Lokalna pridelava

Oddaja
21. 3. 2015 - 18.00

Intervju o Komikazah z Ivano Armanini..

 

Pogovor ob novi izdaji Mateja de Cecca...

 

Corto o lestvici stripov Društva Stripoholik..

 

NAPOVEDI DOGODKOV

Mladinski center Hiša mladih Ajdovščina že četrto leto zapored obeležuje 2. april »Dan Mladinske literature«, v sklopu katerega tokrat prireja literarni natečaj za mlade za najboljši strip. Natečaj je odprt do 30. marca 2015. Na natečaj se lahko prijavijo mladi do 29. leta. Tema razpisa je burja in prosta tema. Več informacij na www.mc-hisamladih.si

 

Do 6. aprila je na ogled tudi razstava originalnih tabel stripa Evropa Tomaža Lavriča v Galeriji EPEKA v Mariboru. Tomaž Lavrič je eden prvih avtorjev na tem področju, ki se je ukvarjal s tematiko razpada bivše Jugoslavije in vojne na Balkanu. Predvsem je v avtorskih stripih izpostavljal posamezne junake (ali antijunake) in njihove zgodbe, slikal vse grozote bratomorne vojne ter obenem komentiral in kritiziral stanje duha in sistem, ki je vseskozi namerno ali nenamerno zatajeval. Stripovski album Evropa je avtorska zgodba, ki nudi vse prvine tipičnega hollywodskega filma in se bere z lahkoto. Ima mafijski zaplet, romanco, humor in katarzo.

 

V torek, 24. marca bo v Kinu Šiška v soorganizaciji z Društvom Stripoholik potekal 45. Ljubljanski bazar stripov. Bazar bo trajal od 16:00 do 19:30. Predprijave za mizo so potrebne na stripoholik@gmail.com

 

Bazarju bo sledil v Komuni Kina Šiška še Stripolis, ob 20:00. Izar Lunaček bo gostil enega najbolj branih spletnih striparjev na svetu, Bouleta, ki ga lahko spremljate na bouletcorp.com. Že leta jemlje sapo s svojimi domišljijskimi, neverjetno detajliranimi in z osupljivo hitrostjo zrisanimi avtobiografskimi razmišljanji, ki zadnja leta v celoti izhajajo tudi v knjižni obliki pri prestižni francoski založbi Dalcourt.

 

25. marca pa se bo ob 20:00 v striparni Pritličje odprla druga razstava kolektiva Papirnate sanje/Paper Dreams. Ducat članov bo razstavljalo tradicionalne in digitalne tuš risbe, nahranilo goste in migalo na fino glasbeno podlago 2 Green (DnB) (https://soundcloud.com/2green). Razstavljali bodo: Maksim Azarkevič, Kristijan Dolenc Rojko, Rok Kleva Ivančić, Jure Burnik, Martin Košir, Gašper Krajnc, Maša Željko, Tjaša Malalan, Neža Pompe, Tavi Šifrer, Nina Štajner, Tanja Janc.

 

Pogled v tujino – Festival Nextcomics bo med 19. in 27. marcem potekal v avstrijskem Linzu in Steyrju, kjer bo poleg stripovskih razstav prikazan tudi street art, animirani filmi, branja in risanja v živo, pogovori, predavanje in sejem. 27. marca bosta zastopnika Stripburgerja in soavtorja razstave David Krančan in Bpjan Albahari odprla razstavo Pozor, delo! V Steyrju. Na dan odprtja bo na ogled tudi animirani film Stripburger v gibanju v režiji Borisa Dolenca v produkciji Foruma Ljubljana. Na razstavi sodeluje preko 50 avtorjev, med njimi slovenski Kaja Avberšek, Boris Beja, Mina Fina, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Tanja Komadina, David Krančan, Matej Lavrenčič, Matej Stupica in Andrej Štular.

 

Med 11.-23. aprilom 2015, se obeta 3-dnevna delavnica risanja in tiskanja stripa v Mednarodnem grafičnem likovnem centru. Strip v tisk! Delavnica ponuja vpogleda v ustvarjalnost na področju stripa in grafične umetnosti. Udeleženci se bodo seznanili tudi z različnimi tiskarskimi tehnikami, svoj strip pa nato odtisnili v tehniki dvobarvnega sitotiska. Cilj delavnice je ustvariti skupinsko stripovsko knjižico, ki jo vsak udeleženec prejme v 2 izvodih. Mentorji: David Krančan, Andrej Štular (strip), Slavko Pavlin (tisk). Delavnica je namenjena mladim nad 11. letom starosti, ki premorejo določene izkušnje pri ustvarjanju stripov. Ob prijavi je treba priložiti krajši stripovski portfolio, t.j. 3-5 strani stripa. Prijave sprejemajo pri Stripburgerju do 20. marca oziroma zapolnitve.

 

 

Med 16. in 19. aprilom se bo v Slovenski kinoteki in Kinodvoru odvijal festival filmske groze Kurja polt. V sklopu festivala se bo odvijala delavnica horror stripov in filmskega plakata. Na delavnico se lahko prijavite do 13. aprila na elektronski naslov: pia.nikolic@gmail.com, udeležbe so obvezne, število prijav je omejeno, delavnica pa brezplačna. Izdelki se bodo predstavili na zaključni projekciji festivala. Delavnica se bo odvijala v Slovenski kinoteki v soboto, 18. aprila.

 

V petek, 17, aprila pa bo ob 18:00 v Slovenski kinoteki tudi predavanje na temo stripa. Fumetti dell'orrore: od Dylan Doga do Lucifere. Intermedijsko predavanje o zgodovini italijanskega horror stripa.

 

Za konec še link do portfolija ilustracij Emme Flick, ki se je potepala po naših krajih in iz tega naredila strip http://www.emmafick.com/slovenia-croatia-bosnia/t8tpp57nsua9p5ewejzuctv5...

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness