neki pa je

neki pa je

Oddaja
27. 11. 2020 - 16.30

V ŽIVO :O :O :O

///Razstava

Mestna hiša (stekleni atrij) do 20.00: 3+3=6
Galerija Kresija
Tri umetnice, tri umetniške prakse, šest desetletij
Vabimo vas na ogled prvega dela razstave 3 + 3 = 6 v Stekleni atrij Mestne hiše v Ljubljani, kjer so na ogled filmska in video dela Ane Nuše Dragan, Zemire Alajbegović in Eme Kugler. Začetki njihovega delovanja segajo v različna obdobja 20. stoletja: v šestdeseta leta (Dragan), osemdeseta leta (Alajbegović) in devetdeseta leta (Kugler), s tem pa so povezane tudi specifike njihove prakse ter kontekst, ki je določal njihovo delo in delovanje. Na začetku so bile aktivne v okviru širšega gibanja, od konceptualne nove umetniške prakse in skupine OHO (Dragan) in subkulturne scene in skupine FV (Alajbegović) do alternativne kulture in postmodernistične umetnosti (Kugler). Njihovo življenjsko in umetniško prakso so bistveno določali kolektivnost, sodelovanje in solidarnost. Po obdobju različnih sodelovanj – od skupin do dvojic – je celostno avtorstvo zvečine postalo izrazita poteza njihovih del. Film/video je bil zanje osrednje izrazno sredstvo, podlaga zanj pa pogosto živa akcija, od hepeninga in dogodka do performansa. Zanje značilna narativnost se giblje od dokumentarnosti in performativnosti do poetičnosti.
Razstava je del evropskega projekta z naslovom 𝙕𝙜𝙤𝙙𝙗𝙚, 𝙠𝙞 š𝙚 𝙣𝙞𝙨𝙤 𝙣𝙖𝙥𝙞𝙨𝙖𝙣𝙚 (2020–2022), ki bo na podlagi raziskave, delavnic in razstave vzpostavil arhive umetnic, dostopne v skupnem evropskem spletnem repozitoriju.

Fotopub od 12.00: Razstava --> Začasno. Do nadaljnjega.
Fotopub
Po zaprtju Poligon kreativnega centra je naša prva razstava, poimenovana "Začasno. Do nadaljnjega.", v Fotopubovem projektnem prostoru na ogled ravno, ko se je zaprla tudi večina države. Ustvarjalnosti namreč ni mogoče ustaviti ali prestaviti, umetniški navdih pa potrebujemo bolj kot kadarkoli doslej.
Razstava Začasno. Do nadaljnjega. združuje pet interdisciplinarnih umetnikov: Katarino Dekleva, Nušo Jelenec, Janjo Kosi, Marušo Račič in Primoža Zorka. Ustvarjalce, ki podajajo večplastne odgovore na skupinsko izkušnjo nedostopnih in neurejenih produkcijskih prostorov v mestu, ki bi nudili ne le osnovo za kvalitetno ustvarjanje, temveč tudi za grajenje solidarnosti, občutka pripadnosti in varnosti.
Začasno. Do nadaljnjega. pripoveduje o strategijah in povezovanjih, ki se dogajajo v prostorih, kot tudi takrat, ko ni več strehe nad glavo. Gre za refleksijo o tem, kako začasnost vpliva na kreativne procese in mentalni prostor, ter poskus krepitve zavesti o pomenu ohranitve kreativnih mrež in učinkov na nivoju lokalnih skupnosti kot tudi širše – navkljub prostorskemu manku. Aktiviranje bolj kreativnih, sodelovalnih in solidarnih scenarijev prihodnosti pa je še toliko pomembneje v luči trenutne začasnosti, ki bo do nadaljnjega ostala z nami.
Kuratorka razstave: Teja Kosi
Razstavo si bo v prilagojeni obliki mogoče ogledati od zunaj. Otvoritve ne bo.

NA SPLETU :/ :/ :/

///Muzika

17.00 OD ŽMAUCA TV x OPEN MIC SESSION
Žmauc
Dragi bratje in naši prjatli,
Ker vemo da vam manka eventov v petek smo se odločil poleg sredinga strima nardil tud petkovga. V petek se bomo tko mal pozabaval, kšno povedal in vam v domačem udobju pričaral čist Žmaučevski vibe. Kokr znamo v žmaucu priredit open mic večere, jih znamo izpelat tudi preko live streama. Naslednji stream namenjamo vsem hop hop glavam, ljubiteljem repanja prostega sloga ter oboževalcem improvizacije in nepredvidenih situacij. Zato se nam v prvi petkovi epizodi Žmauc Tvja pridružujejo reprji. Uletavajo stari znanci našga vrta in strastni ljubitelji našga pera:
Skova(master flowa)
Kuna(velka mu je Ču**)
Unknown(k je zmeri in the zone!)
nabritemu triu se bo prdružu še en falot k ga bomo razkril na dan dogodka. Za glasbeno podlago bosta poskrbela Dj WhiteAF in Dj L.t.
pretok verjetno tu in tu.

19.00 Katja Šulc x Kalu
Vilinsko mesto, Narodni dom Maribor, Vetrinjski dvor
Katja Šulc – vokal, ukulele, looper, efekti
Kalu – kitara, sinti, elektronika
Katja Šulc je karizmatična pevka, ki prepleta poezijo in glasbo. Kot »čutna čarodejka glasov«, kakor jo je nekdo dobro opisal, nas zapeljuje z različnimi žanri – od sodobnega šansona, jazza, world music do elektronske in eksperimentalne glasbe. Doslej je izdala tri avtorske albume, Mila (2008), Twisted Delight (2013) in Kamlisajlan (2016), soustvarila pa je tudi avdio-vizualen projekt magmalaska (2017) in plesno-glasbeni projekt Lorca, ti in jaz (2018). Sodeluje z domačimi in tujimi glasbeniki in koncertira tako v regiji kot širom po svetu (Francija, Portugalska, Španija, Maroko, Nepal, Kitajska, ZDA, Mehika, Gvatemala). Njen nov projekt Caricias / Božanja najavlja četrti album, posvečen Mehiki in tamkajšnji poeziji, zajemajoč sodobne, tradicionalne in staroselske pesmi Mehike. Glasba je nastala s pomočjo looperja, s katerim avtorica tudi v živo nasmemava, plasti vokal in ukulele. Nedavno je izdala tretji singel zi prihajajočega albuma, Macochi Pitentzin, tradicionalno mehiško uspavanko v jeziku nahuatl.
V sodelovanju z Luko Uršičem, delujočim pod imenom KALU, je nastal hipnotičen, emotiven, transformativen komad, ki obeležuje mehiški Día de Muertos. Pred tem je Katja izdala dva singla iz novega albuma, Caricias / Božanja in Nuu ti biaani' / Je luč. Album prihaja ven spomladi prihodnje leto. Na koncertu bomo slišali preplet pesmi iz prejšnjega in iz prihajajočega albuma in nekaj pesmi, ki jih soustvarja s Kalujem. Čuten, emotiven vokal in glasba, ki igra na srčne strune, hipnotična, melodična, s pridihom tradicionalnega, ambientalnega, eksperimentalnega in alternativnega popa.
pretok tu, tu, tu ali tu.
več informacij

19.30 SMS 3/2 – VELIČASTNO IN MOGOČNO, IZVRSTNO IN ČUDOVITO 2
Slovenska filharmonija
W. A. MOZART
Kvartet v C-duru za flavto, violino, violo in violončelo, K. 171
Adagio v C-dur za angleški rog, violino, violo in violončelo, 580a
Kvartet v F-duru za oboo, violino, violo in violončelo, K. 370/368b
Kvintet v Es-duru za rog, violino, dve violi in violončelo, K. 407
pretok preko strani Slovenske Filharmonije

20.00 CKŠP na spletu - Koncert: Mef in trio NOB
CKŠP Izola, Kulturni dom Izola
V petek, 27.11., bomo Prižig novoletnih lučk zaključili malo drugače - v družbi izolskega kantavtorja Mefa.
Skupina Mef in Narodnoosvobodilni bend je nastajala kar nekaj let, spreminjala člane in navdušenje do Mefovih pesmi, potem pa je dobila podobo akustičnega tria, ki je prišel zelo prav za nastop na mariborskem Lentu. Ob Mefu skupino sestavljata še kitarist Armando Šturman in basist Gorast Radojevič, člana takrat že razpadle skupine Zebra Imago.
Do sedaj so posneli 4 albume; Najboljše so padle (2001), Svobodo (2005), Najboljša leta (2013) in Ma ne že spet… Mef (2019).
pretok verjetno tukaj

20.30 Neki kozmičnega z Groove Bear
Društvo Universe, Klub eMCe plac
Grove Bear first came in contact with electronic music in late 90 listening to mix-tapes on Compact Cassettes from his elder siblings. When he saw his brother manipulating sound effects on computer for a theatre show he developed a fascination with electronic sound manipulation. Soon after he started experimenting on his own. His first steps in DJ-ing were made with his friend. Karman Energy as they were called, started DJ-ing on drum and bass gig’s in local town. After experiencing OZORA festival for the first time, they embraced psychedelic music and performed in an underground event in Belgium.
After duos separation, Groove Bear’s focus remains in psychedelic music, even though he is still experimenting with other genres like House, Dub Techno and Drum And Bass.
He is also one of the people who first brought psychedelic movement to his local town in Slovenia which later evolved to society Universe.
MixCloud
Društvo Universe se ukvarja z razvojem kulture in organizacijo dogodkov psihedelične narave. Primarno udejstvovanje društva lahko spremljate na audio-vizualnih dogodkih, kjer gostijo tako domače kot tuje glasbenike in umetnike svetovnega merila. Poleg organskih zvokov in tribalističnih ritmov dajejo njihovim dogodkom poseben čar dekoracije, ki jih sestavljajo različne konstrukcije v povezavi z UV barvami in mapping projekcijami. Enkrat letno organizirajo tudi delavnice produkcije psihedelične trens glasbe, kjer mladim glasbenikom omogočajo sodelovanje in predavanja z že uveljavljenimi producenti.
pretok verjetno tu in tu.

///Delavnica

18.00 [ČIPke] Giulia Tomasello: Alma meets Flora
RAMPA Lab
Delavnica raziskuje še zmeraj tabuizirano doživljanje intimnega zdravja sodobnih žensk. Namen delavnice je prepoznati vprašanja, ki se v trenutkih, ko naš intimni vsakdan zaznamujejo vnetja, najbolj dotaknejo naših čustev, vzgoje in kulture. Razdeljena je na tri vaje, ki udeleženkam omogočijo, da se pogovarjajo o tabu temah in iznajdejo spodnje perilo, menstrualno skodelico in tampon prihodnosti.
Alma meets Flora udeleženke povabi, da sooblikujejo vzgojna orodja in metodologije in s tem razvijajo jezik, ki bo v naši družbi povezal dobrobit s skrbjo za žensko intimno zdravje. Delavnica je namenjena vsem, ki se identificirajo kot ženske in ki si želijo raziskati zgoraj omenjena vprašanja.
Delavnico vodi Giulia Tomasello, oblikovalka interaktivnih medijev, ki uvaja novosti na področju skrbi za žensko zdravje z združevanjem biotehnologije in interaktivne nosljive tehnologije. Giulia povezuje oblikovanje, tehnološke iznajdbe in znanost ter s tem ruši tabuje o ženskih telesih. Je dobitnica nagrad Re-FREAM in STARTS, s katerimi so jo nagradili v okviru evropskega programa Obzorja 2020 (Horizon 20202) za njena projekta Alma in Future Flora. Trenutno je gostujoča predavateljica na Politehniški univerzi v Milanu.
Č I P k e so odprta skupina, za katero ni potrebno članstvo. Za udeležbo na ČIPkasti delavnici ni potrebno predhodno znanje, zgolj zvedavo oko, uho in roke. Na razpolago bodo vsi materiali, ki jih boste udeleženke potrebovale za izdelavo projekta. Delavnica je namenjena izključno ženskam. Okolje je prijazno vsem, še tako osnovnim vprašanjem o elektroniki in programiranju.
Prijave na: platformacipke@gmail.com

///Pogovor

18.00 Igor Zabel Award 2020 Discussion
Kino Šiška, Igor Zabel Association for Culture and Theory
Borderline sindrom in obrambne energije
Z razpravo obeležujemo 20. obletnico Evropskega bienala sodobne umetnosti Manifesta 3 v Ljubljani, ki jo je koordiniral Igor Zabel. Z gostjami Šejlo Kamerić, Kathrin Rhomberg in Renato Salecl se vračamo k osrednji temi tega bienala, da jo osvetlimo z gledišča današnje realnosti.
Diskusija, ki jo moderira Urška Jurman, se osredotoča na vprašanja razpršenosti identitete in njene obrambe, novih zidov, ki se dvigajo po Evropi in na njenem mentalnem zemljevidu, na probleme družbe in posameznika, povezane s pandemijo, in nenazadnje na vprašanja o mejnosti med umetnostjo in njeno družbenopolitično realnostjo.
pretok tu.

18.00 Čajanka s Salome
Društvo DIH
Tokratni gost bo pesnik, pisatelj, urednik, založnik in aktivist Brane Mozetič.
Tem za pogovor ne bo zmanjkalo, saj bo v gosteh ena vidnejših osebnosti, ki je zaznamovala umetniško ustvarjanje in aktivizem za pravice LGBT- oseb v Sloveniji. Zlata devetdeseta bodo light motiv, potem pa o sceni, žurih, umetniškem ustvarjanju, aktivizmu, škandalih, filmskem festivalu, paradi, literarnih uspehih... Časa bo ravno dovolj, da ošvrkneta še sodobnost in izzive LGBT 50+.
Dogajanje bomo živo predvajali na Instagramu Društva DIH - Enakopravni pod mavrico.
prijavni obrazec (če želite biti zraven na Zoomu)

///Film

17.00-24.00: Družinski petek s filmom Sreča na vrvici
Kino Istra
Kino Istra v petek, 27. novembra, z domačih kavčev popelje na sončne ulice naše in vaše mladosti. Že od popoldneva naprej prek spleta prinaša družinski film Sreča na vrvici režiserja Janeta Kavčiča, enega ključnih slovenskih režiserjev mladinske kinematografije. Film iz leta 1977 štejemo za prvi domači otroško-mladinski film, ki se ne dogaja v vojnem času ali na podeželju, temveč v sodobnem mestnem okolju.
Pustolovščina z legendarnim črnim novofundlandcem Jakobom je posneta po knjigi Teci, teci kuža moj Vitana Mala. Deček Matic z mamo stanuje v velikem blokovskem naselju, medtem ko je oče na službovanju v Libiji. Soseska je polna Matičevih vrstnikov, od najboljšega prijatelja Roka do skupine, ki se pod vodstvom poglavarja Črnega bika igra Indijance in kavboje. Maticu se enolično blokovsko življenje obrne na glavo, ko ga izberejo za glavnega junaka filma. Med snemanjem se naveže na vrstnico Mileno in na velikega črnega novofundlandca Jakoba. Režiser ob koncu snemanja prepriča dreserja, da lahko pes ostane pri fantu, kar pa spravlja v slabo voljo njegovo mamo in še bolj sosede v bloku. Hišni svet sklene, da se mora pes posloviti, vendar Matic s pomočjo prijateljev izvede vrsto prevar, da lahko Jakoba skrivaj obdržijo. V nesrečnem naključju Matic v skrbi za pasjega prijatelja v hudem nalivu močno zboli, ko se mu stanje izboljša, pa mu mama pove, da je pes pri dreserju, kjer ga bo lahko po mili volji obiskoval.

Film si boste lahko prek spleta brezplačno ogledali v petek, 27. novembra, med 17. in 24. uro. Povezavo do filma bomo objavili na Facebook strani Kino Istra.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.