ZA AGORO, ZA TRG! ZA VSAKOGAR – SNRT!

Mnenje, kolumna ali komentar
Anonymous
17. 12. 2020 - 13.30

Manifest Stranke nevidne roke trga, ki kliče potrošnikom in potrošnicam sveta: spustite iz rok svojo usodo, mi je ne bomo vzeli v svoje!

Do sedaj so vse politične sile vseh usmeritev, umestitev in barv skušale reinterpretirati vlogo države, morale pa bi jo poslati na smetišče zgodovine, kamor ta anahrona jetnišnica nemočnih posameznikov tudi spada! Zdaj eni, zdaj drugi v tej neslani igri rošade, ne glede na politično usmeritev - zmeraj pa z ozirom na spremenjena razmerja moči, ko z mazohističnim veseljem prevzemajo vlogo žrtev! - radi vpijejo o ugrabitvi države, globoki državi, zakulisnih igricah in skorumpiranih politikih, ki da so zgolj lutke v rokah zarotnikov, kapitala, nacionalistov ali globalistov!

Zakaj torej, drago ljudstvo, ne sprevidiš? Da je nujno, potrebno in zveličavno izkoreniniti sam vzrok vseh teh kužnih bolezni naše družbe, naše skupnosti – da je, skratka, treba do temeljev zrušiti vse aparate države, ki zdaj z golo represijo, zdaj z implementacijo brezštevilnih in brezumnih zakonov preprečujejo tako posameznikom kot skupnostim uživanje njihove po naravi dane jim svobode, družabnosti in sadov njihovega dela!

»Čakaj, čakaj,« praviš, pronicljivi potrošnik ali potrošnica: »Mar mi oči to prav vidijo, mar mi um to prav razbira? Kar zaudarja iz teh vrstic, ni nič drugega kot neoliberalizem s svojim nečloveškim obrazom, kjer družba sploh ne obstaja, saj obstaja zgolj posameznik!« Ne, dragi potrošnik ali potrošnica, mi nismo preroki te prežvečene ideje, katere namazani jeziki so trdili eno, zganjali nekaj povsem drugega, obenem pa vsakič znova pričakovali boljše rezultate! Zato te sprašujem, draga potrošnica ali potrošnik: kaj pa zmore monopolist, izkoriščevalec in zajedalec sam, brez davčnih odpustkov, prilagojenih mu pravnih okvirjev, deregulacij, subvencij ter infrastrukturnih projektov, ki jih vse po vrsti financirajo in omogočajo državni aparatčiki? Tako je, prav si ugotovil, prav si ugotovila: popolnoma nič ne more, če se ne prisesa na hobotnice državnih struktur, ki nas počasi, a zanesljivo davijo in iztiskajo iz nas poslednje atome moči in človečnosti! Vsaka država je vedno tudi paradržava!

Toda »Aha!« porečeš zdaj, potrošnik ali potrošnica, »Ampak jaz vendar vem, da končni cilj – odmiranje države namreč – ni zgolj projekt neoliberalistične doktrine – zdaj vidim, da za tem gromoglasništvom preti še nekaj precej bolj grozljivega – oh, že vidim, kako iz teh črk vstaja krvava glava nikoli povsem ubite pošasti komunizma!« Mi pa vztrajamo in pravimo: »Motiš se! Oh, kako se motiš!« Prav ničesar skupnega nimamo s temi dušebrižniškimi humanistki, ki vse vaše potrebe, razen potrebe po branju njihovih s trpečim patosom naphanih razprav, za katere itak vsi vemo, kam peljejo in kako se zaključijo, proglašajo za banalne, lažne in posledično - kar je še najhuje! – neresnične! V nasprotju z njimi mi namreč trdimo: ljubljeno ljudstvo, ne nasedajte njim, ki na vaše strasti in vaše odločitve gledajo skozi prizmo razočaranega starša, ker v njihovih lepodušniških očeh ne dosegate ideala renesančnega človeka, ki so si ga za vas in namesto vas umislili sami, ne da bi vsaj načelno ostali zvesti svojim materialističnim temeljem, težnjam in prepričanjem! Ne dopustite, da vam zavladajo takšni pedagogi z munchausen by proxy sindromom, ki potrebujejo, če hočejo v svojih očeh ohraniti avreolo odrešenikov, neprekinjen dotok novih žrtev in ki vas zmeraj in znova tretirajo zgolj kot posledice strukturnega nasilja ter medijskih ali oglaševalskih manipulacij - dragi potrošniki in potrošnice, mi ne bi nikoli grajali vaših odločitev in posledic, ki jih te odločitve s sabo nosijo!

V nasprotju z njimi se mi - skupaj z vami! - veselimo konca vaše nedoletnosti, h kateremu je stremelo in nanj upalo že razsvetljenstvo! In ta trenutek je nastopil tukaj in zdaj - kajti ne, mi nismo ne eno ne drugo! – mi smo SNRT: Stranka nevidne roke trga! Kar prvi samo pridigajo, ne pa tudi udejanjajo, in nad čimer se drugi svetohlinsko zmrdujejo, v resnici pa o tem sanjajo, bomo mi nadgradili in uresničili! Kdor hoče agoro in trg, ta bo volil SNRT! - saj je SNRT edina stranka, ki obljublja, da se bo, v primeru zadostne volilne zmage, skupaj z vsemi aparati in institucijami države (in besedo “vsemi” mislimo kar se da dobesedno, brez izjem) razpustila! Pa naj si gre za parlament ali inšpekcijo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin! Na ta način bomo v stranki SNRT poskrbeli, da se bomo kot ljudstvo končno izvili iz okovov represivnih in ideoloških aparatov države. In ne samo to - še več: poskrbeli bomo, da bodo padle vse birokratske prepreke, vse institucionalne pregrade, ki razdvajajo naš živelj in mu hkrati onemogočajo, da bi svobodno, brez slehernih zunanjih pritiskov, med seboj tkal na lastno kožo pisane odnose in razmerja - kdo smo namreč mi, da bi preprečevali svobodno združevanje posameznikov, pa četudi v paravojaške milice!

»Kaj bomo pa z vojsko, policijo in sodstvom?« sprašuješ, dragi potrošnik ali potrošnica. Mi pa odgovarjamo: kdor vse to še zmeraj hoče, naj vse našteto tudi sam vzdržuje in financira, če lahko! »Kaj pa minimum zajamčenih delavskih in drugih pravic?« Sami jih boste definirali in na novo vzpostavili – na boljše ali slabše, to bo končno odvisno samo in zgolj od vas, vaših preferenc in moči, moči med in nad seboj enakimi!

»Kaj pa nadzor nad varnostjo izdelkov in storitev?« Dragi moji, sami opravite preliminarne raziskave in se v skladu z njimi tudi sami odločite, ali ste izdelek ali storitev pripravljeni plačati – saj ste vendar z umom obdarjeno bitje! In nikarte jokati, če bo potlej vaš otrok umrl zaradi vnosa prepovedane snovi v kupljeni, pribarantani, podarjeni ali izmenjani igrači - na vas in samo na vas je namreč, da postanete racionalni in ozaveščeni odjemalec! Stran, oh, stran! s kakršnimi koli že zakonsko predpisanimi akti, ki omejujejo ali narekujejo vašo potrošniško izbiro ali, po drugi strani, načine trgovanja, zaposlovanja ali poslovanja! Stran s kakršno koli regulacijo ali standardizacijo, tema kletkama proste podjetniške pobude in izbire! Škodljive prakse ne bodo več obstajale, ampak bo samo še tako ali drugače dosežen konsenz med svobodno odločujočimi posamezniki!  

Zdaj pa prosim, prenehajmo s postavljanjem odvečnih vprašanj, dragi potrošnik ali potrošnica, saj je odgovor nanja preprost, na dlani tako rekoč! Spustite iz rok svojo usodo - in mi vam je ne bomo odtujili, zaupajte vase, v agoro in v trg – tudi tebe hoče in nestrpno pričakuje na voliščih bodočnosti - SNRT.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.