Utrip uličnega gledališča

Okrogla miza, intervju ali pogovor
24. 7. 2019 - 18.00

Dan pred 22. Mednarodnim festivalom uličnega gledališča Ana Desetnica, ki je potekal med 2. in 7. julijem po več krajih v Sloveniji, smo se z Gorom Osojnikom in Vido Cerkvenik Bren pogovarjali o uličnem gledališču - kaj so njegove specifike in v čem se razlikuje od drugih gledaliških zvrsti. Goro Osojnik velja za starešino slovenskih uličnih gledališčnikov: je  dolgoletni vodja Gledališča Ane Monro, direktor festivala Ana Desetnica od njegovega nastanka 1998 ter seveda tudi ulični performer in režiser. Je pobudnik programa neformalnega izobraževanja na področju uličnega gledališča ŠUGLA oziroma Šole sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, ki poteka pod okriljem Gledališča Ane Monro od 2007. 

Vida Cerkvenik Bren je diplomantka gledališke režije na AGRFT, ustvarjalna pot pa jo je pripeljala v ulično gledališče, kjer deluje znotraj kolektiva KUD LJUD. Skupina raziskuje predvsem interaktivne razsežnosti ulične umetnosti. LJUDova najbolj prepoznavna dolgoletna projekta sta Invazija, v kateri roza vesoljci pristanejo med nami in se lotijo raziskovanja okolice in komunikacije z domorodci, ter Pocestnica, readymade galerija na prostem, v kateri ulični galeristi obiskovalcem razkrivajo umetniške dimenzije pocestnih pojavov.

 

Slika: Goro Osojnik kot gost v predstavi Invazija, Kud Ljud (Hamburg, 2019). 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

POZOR, DEZINFORMACIJA

Gorazd G. Osojnik v resnici ni "dolgoletni vodja Gledališča Ane Monro" ampak je predvsem uzurpator Gledališča Ane Monro, birokrat in dolgoletni stecajni upravitelj zgodbe, ki je pred njegovo intervencijo prinasala resnicno kvaliteto.
Ostalo pa se kar stoji.
Hvala za prispevek.

Kar je pri vsem skupaj resnično tragično, je, da ima v naši mali Dolini miru skoraj vsaka dobra zgodba svojega "Gorota", birokrata oziroma v zadnjem času predvsem birokratko, ki zaskvota skupnostno pobudo, se ustoliči na položaj Vodje, daje bolj ali manj artikulirane interjvjuje, a s pretiranim povdarjanjem pravil tako rekoč birokratizira dotlej predvsem kreativnosti in skupinskosti naklonjeno idejo.

Primerov je nešteto, segajo od Ane Monro, KUDa FP, kompletne garniture festivalov na domači grudi, GaleHale, Gromke, Menze, itak cele Metelkove kot take, Sokolca, Pekarne, v zaslugarstvo usmerjene drhali iz A.T. Rog... Izvrsten primer je bil tudi "nekdo Uroš Lubej" davnega dvatisoč in dvanajstega. Celo z energijo in elanom Roške ter vseopevane Osamosvojitve se je zgodilo enako. Oktoberska revolucija takisto. Pridobitve NOB?
__________________________________________________(Dopisati)

Radiostudent je ena redkih izjem, ki so se nekako izognile tej pasti. Pohvalno.

Stolčkarstvo in uzurpacija, prilaščanje skupnega v vidu lastne uveljavitve, pa samopoveličevanja.
To je pojav, za katerega se mi zdi nujno, da kot vrsta čimprej odkrijemo protistrup.
Organiziranost je blagoslov, ki poganja človeštvo, birokratke/birokrati pa se na ta blagoslov vsedejo, ter prek sprevračanja te iste organiziranosti podjarmijo ubogo rajo, vestno izpolnjujejo naloge, in skrbijo za spoštovanje pravil in togosti, ki jih same/i prek svojih prikomolčenih položajev vsiljujejo.

Ni problem v populizmu.
Populizem je iz malega človeka izhajajoča, nujno poenostavljena, interpretacija sveta.
Problem je, da s(m)o ene/i bolj enake/i kot druge/i.
Ene/i s z zaslugami.

sam teh, ki poznajo vse zgodbe do obisti pa tut ne zmanjka. za vsako majo par besed, ki jih ni mogoče preverit.

tam vlada drhal, drugje birokrati, spet nekje drugje spet kdo tretji...ja, dejmo vse zrusit, vse razglasit za uzurpatorje, drhal, birokrate. sej v casu fejknjuz ni vec treba met nekih faktov za sabo...lahk kr vsak pise kar hoce. iz tega lahk ziher super skupinskost zraste, pa se ful kreativna (v nabijanju nepreverljivih diskreditacij)

rusenje in zastrupljanje je pac rusenje in zastrupljanje, ne pa neka u iber zatrta kreativnost

Šel na sprehod in:
Bolj prav imaš, kot mi je ljubo priznati.
Pljuvati brez predložitve dokaza, izza maske, je strahopetno.
In tu ni ne prostor, ne čas, za tovrstno početje.
Ergo:
Naj se "znanec" ukine.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness