Roke nad mestom?

Oddaja
13. 6. 2016 - 16.30

ROGoviljenje: Tovarna Rog

Dvorišče - osrednja stavba: Radio ROGovilež. Stream: kruljo.radiostudent.si:8000/rogradio Priklopi se na vzdušje Roga
16:00 – 21:00 Zelenica, 1. nadstropje desno za fuzbal placom Razstava: DSU (Decentralizacija sodobnih umetnosti Rog)
17:00 Voden ogled Tovarne Rog [zbor pri infotočki na vhodnih vratih]
18:00 dvorišče desno Pravljice Radia Študent
18:00 Streha glavne stavbe All Roads Do Not Lead to Rome: A Two Week Performance Workshop.
20:00 Skupščina
20:00 Socialni center Rog Sestanek oddaje Puko Učkur
20:00 Večerja [Dvorišče]

22:00 Koncertna dvorana Koncerti v podporo Rogu
23:00 Fuzbal plac Gledališka predstava Ptice (režira Nina Rajić Kranjec)
23:00 Modri kot Simpozij: Vloga umetnosti v bitki za Rog - center sodobnih umetnosti zdaj

 

Metelkova:

 

Menza pri koritu ob 21:15: PREBRANEC #32, večer proze Sezono zaključujemo z nominirankami in zmagovalkami. Prost vstop.

 

Channel Zero ob 22:00: Overjam meets DubLab - Že tradicionalni pomladno-poletni preparty večer Overjam International Reggae Festivala se bo ponovno odvijal v najbolj jamajško obarvani kleti Metelkove. Overjam, ki vsako leto v avgustu v idiličnem okolju Tolmina združuje reggae navdušence iz cele Evrope, se bo za eno noč, polno dobrih ritmov in pozitivnih vibracij, ustavil v klubu Channel Zero.

 

Glasba izven:

 

Klub ZOO ob 20:00: Jazz ponedeljek: STANE HEBAR QUARTET
GREGOR ZVER - tenor saksofon
STANE HEBAR - kitara
HERMAN LUKA GAISER - kontrabas
BOJAN KRHLANKO - bobni

Koncert je brezplačen, dogodke pa nam lahko pomagate ohraniti dostopne vsem s prostovoljnim prispevkom, ki bo v celoti namenjen honorarju za glasbenike.

 

Teater, fotografija, predavanja...:

 

SNG Drama:

Veliki oder ob 19:30: Valentiniada, komična parada iz vsakdanjega življenja

Bavarskega komika Karla Valentina pogosto primerjajo s Charliejem Chaplinom in drugimi zvezdniki nemih filmskih burlesk. Literarno je predvsem mojster kolaža. V svojih fragmentarnih dramskih strukturah umešča natančno izbrane dramske like, predstavnike meščanskega življenja, v prepoznavne dramske situacije, ki temeljijo na nesporazumu. Nesporazum ali zmota je polje dramskih konfliktov, ki razkrivajo kompleksnost medčloveških odnosov in ustvarjajo učinek komičnega absurda. Valentinove dramske točke so lahkotne, stvarne, lucidne in preproste, hkrati pa je v njih vse tako posebno, enkratno in pristno. Njegovi navadni ljudje se komaj opazno spreminjajo v klovne, izobčence, posebneže. Jezik, ki ga mojstrsko uporablja, je velikokrat besedna igra, ki nazorno pokaže, da nesmisel ni brez smisla. Dramski konflikt temelji na absurdnem spotikanju znotraj nezmožnosti jezika, enkratni humor pa neusmiljeno razgalja resnico našega bivanja

mala drama ob 20:00: Macbeth, velika Shakespearova klasika na intimnem prizorišču

Shakespearov Macbeth (1606) je ena tistih iger, ki posegajo v najgloblje človekove temine in razgaljajo motive najokrutnejših dejanj. Gre za spektakel strasti, ki botruje realizaciji radikalnega zla in ga lahko interpretiramo kot raziskavo anatomije najtemnejših zločinov. Zlo je v Macbethu srhljivo, a čudno privlačno, z njim je prepojen ves svet, od intime med naslovnim junakom in njegovo "nedolžno" soprogo do državniških zadev kot tudi dogodkov v naravi.
Tokratno uprizoritev bo zaznamoval prav pogled prek intimnega; s postavitvijo dogajanja v zasebnost dnevne sobe ali kuhinje in s koncentratom protagonistov predstavlja Macbeth z vsemi okrutnostmi in paradoksi vivisekcijo današnjih odnosov in spektakel zla prek najmanjše družbene celice.

 

Šentjakobsko gledališče ob 19:30: Maratonci tečejo častni krog, režija Matjaž Šmalc

Maksimiljan Topalović, 126 let, sin velikega Pantelejmona, hrom v obe nogi, ne more govoriti, skoraj povsem gluh, Božo Okorn

Aksentij Topalović, 102 let, sin nepokretnega Maksimiljana, hrom v eno nogo, slabih živcev, Bojan Vister

Milan Topalović, 79 let, Aksentijev sin, mož, ki ima glavno besedo v družini, Saša Klančnik

Laki Topalović, 44 let, Milanov sin, od vseh v družini največ dela, Srečko Laki Kermavner

Mirko Topalović, 24 let, sin marljivega Lakija. Družinski problem, Elias Rudolf

Kristina, velika ljubezen najmlajšega Topalovića, po srcu seveda dobra, Nina Igrutinovič

Stane Satan, Mirkov prijatelj. Čista baraba. Zase bi dal vse, Samo Ravnikar

Bili Kobra, družinski in poslovni prijatelj Topalovićev, Tomaž Urgl

Olga, dela pri družini Topalović, Stanetova punca, nežno bitje, Pika Mihelič

Povožen možakar, Jože Pavšič

Črno komedijo Dušana Kovačevića Maratonci tečejo častni krog, nekateri označujejo tudi kot grotesko ali absurdno dramo, kjer je avtor irealnost odnosov prevedel v realnost življenjskih situacij.

Družina Topalović je v nekih težkih časih našla pravi posel. Iz tega posla so naredili družinsko pogrebno podjetje in v njem je mladi up, ki pa ne želi slediti tem načrtom. Kot vsi mladi se tudi najmlajši Mirko Topalović upira sistemu, medtem ko ženski v drami nemo spremljata svoje moške in trpita v svojem srcu. Nežna tragika je upanje v humorju robustnih moških Topalovićev. Seveda Mirko spozna, da je bolje, če se prepusti na milost in nemilost svojim najbližjim ter sprejme, kar mu je od rojstva namenjeno. S tem izgubi možnost mladostnega popotovanja, a ostaja mu eksistenca in ironija, da je v življenju vse mogoče, če to sprejemaš naravno in s kančkom posmeha.

Režiser Matjaž Šmalc se je odločil za prevod Primoža Viteza, ki nam še močneje približa problematiko sodobnega podjetništva, kar nam črne komedije nikakor ne postavlja samo južneje od nas, temveč neposredno med nas.

 

Bar Perla, Preglov trg 15 od 17:00: Vmes, instalacija

Avtorji: Siniša Labrović (HR), Elvin Flamingo (Jarosław
Czarnecki) (PL), Helena Wikström (SE), Davor Sanvincenti (HR), Juan Aizpitarte (ES)

Dogodek in instalacija, v katerem so prebivalci mestne četrti seznanjeni z metodo opazovanja.

Opazovanje v filozofskem smislu je proces filtriranja senzorične informacije skozi proces razmišljanja. Vhodne informacije so prejete preko sluha, vida, vonja, okusa ali stika in nato analizirane preko racionalnega ali iracionalnega razmišljanja. Umetniški projekt "Vmes" prevprašuje, kaj se zgodi, če opazovani objekt ve, da je opazovan, in opazovalec in opazovani zamenjata vlogi, tako da opazovalec postane opazovan od objekta opazovanja. Umetniško poigravanje z vlogami in namenom opazovanja tako postane sredstvo, s katerim različne skupnosti, lokalni umetniki in kulturne organizacije ustvarjajo kontekst za vzpostavitev medsebojnih odnosov. Ti privedejo do situacij, ki omogočajo komunikacijo znotraj različnih skupnosti in med njimi. "Vmes" z opazovanjem dogajanja v mestni četrti Fužine transformira mimoidoče v udeležence in aktivira kreativni potencial javnega prostora: poslušanje in izmenjavo osebnih in skupnih zgodb, raziskovanje vsakdanjega življenja in poustvarjanje družbenega spomina.

Dogodek je del prireditve CORNERS Triangle, ki bo potekala od 24. 5. - 18. 6. v Ljubljani, Reki in Zagrebu.

Brez vstopnine

 

MOL, Mestni trg 15 od 17:00: Postavi se na moje mesto, fotografska razstava

Avtorici: Milijana Babić (HR), Ida Hansson (SE)

Razstava predstavlja neprekinjeni performans, v katerem sta dve umetnici zamenjali svoje bivalno in delovno okolje z namenom, da bi doživele izkušnjo "nekega drugega življenja".

Milijana Babić in Ida Hansson v neprekinjenem perfomansu "Postavi se na moje mesto" zamenjata svoje bivalno in delovno okolje z namenom, da bi doživele izkušnjo "nekega drugega življenja" v drugem geografskem delu Evrope. V obdobju treh tednov sta umetnici razvili svojo lastno metodo raziskovanja različnih družbenih odnosov do umetniškega dela. Z vstopom v življenje druga druge nista samo igrali igre oponašanja, ampak sta se s svojo osebnostjo vživeli v drugi kontekst. Ostali pa sta isti osebi, ki sta opazovali odnos neke druge družbe do njiju in do njunega dela.

Dogodek je del prireditve CORNERS Triangle, ki bo potekala od 24. 5. - 18. 6. v Ljubljani, Reki in Zagrebu.

Brez vstopnine

 

Stekleni atrij, Mestna hiša ob 20:00: Sadie Lee: Brez naslova, razstava

16. avgusta 1992 se je v časopisu pojavil članek z naslovom "Lezbijka prihaja iz omare". Omenjena lezbijka je bila Sadie Lee, umetnica, čigar slika je bila takrat razstavljena v londonski National Portrait Gallery.

Štiriindvajest let kasneje ima Sadie Lee za sabo več kot trideset samostojnih in skupinskih razstav v Museum of London, berlinskem Schwules Museum, na Mestu žensk in drugod. Za svoje delo ji je NPG podelila nagrado BP Travel Award in priznanje BP Portrait Award.

Na razstavi bodo na ogled postavljena avtoričina zgodnja in najnovejša dela. V njih gre za reimaginacijo oz. subverzijo slikarstva 18. stoletja. Naslov razstave opazovalca pušča v dvoumnosti, v neskončnem prostoru možnih interpretacij, predvsem pa izziva k spektatorstvu onkraj normativnega.

Razstava je del programa Parada Ponosa 2016.

Brez vstopnine

 

Bežeče sličice!!!

 

Trubarjeva hiša literature ob 19:00: J'ai tué ma mère - Ubil sem svojo mamo

Na tokratnem filmskem večeru se bo predvajal film J'ai tué ma mère (I Killed My Mother - Ubil sem kanadskega režiserja Xavierja Dolana, ki je v Cannesu doživel 8 minut dolge stoječe ovacije. Scenarij za svoj prvenec je režiser napisal sam in naj bi bil delno avtobiografski. Govori o družinskih odnosih, spolni usmerjenosti, zvezah; vsemu temu pa doda pridih komedije ter mladostniške energije. Vabljeni prav vsi, tudi tisti, ki niste vešči francoščine, saj bo film opremljen z angleškimi podnapisi. Dogodek poteka v organizaciji z Društvom ljubljanskih gimnazijcev – NODI.

Slovenska kinoteka:

19:00 Večer SFA: 25 let Republike Slovenije

Naš človek, Jože Pogačnik, Slovenija (Jugoslavija), 1985, 35mm, barvni, 89’ 

Direktor Milan Stančič (Boris Juh) uspešno vodi svoje podjetje. Nenadoma pa se začno stvari obračati povsem drugače. Občutek ima, da mu povsod mečejo polena pod noge, da bi ga, skratka, radi odstavili s položaja. Ker so v podjetju bolj ali manj vsi proti njemu, išče pomoč in nasvet pri prijatelju, visokem občinskem političnem funkcionarju. Ta ga miri, češ da so njegove bojazni brez podlage. Spletke pa se nadaljujejo in zajamejo tudi direktorjevo družino.
Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.

21:00 Nagrade IRIS 2015: Svitanje | Križ in kladivo

Svitanje, Tina Ščavničar, Srbija/Slovenija, 2015, DCP, barvni, 29'
Film govori o identiteti mladih, možnosti zaposlovanja po končanem študiju in težavah, ko se postavljajo na lastne noge. Sašo Štih – nagrada IRIS za študentski film.
Križ in kladivo, Bojan Labovič, Slovenija, 2015, Blu-ray, 16:9, barvni, 68'
Dokumentarna drama Križ in kladivo temelji na dramatični življenjski zgodbi slovenskega duhovnika in partizana Jožeta Lampreta. Ta neizprosni borec za pravičnost in enakost med ljudmi je vse svoje življenje poskušal združiti nezdružljivo – praktično krščanstvo in mednarodni socializem. Na koncu je bil izigran od obeh. Pa ne idej, temveč tistih, ki so v njem videli bodisi sovražnika ali pa le sredstvo za dosego svojih ciljev. Zgodba, ki prikrito odseva tudi danes. Jure Černec – nagrada IRIS za fotografijo pri dokumentarnem filmu.
Vstop prost.

 

Kinodvor:

19:00 Ta nora 80a (Everybody Wants Some!!), Richard Linklater, ZDA, 2016, DCP, 117'

Žurerska komedija z malo baseballa in veliko piva v režiji ameriškega kronista čudovite vsakdanjosti se začne tam, kjer so se sklenila Fantovska leta. Toda hkrati so Ta nora 80a »duhovno nadaljevanje« Linklaterjeve kultne klasike Zadeti in zmedeni (1993), ki zamenja sedemdeseta za osemdeseta in srednješolsko negotovost za bežen, a slasten občutek nepremagljivosti, ki zaznamuje zgodnja študijska leta.

Kinodvorišče ob 21:30:

Odprto morje (Fuocoammare), Gianfranco Rosi, Italija / Francija, 2016, DCP, 108'

Premiero smo pripravili v sodelovanju z Veleposlaništvom Italije in Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji.

 

Komuna:

18:00 Mož, ki je poznal neskončnost (The Man Who Knew Infinity), Matt Brown, Velika Britanija, biografska drama

20:00 Planet samskih (Planeta Singli), Mitja Okorn, Poljska, romantična komedija

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.