17. 8. 2020 - 16.30

Elipsoide

Metelkova mesto:

 

Gala hala ob 20:00: INTIMNO: MIHA PETERLIČ + POPOTNIK

Predzadnjo poletno priložnost za Intimno druženje na letnem vrtu bomo izkoristili za dvojno dozo kantavtorske izpovednosti. Dva nastopa, dva modela, dva glasova, dve kitari. Pa nekih 10 let razlike med njima. En bo predstavil novi, prvi album, ki ga ni ustvarjal med karanteno, drugi bo mel prvi uradni špil – Miha Peterlič in Popotnik!

Miha Peterlič, klubski maratonec leta 2016 je med drugim igral tudi na festivalu Ment (2017). Zdaj se vrača z novo, uradno tudi edino ploščo, ki se spogleduje s prvencem Bon Iver, čeprav je seveda popolnoma drugačna. Nekdaj punkersko-vstajniški Peterlič na novem albumu plava in razmišlja o rekah, potokih, ravninah, meglicah in močvirjih. Nizke vode je plošča, ki ni nastala v karanteni in vsakršna podobnost s samoizolacijo je zgolj naključna. Na letnem vrtu nam jo bo prvič predstavil v živo!

V preobleki Popotnika ustvarja 21-letni Martin Adam Stevens. V svet glasbe je vstopil leta 2018 z zbirko pesmi Popotnik EP in nato diskografijo dopolnil s Čikumi EP-jem. Z žametnim glasom, nežno ubirajočimi strunami in pop ritmi kljub kratki zgodovini ustvarjanja uspešno pričara vzdušje zakajenega kluba, občutek vožnje z nočnim avtobusom in tihi odmev otožne samorefleksije. Čeprav se njegova glasba giblje v pop, indie in lo-fi žanrih, jo sam uvršča v na novo izumljeno zvrst; stop pop. Stop pop, but don’t stop popotnik!

Music policy: izpovedni kantavtor + lo fi stop pop / indie kantavtor

*v primeru slabega vremena bo koncert izveden v dvorani z omejeno kapaciteto!

Vstopnina: 4€

 

Izven:

 

Stara mestna elektarna ob 18:00: Urška Vohar: TRI psice, DVA planeta, ENA raketa

Predstava je razprodana

 

Cirkuacija2, podhod Ajdovčina ob 20:30: FriFormA\V: Noitu - Scatter Radar

SCATTER_RADAR / Avdio-vizualna koncertna instalacija v realnem času se osredotoča na največji nekoherenten radarski opazovalni sistem na svetu – radio observatorij Jicamarca.

Delo reinterpretira redke industrijske posnetke iz leta 1963, ki v potopisnih sekvencah prikazujejo imerzvine arhitekturne lastnosti obzervatorija. Avtor eksperimentira z opazovalčevim prostorskim, senzoričnim in zvočnim doživljanjem ter izziva meje slušnega in vizualnega dojemanja. S tem gledalcem pušča občutke dezorientiranosti in distopije.

Pod umetniškim psevdonimom Noitu se predstavlja meddisciplinarni umetnik Sašo Puckovski, rojen 1986 v Skopju, Makedoniji. Trenutno živi in deluje v Ljubljani. Posebej ga zanima prekrivanje fizičnega in virtualnega, pri čemer zamegljuje meje med zvočno, vizualno in interaktivno umetnostjo. Njegovo trenutno umetniško delovanje se vrti okoli prostorskih intervencij in ustvarjanja imerzivnih interaktivnih izkušenj, ki združujejo zvok in sliko. Prav tako nenehno raziskuje različne pristope k zvočnemu performansu in zvočni improvizaciji.

 

Razsrediščenje:

 

Vetrinjski dvor, Atrij, Maribor ob 20:00: Bakalina Velika - Glasbeni cikel JUTRI

Vstopnina: 10€, na prizorišču pred koncertom

 

Bistriški grad, Slovenska Bistrica ob 20:30: Seviqc Brežice: Beethoboen Trio (IT)

Brez vstopnine

Nicolò Dotti: oboa, Michele Antonello: oboa, Paolo Faldi: angleški rog

Ludwig van Beethoven, 250 years: Triebensee, van Beethoven, Wenth

 

Taverna, Koper ob 21:00: Poletni koncerti v Taverni Koper: EasyWalkers

"Večer za ljubitelje bluesa"

Marko Matjašič – kitara, vokal

Damir Jazbec – ustna harmonika

Daniel Homšak – basovska kitara

Iztok Repovž – bobni

 

Pungert, Kranj ob 20:30: Vid Jamnik-Ratko Zjača New Kvartet

Vid Jamnik – vibrafon

Ratko Zjača – kitara

Miha Koren - bas

Jože Zadravec – bobni

Mednarodni kvartet vodita v New Yorku živeči slovenski vibrafonist Vid Jamnik in na Nizozemskem živeči hrvaški kitarist Ratko Zjača, glasbenika ki v svojih karierah sodelujeta s številnimi priznanimi imeni svetovne jazz scene in s svojim delovanjem puščata sledi daleč izven meja svojih domovin. Jedro zasedbe, ki sicer redno nastopa kot duo, dopolnjujeta v odlična slovenska glasbenika, basist Miha Koren in Jože Zadravec.

Kvartet izvaja originalne skladbe svojih članov v kombinaciji s prearanžiranimi skladbami iz standardnega jazzovskega repertoarja.

Brez vstopnine

 

Bežeče sličice!!!

 

Kinoteka: FeKK – Mednarodni festival kratkega filma

15:00 FEKK OFF: LUKSUZ PREDSTAVLJA

18:30 FEKK SLO: DRUGI VAL

21:00 Letni kino Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkova (Odprti oder)

SVEČANA SLOVESNOST + OVORITVENI MIX

 

Kinodvor:

16:00 EFA – Short matters! I. (2020) EFA – Short matters! I. (2020)

razno / 2018 / 84 min

Program v treh sklopih predstavlja izbor najboljših in večkrat nagrajenih evropskih kratkih filmov, ki so se leta 2019 potegovali za Evropske filmske nagrade. 

18:30 Medena dežela (Medena zemja), Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov / Severna Makedonija / 2019 / 86’

Film, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta, je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske.

21:00 Otvoritveni FeKK Mix, 120 min

Otvoritev festivala z izborom kratkih filmov.

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj