pogled čez južno panelno ograjo

Oddaja
21. 5. 2016 - 18.00

Pogovor z Vjeranom Juhasom iz novoodprte strip čitalnice v Puli.

Izar Lunaček o salonu stripa v Barceloni.

In memoriam Magdi Dulčić.

David Krančan na otvoritvi razstave Pijanega zajca.

_____________________________________________________________-

NOVICE

23. aprila so v Roppongi v Tokiu odprli prvi Muzej Snoopyja, ki sta ga spodbudila Charles M. Schulz Museum in Raziskovalni center Santa Rosa iz Kalifornije. Na ogled so originalni stripi iz zbirke Muzeja Charesa M. Schulza. Vsakih šest mesecev bodo otvorili novo razstavo, ki jo bo kuriral Muzej Charlesa M. Schulza. To bo vključevao zgodnje stripe, iz časov pred slavnimi Peanuts, kot so Li'l Folk, animacije, jazz glasba Vincea Guaraldija iz Peanuts risank in redkre vintage spominke, tudi neobjavljene skice in umetniška dela. Charles M. Schulz se je sicer rodil 26.novembra 1922in umrl 12. februarja 2000, en dan po izitju zadnjega Snoopyja. V najbolj plodnem času so bili Peanuts dnevno izdani v 2600 časopisih v 75 državah in 21 jezikih. V 50 letih izdajanja je narisal čez 18.000 stripov, to je pasic in je letno od tega zaslužil miljardo dolarjev. Med izdajanjem Peanuts je samo enkrat vzel dopust in to 5-tedenski, da je praznoval svoj 75. rojstni dan. Za svoje stripe ni potreboval asistentov, vse je delal sam. Prva zbirka Peanuts je izšla julija 1952 pri RInehart & Company. Je pa veliko tem jemal iz lastnega življenja. Na primer, Charlie Brown, glavni junak, je dobil ime po Schulzovem sodelavcu pri Art Instruction Inc. Tako kot Charlie Brownovi starši je bil Schulzev oče brivec in mati gospodinja. Ko je bil majhen je imel inteligentnega psa, ptičarja, ne beagla, kot je menda Snoopy. Inspiracija za Charliejevo neizprosno ljubezen, rdečelasko Donno Mae Johnson je prav tako dobil pri Art Instruction Inc. pri računovodkinji, ki jo je celo zaprosil, ko je prejel prvo pogodbo, ampak ga je zavrnila in oženila drugega. Linus in Shermy sta bili imeni njegovih dobrih dveh prijateljev Linusa Maurerja in Shermana Pleplerja. Lucy pa je bila narejena po modelu Schulzeve prve žene, Joyce Halverson.

 

Izšel je novi album Matjaža Bertonclja iz sage Eppur si muove.

 

DOGODKI

- V četrtek, 19.maja se je ob 21:00  v Pritličju odprla razstava Davida Krančana. Lansko jesen je na slovenski stripovski trg treščila najnovejša stripburgerjeva izdaja, Pijani Zajec, na prvi pogled skromna priredba rezijske pripovedke izpod risala ilustratorja, striparja in urednika Davida Krančana, ki pa je že v prvem mesecu očarala vse kritike, izsušila celotni prvi natis izdaje in prejela celo nagrado za najlepše oblikovan strip na ljubljanskem knjižnem sejmu. Krančan namreč v tem subtilnem, melanholičnem, a energičnem delu izbere za ljudsko basen neobičajno zgodbo o osamljenosti, družabni tesnobi in medčloveški solidarnosti ter vse njene tankočutne poante predstavi s tako jasno, sugestivno in grafično udarno risbo, da se nam ob branju zatresejo srčne strune in orosi oko.

 

- V torek, 24. maja se bo ob 20:00 v Komuni Kina Šiška odvil Stripolis z Vinkom Barićem. Vinko Barić, akademski slikar, risar stripov, glasbenik in oče enega redkih hrvaških superjunakov, nam bo na Stripolisu predstavil svoj čisto svež strip album Dogodivštine baroknog čovjeka. Beseda in slika pa bosta tekli tudi o možu s Hvara, ki je kot otrok padel v sod sivke in postal - Lavanderman, ki še danes rešuje mlade turistke pred neprijetnostmi otoka. Vinko Barić (1980, Split) je leta 2005 diplomiral iz slikarstva na splitski Akademiji za likovno umetnost. Svoja dela je predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah. Poleg slikarstva se ukvarja še z risanjem stripom, ilustracijo in grafičnim oblikovanjem. Od leta 1994 redno objavlja svoje stripe v raznih stripovskih fanzinih, revijah in antologijah. Doslej je izdal 4 samostojne strip albume: "Samo da ne propadne"(mini album, 1997), "Čudnovati deponij"(1999), "Paranormalni čimbenik"(2008) in "Dogodovštine Baroknog Čovjeka"(2016). Četudi samostojno ustvarja v polju avtorskega stripa, je od leta 2009 tudi eden izmed rednih risarjev stripovskega seriala "Lavanderman" (po scenariju Tonija Favera). Bil je član ugaslih strip skupin "NHP"("Novo Hrvatsko Podzemlje") in "Divlje Oko", še vedno pa je član strip kolektiva "Komikaze". Vodi tudi stripovskega delavnice za otroke in mlade. Sodeloval je na več strip festivalih širom bivše Jugoslavije: CRŠ (Zagreb), Mafest (Makarska), NS strip vikend (Novi Sad), OHOHO fest (Zagreb), Across the borders strip festival Prilep (Makedonija). Leta 2011 je napisal in objavil monografijo "Hrvatski punk i novi val 1976-1987".

 

- v sredo, 25. maja ob 18:00 se bo v Atriju ZRC SAZU odvilo predavanje o afriškem stripu v sklopu Dnevov Afrike. Govorilo se bo o problemih afriškega stripa, trenutnem stanju, posebej pa se bo osredotočilo na stripovsko sceno v Severni Afriki, v Nigeriji in Južnoafriški republiki.

 

- v četrtek, 26. maja se bo ob 20:00  v Kristalni palači v BTC pdvila Delavnica od risbe do stripa z Nušo Smolič. 1 delavnica stane 10,00 EUR za zunanje obiskovalce in 4,00 EUR za člane Salvadorjevega in Botticellijevega kluba. Prijave: atelje.art.murn@gmail.com

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness