14. 6. 2016 - 16.30

Kako naprej?

Urbana tovarna: ROGoviljenje

00:00 – 24:00 Infotočka [Vhod]

00:00 – 24:00 Radio ROGovilež. Stream: kruljo.radiostudent.si:8000/rogradio Priklopi se na vzdušje Roga [Dvorišče - osrednja stavba]

10:00 – 22:00 Čitalnica [Živko Skvotec]

16:00 – 21:00 Razstava: DSU (Decentralizacija sodobnih umetnosti Rog) [Zelenica, 1. nadstropje desno za fuzbal placom]

17:00 Voden ogled po Tovarni Rog [Vhod pred barikado]

17:00 ROG Fu, Ci gong, Saolinska joga (Božo / Andrej) [Fuzbal plac]

17:15 Silk training (Danijela) [Cirkusarna NaokRog]

18:00 Pravljice Radia Študent [dvorišče desno]

18:00 All Roads Do Not Lead to Rome: A Two Week Performance Workshop. [Dvorišče / Cirkusarna NaokRog]

20:00 Veganska večerja (gostuje A-Infoshop in Slovensko vegansko društvo) [Dvorišče]

20:00 Skupščina

20:30 Ulično gledališče: 10 minutna predstava o mačkah, ki so preživele kugo [Dvorišče]

22:00 Zvočni performans: PARALLELLAX (Nina Dragičevič) [Koncertna Dvorana]

https://www.facebook.com/events/805018709629643/

23:00 Simpozij: Vloga umetnosti v bitki za Rog - center sodobnih umetnosti zdaj [Modri kot]

 

Metelkova:Jalla Jalla ob 20:00: Torkpedo-> Cheech and Chong's Next Movie (1980)

 

Galerija Alkatraz ob 20:00: Vabljeni na šesto edicijo razstavnega projekta "Video in Progress 6: Saj smo vsi ljudje".

 

Klub Gromka ob 21:00: Defonija: PAUL LOVENS / PAUL LYTTON / KEN VANDERMARK TRIO (nem / vb / zda)

Paul Lovens - izbrani in neizbrani bobni in činele

Paul Lytton - bobni, tolkala

Ken Vandermark - pihala

Ekskluziven koncert in evropska premiera!

Po koncertu plesne muzike vrtita Ken Vandermark in selektor BB

Oba Paula - Lovens in Lytton sta legendarna evropska bobnarja, tolkalca, pionirja elektrofonije "v živo", improvizirane glasbe ... ter sodruga v preštevilnih zasedbah novega jazza in producenta svoje lastne založbe Po Torch, za katero sta skupaj zaigrala in izdala tri albume, zadnjega leta 1984. Ken Vandermark, poleg vsega drugega tudi izkušeni lovec na zaklade evropske improvizirane glasbe in aktivni provokator njenega oživljanja in pravičnejšega ovrednotenja v zgodovini jazza, si ni mogel kaj, da bi ta dvojec, ki je zasidral svoj čoln tam globoko v osemdesetih, ponovno ne izplul s krmarjem, ki je plovbo načrtoval kar v svoji domovini: Devet koncertov v dvanajstih dneh je ozvočilo kulturne centre, jazz in rock klube, galerije, cerkve, metropole in mesta na obrobju. Chicago, Boston, New York, Washington DC, Greensboro, Atlanta, New Orleans, San Antonio, Austin.

In po 14 letih naposled še Ljubljana!

Izbor kraja za vnovično snidenje ne preseneča. Mesto dogajanja je poznano vsem trem, Lytton in Vandermark sta ga okusila celo skupaj, a Lovensa v njuno družbo ni več bilo. Vse do tokratnega manjšega slavja z okroglo obletnico, ki je kot naročena, da se LLV + 1 ponovno snidejo, to enkratno priložnost delijo z drugimi radovedneži in glasbenimi entuziasti in vsi skupaj na koncu še zamigajo.

Šofer BB

Nadomestilo za muzičiste: od desetaka še za kako pivo ostane.

 

Glasba:

 

Cvetličarna ob 20:00: DROPKICK MURPHYS – PRESTAVLJENO V CVETLIČARNO

Po štirih letih se v Ljubljano v sklopu svetovne turneje ob 20. obletnici vrača keltska punk senzacija Dropkick Murphys! Koncert organizira Društvo KAPA.

Zaradi konstantnega porasta povpraševanja po že dva meseca vnaprej razprodanih vstopnicah, smo se na željo nastopajočih in v veselje mnogih, ki si vstopnic za koncert v Kinu Šiška niso uspeli zagotoviti pravočasno, odločili koncert preseliti v večji prostor Cvetličarna.

Že kupljene vstopnice za Kino Šiška so veljavne za koncert v Cvetličarni in jih ni potrebno zamenjati.

 

Hostel Celica ob 21:00: Sozvočja sveta – Jazzoud

Lado Jakša: saksofon, klarinet, klaviature

in člani skupine Nova Schola Labacensis:

Tomaž Šinigoj: violina

Miha Šinigoj: kontrabas

Vasja Štukelj: tolkala

Boris Šinigoj: arabska lutnja - oud

Brez vstopnine

Sledil bo Celični Etno jam.

 

Fotografija, komedija in podobno:

 

Šentjakobsko gledališče ob 19:30: Hotel Plaza, enodejanki G.L. Gojca in J.Kobala, komedija

HOTEL PLAZA nosi tehnični podnaslov "double bill", kar bi lahko prevedli "dve enodejanki". Dve briljantni in le na videz bagatelni komediji nam govorita o smešnosti bistva srednjega razreda. Polom samozadovoljnega malomeščanstva se je z zavratno in potuhnjeno tišino stopnjeval vse do danes, ko s posebno osuplo zaskrbljenostjo ugotavljamo, da izginja. Njegov kratek vek nam vzbuja sentimente, ki jih ni mogoče s prezirom ali nemarnostjo zavreči. Neil Simon, mojster bulvarne komedije, s smehom izdatno poskrbi za to.

Vstopnina: Od 5 EUR dalje

 

SNG Opera in balet ob 19:30: Labodje jezero (Peter Iljič Čajkovski)

Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega (1840–1893) je nedvomno najbolj popularno, ganljivo in skorajda nenadomestljivo delo na repertoarju baletnih ansamblov po vsem svetu. V tej zgodbi se nenavaden razpon med čustveno in psihološko izraznostjo, prehajanje iz mitskega v realno ter kontrast med človeškim in duhovnim svetom – motivi, ki jim zvesto sledimo že vse od prve premiere v sezoni – zlivajo z opojno romantično partituro Čajkovskega. Soočeni smo z edinstvenim razumevanjem ljubezni, ki je skrito pod temačnim površjem življenja, njena uresničitev pa je mogoča edinole v smrti. Libreto se naslanja na pravljični motiv, kakršnega poznajo številni narodi, in med tem ko so se številne interpretacije spogledovale s pravljičnostjo, fantastiko, realizmom ali celo s filozofijo, gre slej ko prej vendarle za globoko duhovno dramo. Delo ob premieri leta 1877 ni imelo posebnega uspeha. Očitno niti občinstvo niti gledališče samo tedaj še nista bila pripravljena razumeti glasbe, ki je izvirala iz dramatičnega razvoja vsebine. Svoje pravo življenje je balet zaživel šele 18 let po smrti Čajkovskega, ko sta ga na oder postavila L. Ivanov in M. Petipa. Njuna postavitev je postala klasična verzija baleta.

V naši novi postavitvi jo bomo nadgradili z izvirno scensko podobo (Fiškin - Mohar - Belantič - A. J. Weissbard). Klasična postavitev po L. Ivanovu in M. Petipaju bo zaupana koreografinji Lynne Charles, dolgoletni primabalerini hamburškega in Bejartovega baleta, dirigiral pa bo Marko Gašperšič.

Solisti v nosilnih vlogah:

Laura Hidalgo k. g., Tjaša Kmetec, Rita Pollacchi, Petar Đorčevski, Kenta Jamamoto, Lukas Zuschlag, Juki Seki, Olga Andreeva, Regina Križaj

 

SNG Drama:

Veliki oder ob 19:30: Liliom

Ljubezenska zgodba v kriznih časih

Ferenc Molnár je bil eden največjih madžarskih književnikov svojega časa. Kot madžarski Jud je pred drugo svetovno vojno emigriral iz Budimpešte v Združene države in tam prevzel ameriško državljanstvo. Njegove drame Labod, Čuvaj in Liliom so doživele tudi priredbe v muzikale ali filmske scenarije.

Igra Liliom (1909), ki velja za eno njegovih najboljših del, govori o želji, o hrepenenju, ki presega skromne življenjske okoliščine in vodi posameznika k izpolnitvi sanj. Liliom je junak onkraj vsakršne povprečnosti, saj brezkompromisno sledi svojim sanjam, ne glede na posledice. Želi si, da bi z dekletom Juli kljub mizernim življenjskim okoliščinam živela vznemirljivo, polno, človeka vredno življenje. Verjame, da je mogoče delati ne samo za preživetje, temveč predvsem zaradi ljubezni. Liliom in Juli ne privolita v konformistično življenje, kakršno živi večina, in sprejmeta tudi posledice svojih dejanj.

Svet v drami Liliom je pretresljivo podoben svetu okoli nas, v katerem si marsikdo ne dovoljuje ne sanj ne protesta proti socialnopolitičnim okoliščinam. Ali z drugimi besedami, tokratno uprizoritev Lilioma zaznamuje kritičen pogled na družbo postsocialistične tranzicije.

Mala drama ob 20:00: Macbeth

Velika Shakespearova klasika na intimnem prizorišču

Shakespearov Macbeth (1606) je ena tistih iger, ki posegajo v najgloblje človekove temine in razgaljajo motive najokrutnejših dejanj. Gre za spektakel strasti, ki botruje realizaciji radikalnega zla in ga lahko interpretiramo kot raziskavo anatomije najtemnejših zločinov. Zlo je v Macbethu srhljivo, a čudno privlačno, z njim je prepojen ves svet, od intime med naslovnim junakom in njegovo "nedolžno" soprogo do državniških zadev kot tudi dogodkov v naravi.

Tokratno uprizoritev bo zaznamoval prav pogled prek intimnega; s postavitvijo dogajanja v zasebnost dnevne sobe ali kuhinje in s koncentratom protagonistov predstavlja Macbeth z vsemi okrutnostmi in paradoksi vivisekcijo današnjih odnosov in spektakel zla prek najmanjše družbene celice.

 

10KA klub smeha ob 20:30: 10kin Večer Novega #77

Nasmejali nas bodo Žan Papič, Gavin Fraser Mackenzie, Klemen Tavčar, Andraž Purkat, Miha Pleskovič, Admir Baltić, vse pa bo povezal MC Andrej Težak Tešky.

Vstopnina: 4€

 

Krakovski nasip (pri mostu Hradeckega) od 16:00 do 20:00: Premostimo tišino, instalacija

Avtorice: Hrvoslava Brkušić (HR), Deirdre Cartmill (GB), Beatriz Churruca (ES)

Avdio potovanje in instalacija, ki sledi ljudem in njihovim načinom spoprijemanja s travmami: vojno, nasiljem, spolnimi zlorabami.

"Premostimo tišino" je avdio potovanje in instalacija, ki sledi ljudem in njihovim načinom spoprijemanja s travmami: vojno, nasiljem, spolnimi zlorabami. Umetnice so zbrale zgodbe iz skupnosti, ki so bile prizadete zaradi konfliktov, nasilja in trpljenja: Baskija, Hrvaška in Severna Irska. Most, na katerega je postavljena avdio potovanje in instalacija, postane simbolični in dobesedni odsev čustvenih turbulenc. Avdio potovanje uporablja osebna pričevanja žrtev, na podlagi katerih je zgradila izmišljeno zgodbo. Inštalacija se širi z vsako novo predstavitvijo. Poleg tega, o čemer govorijo zgodbe, bodo umetnice na Savskem mostu v Zagrebu in na Hradeckega mostu v Ljubljani na voljo tudi za poslušanje vaših zgodb.

Dogodek je del prireditve CORNERS Triangle, ki bo potekala od 24. 5. - 18. 6. v Ljubljani, Reki in Zagrebu.

 

Bar Perla, Preglov trg 15 od 17:00 do 21:00: Vmes, instalacija

Avtorji: Siniša Labrović (HR), Elvin Flamingo (Jarosław

Czarnecki) (PL), Helena Wikström (SE), Davor Sanvincenti (HR), Juan Aizpitarte (ES)

Dogodek in instalacija, v katerem so prebivalci mestne četrti seznanjeni z metodo opazovanja.

Opazovanje v filozofskem smislu je proces filtriranja senzorične informacije skozi proces razmišljanja. Vhodne informacije so prejete preko sluha, vida, vonja, okusa ali stika in nato analizirane preko racionalnega ali iracionalnega razmišljanja. Umetniški projekt "Vmes" prevprašuje, kaj se zgodi, če opazovani objekt ve, da je opazovan, in opazovalec in opazovani zamenjata vlogi, tako da opazovalec postane opazovan od objekta opazovanja. Umetniško poigravanje z vlogami in namenom opazovanja tako postane sredstvo, s katerim različne skupnosti, lokalni umetniki in kulturne organizacije ustvarjajo kontekst za vzpostavitev medsebojnih odnosov. Ti privedejo do situacij, ki omogočajo komunikacijo znotraj različnih skupnosti in med njimi. "Vmes" z opazovanjem dogajanja v mestni četrti Fužine transformira mimoidoče v udeležence in aktivira kreativni potencial javnega prostora: poslušanje in izmenjavo osebnih in skupnih zgodb, raziskovanje vsakdanjega življenja in poustvarjanje družbenega spomina.

Dogodek je del prireditve CORNERS Triangle, ki bo potekala od 24. 5. - 18. 6. v Ljubljani, Reki in Zagrebu.

 

Moderna galerija ob 18:00: MG+: Tanja Lažetić: predstavitev umetniškega dela

Program ob 8. trienalu sodobne umetnosti u3

Avtorica bo predstavila umetniško delo Nebo nad menoj, s katerim sodeluje na razstavi U3. Delo je sestavljeno iz dveh delov. Dnevno nebo je video na zidu, nočno nebo so fotografije izrezane v obliki kroga na mizi. Na dnevnem nebu pleše zmaj v obliki rdeče zvezde, nočno nebo so posnetki neba enega leta. Čeprav se nam nočno nebo zdi črno, je vsako noč drugačno in polno detajlov. Nebo nad menoj je dnevnik in še eno izmed njenih različnih dnevniških zapisov. Govorila bo o dnevnikih in o štetju dnevov.

Brez vstopnine

 

MGLC ob 20:00: Bodi, kar si, in pri tem vztrajaj, pregledna razstava Karla Zelenka

Biografija Karla Zelenka (1925) je obsežna, saj je med zadnjimi še živečimi umetniki svoje generacije, ki na umetniškem področju vseskozi deluje kot samostojni umetnik. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, ilustriranjem in keramiko.

Zelenko je umetnik, ki se nikoli ni uklanjal aktualnim dogajanjem in spremembam v umetnosti doma in na tujem, temveč je vse do danes ostal pri avtentični likovni tematiki in umetniškem jeziku. Ostal je obdan s svojim figuralnim in krajinskim svetom, s katerim še zdaj izpolnjuje svoje likovno poslanstvo.

V zbirki MGLC imamo več kot sto Zelenkovih grafik. Vse so, kot umetnikova dela sploh, usmerjene h klasičnim temam in motivom: krajini in figuralnim prizorom. Portret je pri njem rezerviran za sliko in risbo. Iz vseh pa govori umetnikov poseben občutek za človeka. Karla Zelenka zanima vse, kar se mu je na njegovi poti skozi življenje posebej vtisnilo v spomin. Dogodke pogosto obdela kritično ali celo z rahlo ironijo. Kot velik častilec narave se večkrat dotakne tudi ekoloških tem. Prav zaradi kritičnosti in ironičnosti so Zelenkova dela danes še vedno aktualna.

Razstava povezuje vidike umetnikovega ustvarjanja tako v časovnem preseku, kot tudi skozi presek medijev in motivov. Poleg grafik iz zbirke, ki so osrednji del  razstave, so na ogled tudi novejše avtorjeve slike,risbe, ilustracije in keramika.

MGLC ob 20:00: Stojan Brezočnik: Potovalci 2011 2016, likovna razstava

Stojan Brezočnik je leta 2011 začel snovati grafično serijo v tehniki suhe igle z naslovom Potovalci. Grafike odlikuje tehnična dovršenost odtisa in predvsem raziskovanje prostora grafičnega lista, v katerem nastopa upodobljena človeška figura kot silhueta ali oddaljeni privid človeške prisotnosti in zavesti. Serija Potovalci je aktualna v današnjem času, saj odpira vprašanja, s katerimi se Evropa že dlje časa sooča in na katera išče odgovore. Brezočnikovi Potovalci so v luči aktualnih družbeno-političnih razmer zanimiva prispodoba za razumevanje globalne migracijske krize, v kateri bolj kot vzroki prihajajo v ospredje osebne zgodbe in mitologije, osebne želje in vzroki, zakaj potovati. Podoba figure na samem robu lista poudarja vse pogostejšo površinskost medčloveških odnosov in izpraznjenost sveta. Praznina, ki jo figura obkroža pa ponuja prostor za razmislek ter iskanje odgovorov na temeljna eksistencialna vprašanja, ki se v današnjem času tudi zavoljo hitrega življenjskega tempa in tehnološkega razvoja zdijo povsem nepomembna. In ravno v odnosu figure do praznine grafičnega lista se zdi, da Brezočnikovi Potovalci potujejo in razmišljajo s kompasom in ne zemljevidom. Znana jim je smer in vprašanja, na katera iščejo odgovore, zato nenehno odkrivajo "pokrajino življenja" in so odprti za spoznanja, ki jih presenetijo na poti. Če bi potovali z zemljevidom, bi le sledili in vedno znova doživljali to, kar je že vrisano na njem. Izbirali bi najlažjo pot. V njih je moč zaznati odtujenost, medsebojno ločenost ter eksistencialno izkušnjo samosti, ki jo lahko apliciramo tudi na narcisoidnost sodobne tehnološko determinirane družbe. A odprta forma grafičnega lista ponazarja tudi možnost trka z drugimi ljudmi, pridobivanja izkušenj ter odpira možnosti za vseživljenjsko pletenje mreže medsebojnih odnosov in življenjskih spoznanj.

Umetniški dogodek na odprtju: Vid Jamnik, vibrafon – glasbena interpretacija del Stojana Brezočnika.

Vstopnina: 5 €, 2.5 €

 

Slovanska knjižnica ob 18:00: Mestni plin v Ljubljani

Čas industrijske revolucije je v 19. stoletju tudi v Ljubljano pripeljal velike spremembe. Tako je tudi Ljubljana leta 1860 dobila svojo plinarno. Mestni oziroma svetilni plin, kot so ga takrat imenovali, je bil velika pridobitev za mesto.

V predavanju bo industrijski arheolog in strojnik dr. Tadej Brate spregovoril o razvoju plinarne v Ljubljani od njenih začetkov do danes. 

Brez vstopnine

 

Bratovševa ploščad ob 18:00: Akcija Rokavice gor!

Spoznali boste zdravju škodljive tujerodne invazivne rastline ter način za njihovo varno odstranitev. Poleg zelo nevarne ambrozije vam bomo predstavili tudi japonski dresnik, veliki pajesen, orjaški dežen, zlato rozgo, železavo nedotiko in druge.

Brez vstopnine

 

Slovenski gledališki inštitut od 18:00: Iztok LOVRIĆ v Naježeno in jedrnato v živo, pogovor

V sklopu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan, bomo tokrat v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) gostili Iztoka Lovrića.

Če te dni ne bi  izšla knjiga Sinoči se je zgodil humor, izbrane komedije 2000-2015, ne bi vedeli kaj dela Iztok Lovrić, pisec, režiser, pomemben poganjalec gledališke družine Grapefruit. Njihove predstave so bile polne humorja, norosti in norčij, cinizma. Diagnosticirali so večne teme: vesele strani človeške neumnosti, polne kufre političnih in ostalih demokratičnih burlesk in za zdravje dobrega odkrivanja tople vode. Grapefruit stanja zavesti nam danes manjka. Kdo jih (ni) nadomestil in zakaj? Komedija lažje uspeva v normalnem življenju ali koliko krize potrebujemo, da se spet zgodi?

Brez vstopnine

 

Cankarjev dom, Klub Lili Novy ob 19:00: Hamlet z Lacanom

Cikel predavanj o Williamu Shakespearu ob izidu biografije Will in svet Stephena Greenblattarn Dr. Gregor Moder

V sodelovanju z založbo Beletrina

Zakaj Hamlet pravzaprav ne ubije Klavdija, strica, ki mu je ubil očeta, izmaknil prestol in se poročil z njegovo materjo? Zakaj okleva, ko pa bi s tem dejanjem razrešil vse svoje težave? V zgodovini svetovne dramatike ni veliko vprašanj, ki bi tako vztrajno zahtevala odgovor vsakokratnih kritikov, bralcev in gledalcev, kot je prav Hamletovo vprašanje. Gregor Moder se loti tega primera s pomočjo Jacquesa Lacana, za katerega je bil – morda presenetljivo – ključ do razumevanja igre v ustrezni interpretaciji razmerja med Hamletom in Ofelijo. Predavanje bo posebno pozornost posvetilo tudi Hamletovi zaigrani norosti, pri kateri ne gre samo za pretvezo, s katero se je hotel zaščititi pred Klavdijevo morilsko roko, saj se z njo odpre tudi vprašanje lika dvornega norca. Je dvorni norec lahko učinkovit borec proti tiraniji?

vstop prost

 

Trubarjeva hiša literature ob 21:00: Lalabajke: Mož, ki je sadil drevesa – Barbara Pia Jenič

Lalabajke – beseda, zgodba in čuti. LalaBajke potekajo v prostoru, ki poslušalcem omogoča polnejšo vživitev v zgodbo; bralec je poslušalcem le delno viden, v prostoru vlada dišeča poltema, ki prispeva k večplastnemu popotovanju po pripovedi. Prisluhnili bomo zgodbi Jeana Gionoja Mož, ki je sadil drevesa (prevod: Suzana Koncut, Polona Abram; bere: Barbara Pia Jenič).

 

Anton Podbevšek Teater, Novo mesto ob 19:00: 20 000 milj pod morjem

Mladostniki in odrasli

(od 5 leta starosti naprej)

Prireditelj: Anton Podbevšek Teater

DRAGI OBČUDOVALCI MORJA, OCEANOV IN SKRIVNOSTI!

Nekega davnega leta je nerazložljiv pojav vznemirjal ljudi po vsem svetu. Posebno razburjeni so bili pomorščaki. Na morju so ladje opažale nekaj nenavadnega, nekaj ogromnega: dolg, vretenu podoben predmet, ki se je včasih svetlikal in je bil večji in veliko hitrejši od kita. Na oceanih so se dogajale pomorske nesreče, usodni trki, kot s svedrom prevrtani ladijski trupi, brodolomi … Vse so pripisovali skrivnostni morski pošasti, neprizanesljivemu kitovcu, orjaškemu morskemu samorogu.

Berete pismo, tako rekoč vabilo, ki Vam ga pišem na podmornici Nautilus na potovanju okoli sveta pod morjem. Sem poveljnik podmornice, kapitan Nemo. Pravijo, da sem skrivnosten mož voda, človek tragične usode. Učenjak sem, izumitelj, inženir, a tudi, tako čutim, blaznež, ki ga razjedajo sovraštvo in srd, zamera in gnev. Na podmornici potujem s profesorjem Aronnaxom, Francozom, ki je v 19. stoletju v Franciji izdal dva zvezka debelo knjigo z naslovom Skrivnosti morskih globin. Ta mož zelo ceni prijateljstvo in vdanost svoje asistentke Conseil, ki bi šla zanj v ogenj in ki ji v popolnem nasprotju z njenim čudnim imenom nikoli ne pade na pamet, da bi človeku dala kak nasvet, niti takrat ne, ko jo človek prosi zanj. Z nami potuje tudi Ned Land, kralj harpunarjev, kitolovec, spreten in hladnokrven, drzen in lokav. Šaljivec je, ko pa se ujezi, kipi od ihte, da se ni šaliti z njim — toda to je redko.

Vkrcajte se na Nautilus! Zaplujte na novo, Vašo pot okoli sveta pod morjem. Ko se mi pridružite na Nautilusu, boste prestopili v drug element in videli stvari, ki jih nihče od ljudi še ni videl – zakaj jaz se ne prištevam več med ljudi … Na tej ladji boste prepotovali čudovite pokrajine! Zemlja Vam bo po moji zaslugi razkrila svoje zadnje skrivnosti! Vabim Vas na novo pot, na potovanje okoli sveta pod morjem! Jaz sem kapitan Nemo! Vi pa ste lahko potniki na podmornici Nautilus!

Vstopnina: 12€, 8€ upokojenci, študentje, dijaki

 

Bežeče sličice!!!

 

Slovenska kinoteka:

18:30 Otok v Ljubljani

Za eno samo uro s teboj (Un'ora sola ti vorrei), Alina Marazzi, Italija, 2002, digitalni format, barvni, 55', svp

Dokumentaristka sledi življenjski zgodbi svoje mame, ki je umrla, ko je imela režiserka 7 let. Zabrisani in skriti spomini z dedkovih posnetkov se na platnu razprejo v mozaik intimnih misli, dnevnikov, bolezni, ljubezni, otroštva in družine. Alina Marazzi sestavi pretresljivo zgodbo, ki poteši hrepenenje po ljubezni, vsaj za eno uro. Režijski prvenec je prejel nagrado za najboljši dokumentarni film v Torinu in posebno omembo žirije v Locarnu. 

20:00 Retrospektiva: Prepovedani kunčji filmi (DEFA)

Sled kamnov (Spur der Steine), Frank Beyer, NDR, 1966, 35mm, 2.35, čb, 139', svp 

Zgodba o ljubezenskem trikotniku na gradbišču elektrarne, ki ga terorizira Balleva kavbojska tolpa, poimenovana po njenem vodji Hannesu Balli, nekakšnemu vzporednemu sindikalistu, ki se požvižga na plansko gospodarstvo in zadeve (uspešno in z ustrahovanjem) ureja po svoje. Nekega dne je na gradbišče poklican naivno idealistični partijski sekretar Werner Horrath, ki želi delovne pogoje reformirati in izboljšati učinkovitost. V glavno in edino žensko protagonistko, marljivo inženirko Kati Klee, se zaljubita prav ta dva – poročeni partijski sekretar Nemške demokratične republike in kavbojski rebel.

»Film Sled kamnov je bil prepovedan, ker je poskušal razkrinkati odnos storilec – žrtev v stalinističnem socializmu.« Frank Beyer

V sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana.

 

Kinodvor:

17:00 Houston, imamo problem! (Houston, We Have a Problem!), Žiga Virc, Slovenija / Hrvaška / Nemčija / Češka / Katar, 2016, DCP, 88'

Hladna vojna, vesoljska tekma in ameriški pristanek na Luni so bile prelomnice, ki so zaznamovale zgodovino. Te dogodke pa obkroža tančica skrivnosti, ki še danes burijo domišljijo. Film Houston, imamo problem! raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih ter predstavlja nov, svež prispevek k razmišljanju in razpravam o teorijah zarot.

19:00 Ta nora 80a (Everybody Wants Some!!), Richard Linklater, ZDA, 2016, DCP, 117'

Žurerska komedija z malo baseballa in veliko piva v režiji ameriškega kronista čudovite vsakdanjosti se začne tam, kjer so se sklenila Fantovska leta. Toda hkrati so Ta nora 80a »duhovno nadaljevanje« Linklaterjeve kultne klasike Zadeti in zmedeni (1993), ki zamenja sedemdeseta za osemdeseta in srednješolsko negotovost za bežen, a slasten občutek nepremagljivosti, ki zaznamuje zgodnja študijska leta.

Kinodvorišče ob 21:30:

Odprto morje (Fuocoammare), Gianfranco Rosi, Italija / Francija, 2016, DCP, 108'

 

Komuna:

18:00 Mož, ki je poznal neskončnost (The Man Who Knew Infinity), Matt Brown, Velika Britanija, biografska drama

20:00 Planet samskih (Planeta Singli), Mitja Okorn, Poljska, romantična komedija

 

 

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj