. Meni je to prej delovalo kot provokacija. Pa pustimo, recimo da se motim, da si želel odpreti neko konstruktivno debato, no, potem si se tega lotil na najslabši možni način. Vsebina je površna, netočna in populistična in kot taka lahko služi samo kot podest za podžiganje trenj. Reakcije, tudi žaljive, ki so letele na prispevek in nate bi lahko pričakoval, če provociraš in žališ, je velika verjetnost, da bodo tisti, ki so v Metelkovo na tak ali drugačen način dnevno vpleteni, reagirali burno. Zdaj trdiš, da je šlo za nek satirični anti-komentar... Zadnja leta se 'umetnost' zelo rado uporablja kot ščit za izlive, ki slonijo na (nepotešitvi) osebnih partikularnih interesov.
Martin in Jizah sta super povzela dolčene vidike vezane za Metelkovo, v tej točki ne bi dodajala ničesar, ker se ne želim še dalje kvačkati v tej debati. Ob 20.letnici Metelkove bo izšla posebna številka ČKZ, mogoče boš (boste) tam dobili številne odgovore, ki te/vas zanimajo. Če/ ko se kaj srečamo, pa lahko rečemo kako tudi v živo, zdaj, ko vem, kdo sploh si:)
Na koncu bi samo še rada dodala, da sem mogoče nekoliko prenagljeno, v ihti, izpostavila Ahmeta in mu s tem naredila krivico. Oznaka, da je nevaren, je prenagljena in nepotrebna. Kaže samo na to, kako malo ga poznajo. Kdor ga dobro pozna, ve, da je eden od najbolj nesebičnih ljudi na Metelkovi.

ahmet <3

Men se Slovenija, mirno rečeno, gravža. Rumen RŠ, skomercializirana Metelkova....v obeh "institucijah" pa ogromno nekih ljudi, ki jih ne moremo dajati v isti koš. Eni delajo, dokler ne padejo dol in žrtvujejo svoj oseben lajf, živce in zdravje, drugi delajo umetne probleme, na svoji samopromociji in si s tem "kupujejo" oseben in javen lajf.
Skratka, dejmo počakat, da ne bo ne Metelkove ne RŠa več, pa bomo pol v podporo drug drugemu. Kolikor gledam situacijo, ne bo treba dolgo čakat.

jasna,

ahmeta imam rad (v clanku (smeh) sploh ni slo za njega, in sploh ni bil problematicen varnostnik, ampak drug problem....?)

metelkovo imam rad. rispekt vsem ekipam.

da ne bom dolgokurcil; tole sem napisal DD iz CH0:

"Jasno je, da kot avtor in urednik in dolgoletni obiskovalec metelkove, razpolagam z drugimi, tudi bolj insajderskimi informacijami, a ne gre za to, koliko vem jaz.

Že deset let, kar vem za metelkovo, delujem izven nje kot njen apologet - med domačimi ljudmi, med prosječnimi ljudmi in med alternativnimi ljudmi - sploh pa zadnje čase, kjer tudi doma, na periferiji, na tudi ne najbolj prijazen način odgovarjam na točno take 'provokativne' in 'iz prve' insinuacije, kot ste jih zasledili v članku. Zadnje čase, ob vseh "metelkova gre u kurac" izjavah, mi je pač zmanjkalo obrambno-ofenzivega materijala, saj sem začel še sam razmišljati o alternativnosti in avtonomnosti prostora (ov). To je bilo tudi konceptualno počelo tega članka, v katerem sem združil najbolj očitne in pogoste opazke različnih ljudi - pa naj metelkova zagovarja tokrat sama sebe."

torej ne gre samo za moje partikularno mnenje, ampak za situacijo. "rumeni tisk" in "samopromocija", to je skoraj kompliment. A vendar, ce v clanku, napihovanju, ok manj v komentarjih, zasledis(te) samo zalitve, natolcevanja, samopromocijo in pravopisne napake, potem nam bog pomagaj. vam, nam in metelkovi.

In verjetno je tovrstna 'provokacija', bodisi od ekipe Napihovanj, bodisi s strani Podgurske Antiteroristične Fronte, seveda poleg CKZ-ja, edino možno pocelo razmišljanja o metelkovi, saj daje predvsem vsem vam (vsem metelkovcem) možnost, da razmišljamo skupaj. A, o opisanih protislovjih in drugih izpostavljenih problemih, se pogovarjamo samo o ahmetu - izgleda da bo treba majski CKZ tokrat celo kupit. Mogoce je vasa (metelkovska) odgovornost vecja, kot si mislite (ali pa sem jaz bolj neumen kot si mislim)

pozor, niste sami. nikad. in treba jo je kdaj "napihniti". da ne bo scvoh ratala

Kaj zdaj? Ste se že domenili, slavisti in podobni?
Še vedno smo pri tem, da si nekateri upravitelji klubov prilaščajo klube in pozabljajo, na kak način so jih dobili v upravljanje. Vsak čas, se mi zdi, bodo spet prišli inšpektorji za črne gradnje zrušit tisto nesrečno in neuporabljeno Malo šolo, za katero smo se, če se pravilno spominjam, dve dopoldnevi postavljali pred bagre, kot bogi Alan Ford v Štoparskem vodniku po galaksiji. Se spomnite, kako gre reč naprej?

Epic end

Obnašanje določenih oseb tam je čisto mimo. Grejo se neko svobodo, ko se z upravo zmeniš, da boš v parku posnel novinarski prispevek, se razni osebki, ki se nočejo predstavit, začnejo nekaj gnjavit, kot da so lastniki in da oni odločajo, kaj lahko nekdo počne tam. Sem mislil, da so tamkajšnji rezidenti (oz. whatever) anti-fašisti. Zgleda, da ko si nekdo začne lastiti nekaj (kar sploh ni njihovo) hitro postane fašist in začne diktirat, kot mu paše.

Pa sploh ni bila komercijalna zadeva, oz. imam v celoti od nje toliko kot un lolek, ki v Jalli pir prodaja za tako ceno kot vsak "komercijalen" lokal - da lahko jem, tankam in imam štrom in vodo doma.

PS: A imajo oni sploh svoj javni forum - ga nikjer ne najdem? Predvidevam, da so tud na svobodo govora pozabili, ko so gor prišli. Tud komentarjev na objave ni nikjer, haha. Pa naj še kdo reče, da podpirajo svobodo izražanja - mogoče samo lastnega.

PPS: Gor imajo obešeno nekaj v stilu "spizdite policaji". Me zanima, če so dol sneli takrat, ko so imeli probleme s skini in je bila prva številka na telefonu 113.

ko sem obiskala Metelkovo res po dolgih letih nazadnje v PeteK, sem opazila le nekaj, da nihče več ne pleše, ne đuska iz užitka, vsi samo postavajo naokoli, pomembni ali pač ne, nabiti ali pač ne ... ampak ni mi več zabavno. Metelkova je verjetno pač le ogledalo tega hipster-izma, ki kuži celo mesto. Kao vse je kul, pa vse štima, imamo zeleno LJ in čist zrak, tud ni nam res bed, k mamo za jest pa nimamo migrantov, in tud alternativa ve, kje se travo guli, torej samo na enem mestu skor - ampak v bistvu ni pa nič kul, nič ne štima, čist je u pizdi vse, ker so ljudje čist u pizdi. so torej na psu. kolektivno gledano.

edino nečesa res ne štekam, kaj imajo vsi ti ljudje zgoraj tok za komentirat. to napihovanje je res dokaj blagi ampak še kar bistroumni uvid v realno situacijo. metelkova je pač odraz tega kam je slovenija prišla po 25. letih - sosed žre soseda, nevladne organizacije jejo same sebe in vse, ki uspejo priti zraven. bodi pizda drug-drugemu pa bo alternativa na višku. vsi se samo radi kregajo, vsi bi rabl psihoanalitsko svetovanje, mamico torej, da bi končno skužili, da ni treba se počutit tako ogroženega ves ta čas. jebi ga, čas pač teče, leta tečejo in prihajajo pač nove generacije s svojimi idejami. slovenski kolektivni duh je v osnovi pač destruktiven in ne išče konstruktivnih rešitev za nič. seveda kapo dol, metelkova je pač vedno bila alternativna meka, ampak če se folk niti na forumu ne zna nič zment, ja potem pač nekaj ne štima a ne?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness