BELI ŠUM #3: Maria Papadomanolaki & Brane Zorman

Oddaja
20. 11. 2013 - 21.00

Maria Papadomanolaki aka Dalot : “Ancestors”

Koncertni dogodek s posebnim naborom prepletanja kitare, glasbenega vzorčenja in loopinga v živo ter najdenih zvokov in vzorcev z njenega nedavno izdanega nosilca pri založbi n5MD z naslovom  Ancestors (Predniki). V svojih eklektičnih performansih, vrhunec katerih je bil njen nastop na Decibel Festivalu v Seattlu (2012), Maria Papadomanolaki ustvarja realistične zvočne pokrajine z neštetimi prehajanji med bogatimi ambientalnimi, elektronskimi, eteričnimi in nemo-post-rock podtoni.

 

Maria Papadomanolaki (London)

Star pregovor pravi, da je vsa glasba zvok, ni pa vsak zvok glasba. Maria Papadomanolaki o tem ne želi nič slišati. Zanjo ima vsak zvok vrednost. Pa naj bodo to posnetki galebov z njenega okna v Brightonu ali zavijanje siren po New Yorku.  Izhaja iz izročila noise rocka, njeno dodatno izobraževanje pa ji omogoča, da kot kiparka oblikuje uravnotežene zvočne podobe in da ve kdaj in kako jih tudi razbije. Skladbe Dalot poslušalca z božanskimi vokalnimi melodijami dvignejo v višine, a ga že v naslednjem trenutku spustijo v zadušljivo distrofijo odmirajočih strojev.

www.dalot.net

http://www.voicesoundtext.com/

 

 

Brane Zorman: “Hidden Materia III“

elektroakustična skladba za dva računalnika in več omreženih kontrolerjev

Hidden Materia III je tretji in zaključni del trilogije izvedene v letih 2012-2013 (Gledališče Glej, Galerija Kapelica). Zvočna skladba je zastavljena kot potovanje tekoče, žive, surove energije zemeljske magme, ki vse do osvoboditve in sprostitve na površju zemlje poteka skozi številne procese transformacij in sintez. Zadnja faza in posledična umiritev ter formiranja trdne materije na zemlji se realizira skozi pričakovane in nepričakovane izbruhe eksplozij plinske disperzije v vodi, zraku in na tleh. Vnaprej pripravljene slike, video posnetki in zajete podatkovne baze teh procesov se s programi NI Reaktor, MetaSynth 5 in MAX ko- in dekodirajo ter v realnem času spreminjajo in pretvorijo v zvok.

 

Brane Zorman (Ljubljana)

Skladatelj, intermedijski umetnik, zvočni manipulator in producent, ki živi v Ljubljani. Ukvarja se s komponiranjem glasbe, internetom, intermedijskimi projekti, projekti zvočne umetnosti, uprizoritvami v živo in organizacijo dogodkov. Skupaj z intermedijskim umetnikom Igorjem Štromajerjem (Intima) je soavtor svetovno znanega internetnega gverilskega projekta Internettikka Balllettikka. Z Ireno Pivka je soustanovitelj CONE, zavoda za procesiranje sodobne umetnosti, producenta projekta radioCona. Je tudi avtor projektov ZVO.ČI.TI in izdajatelj umetniških knjig. Svoja glasbena in druga dela izdaja pod licenco Creative Commons.

 http://www.radiocona.si/

 

Maria Papadomanolaki je na povabilo CONA v mesecu novembru 2013 rezidentka rezidenčnega centra KC Tobačna 001 (Ljubljana).
Produkcija: CONA, v sklopu projekta ZVO.ČI.TI so.und.ing
V sodelovanju: Zavod uho; oko:
Koncertni dogodek v sklopu Beli šum - Ciklus elektroakustičnih dogodkov v organizaciji Zavoda uho; oko:

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness